用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34網的迷思
樓主: 一個閒人
go

34網的迷思   [複製鏈接]

OP妮歌 發表於 16-9-29 17:38
可能見校舍新。

總有人覺得自己細路讀得書嘅,去邊間都一樣
咁好明顯係唔明白升中分banding係根據"前人種樹,後人乘涼"既殘酷安排至會有咁天真既想法

hppa    發表於 16-9-29 17:51
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:OP妮歌+發表於+16-9-29+17:38+可能見

原帖由 hkpapa852 於 16-09-29 發表
咁好明顯係唔明白升中分banding係根據"前人種樹,後人乘涼"既殘酷安排至會有咁天真既想法
...
其實相信都好多人未了解升中玩法

回覆:34網的迷思

我只係用過來人身份,只要選一間適合仔女性格,取其長短就可以,唔一定神校/谷就好。小學只是人生一小階段,不要给自己太大壓力,順期自然。網咯上只可作參考。

Chrisksyeung 發表於 16-9-29 22:28
我只係用過來人身份,只要選一間適合仔女性格,取其長短就可以,唔一定神校/谷就好。小學只是人生一小階段 ...
你大女升中未?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:OP妮歌+發表於+16-9-29+17:38+可能見

...
唔好意思,想再搞清楚一樣嘢:如果小朋友讀P1,到其中學派位時所用的Banding佩額是根據該校的P5 P3 或 P4P2 (視乎單雙數年份考pre s1)升中之pre s1成績而定?再之前年份的pre s1成績應不會影響?

hkpapa852  係  發表於 16-9-30 08:54

引用:Quote:Chrisksyeung+發表於+16-9-29+22:28+

你大女升中未?
你细路讀大學未呀?

Chrisksyeung 發表於 16-9-30 07:58
你细路讀大學未呀?

回覆 一個閒人 的帖子

報喜不報憂既學校, 派位數據都冇都叫做好?

一個閒人  我去果間學校既資訊日,係完全披露當屆小六畢業生所入既中學校名及人數(包括中中及英中)。咁我當然會着重   發表於 16-9-30 11:25

回覆:hkpapa852 的帖子

白痴問題。請問如小學34網,升中是否跟小抽34網?跨區要叩門?

hkpapa852 發表於 16-9-30 08:38

妙問妙答

karen55407 發表於 16-9-30 10:54
妙問妙答

通常我教小朋友, 會同佢地講: 人地問你嘢, 就算係個唔識既人問你嘢, 都要回應, 至少都要答句: 我唔識你喎? 如果唔係, 就係無禮貌, 無家教

hkpapa852 發表於 16-9-30 11:08
通常我教小朋友, 會同佢地講: 人地問你嘢, 就算個人唔識, 都要回應, 至才答句: 我唔識人喎? 如果唔係, 就係 ...

認同

cloudcloudrobot 發表於 16-9-29 14:26
有事請教,我想搵一間谷的小學,可以裝備去考B1中學,唔知有乜建議?thanks ...
我覺得你需要知道你小朋友既性格同心態係點樣,唔係盲目地去搵一間谷既小學去裝備去考B1中學。

好似我小朋友,佢算係一個比較鍾意接受挑戰、進取心強既小朋友(學畫畫、學鋼琴同埋學游水都係小朋友主動提出想學,唔係我跟我太太強逼小朋友去學。)。另外,我有時候會畀一啲處境難題小朋友,睇下小朋友點樣去解決問題;如果解決唔到,就要佢學習挫敗或挫折既感覺,從而去學習成長。

所以我跟我太太決定揀一間比較谷既學校,就算小朋友遇到挫折或失敗時都會識得起返身,繼續解決困難。

假如小朋友無呢啲特質,而去揀一間谷既小學。小朋友有可能會越讀越怯,對讀書會失去興趣。

引用:Quote:cutenabb+發表於+16-9-29+12:30+本帖

個人認為, 你所講既一線二線, 只適合形容學校既受追捧程度. 不能代表佢地既升中派位或者學術表現
...
心水幾清

Chrisksyeung 發表於 16-9-29 22:28

我只係用過來人身份,只要選一間適合仔女性格,取其長短就可以,唔一定神校/谷就好。小學只是人生一小階段 ...

既然你呢位過來人去年的派位/叩門成績萬分輝煌,如果我係你不妨大方
d話俾人知在34網,每個階段都一定要選果間奉「三條一」為神明的學
校囉!(係咪叫乜野馬?)

因為若然無「三條一」,俾你幾有禮貌,幾有家教都無得叩架,是嗎?

我信奉「有好野要大家分享」的「理論」,希望各位都唔好收埋啊!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 16-9-30 16:47
既然你呢位過來人去年的派位/叩門成績萬分輝煌,如果我係你不妨大方
d話俾人知在34網,每個階段都一 ...

簡直係34網專家

hkpapa852  不過佢好似住35網  發表於 16-9-30 17:21

奥脫福 發表於 16-9-30 16:47

乜福馬要三條一咩?我有朋友三條零叩到喎!

karen55407 發表於 16-9-30 16:57

乜福馬要三條一咩?我有朋友三條零叩到喎!

咁或者天外有天,人外有人卦。。。不過佢有無禮貌同家教先?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 16-9-30 17:03
咁或者天外有天,人外有人卦。。。不過佢有無禮貌同家教先?!

有㗎!有㗎!讀緊添呀!

引用:Quote:Chrisksyeung+發表於+16-9-29+22:28+

原帖由 奥脫福 於 16-09-30 發表
乜佢叩嗰堆有要3條1咩

奥脫福  三條一果間有人話要三條一嘛  發表於 16-9-30 19:21
‹ 上一主題|下一主題