用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 ucas 選校策略
樓主: yoyo2103
go

ucas 選校策略   [複製鏈接]

回覆 888iphone4s 的帖子

報左邊科?要什麼成績?

HHHR, 希望你可以比一些意見我,阿囡pg AAA,想報LLB, 又唔想考LNAT,佢心水係 Warwick, Birmingham, Newcastle, Lancaster, Exeter or Leeds? 全AAA,有邊間AAB係最好的?又係Russell group? 我想叫佢博LSE,但LSE 如果鍾意佢,會唔會降低要求AAA收你?其實佢有考gcse 英文,咁ucas使唔使再比IELTS 成績?or IELTS 只不過係for international students? Thank you so much!

想問多一個問題,如果12月返香港考LNAT,會唔會太遲?submit result 要係1月15日dealine前or可以遲D submit 都得?or LNAT會自動send result 去我㨂的大學?仲有係阿囡話最好係佢放假前㨂好邊5間大學比學校,但自己唔可以1月15日前自己submit邊5間大學嗎?一定要經學校一齊send out? Thanks

wesleypiano 發表於 16-12-6 01:44
想問多一個問題,如果12月返香港考LNAT,會唔會太遲?submit result 要係1月15日dealine前or可以遲D submit  ...

我小朋友都係 LLB,佢揀既全部都唔需要 LNAT,如 LSE、QM ,而 Cambridge 就 interview 日考一個類似既試。

Hopefulmom 發表於 16-11-28 22:58
你經 UCAS 報大學的時候,可以有五個選擇,這五個選擇是不分先後次序的。但當這些大學通知了你他們的決定, ...
收到,謝謝。后來我睇UCAS內的視頻,也講得幾清楚下,謝謝
Caltex Oil Coupons wanted

有時真係想博下LSE,但如佢有offer比你,又驚阿女攞唔到A*,第二個insurance choice 又唔敢aim咁高,可能㨂一間AAB,咁最後成績出,如果AAA,一定入唔到LSE,中間㨂D鍾意嗰D AAA又入唔到,只是可能入間AAB!唉!

wesleypiano 發表於 16-12-6 16:29
有時真係想博下LSE,但如佢有offer比你,又驚阿女攞唔到A*,第二個insurance choice 又唔敢aim咁高,可能㨂一 ...

我無插手揀校,但我小朋友個策略話,oxbridge 1 間,1 間勁,1 間普通咁喎。

Lower_Primary 發表於 16-12-6 11:20
我小朋友都係 LLB,佢揀既全部都唔需要 LNAT,如 LSE、QM ,而 Cambridge 就 interview 日考一個類似既試 ...

Hi,你揀左學校未?我咁遲到未㨂到!好驚啊!學校㑹唔會有quota 話派幾多offer?阿女成日淡定都死話學校會鍾意就比offer,但如果佢比左多過原定學位嘅offer出去,而全部學生又meet到佢地嘅requirement,咁點算?我成日擔心學校總會有quota,先到先得?要LNAT學校多數要A*AA,阿女冇咁大信心攞到A*!我而家心大心細考唔考好!可以分享你揀左邊5間?點解要揀?thank you

wesleypiano 發表於 16-12-6 16:39
Hi,你揀左學校未?我咁遲到未㨂到!好驚啊!學校㑹唔會有quota 話派幾多offer?阿女成日淡定都死話學校會 ...

妳小朋友 2017 9 月入?重未揀到?

我個祇係揀咗以上 3 間咋,因為佢唔一定去英國讀,QM 出咗 CO,LSE 入咗 2nd round,當時話大約 8 星期後有結果(即 1 月尾),今日 in Cambridge。我等佢過兩日返歸問問佢有乜其他唔使考 LNAT 選擇再話你知。

聽我小朋友講(我無考究過真偽)Cambridge 收大概 200 個生,會比 220 個 CO。因為好多人應該 meet 唔到 requirements,如果全部 meet 到我估應該收曬呱。

回覆 wesleypiano 的帖子

你選的6間大學只有Lancaster唔係Russell Group,不過佢嘅Law School係英國都幾出名,僱主評分甚高。6間中Warwick最出名,其次係Birmingham、Exeter同Newcastle,Leeds同Lancaster略低半級。整體而言都全部係好嘅Law Schools。

6間中只有Exeter會有機會offer AAB,其他全部都要AAA。另一間係RG大學但要求較低係University of Liverpool,ABB都會有機會。

英國名牌法律學院係唔會降低要求,因為唔會收唔夠高質素學生。LSE一般要A*AA,只有少數情況會offer AAA,未見過低過AAA。

坦白D講,英國一線名牌大學讀法律要AAA起碼,唔係單單因為入學競爭激烈,仲因為課程要求高,校內競爭激烈,無能力無信心攞AAA嘅同學,會讀得好辛苦,壓力好大,因為3年後大學畢業試考唔到2nd Class Upper (2:1) honour degree 攞律師牌會有困難。上述係過來人嘅肺腑之言,希望唔好介意。

只有First Language係英文嘅學生先肯定唔使考IELTS,其他學生由大學個別考慮是否豁免,穩陣計考埋好D。

唔會有問題,因為LNAT會自動send成績去你報讀的大學。

UCAS係自己報,學校要知你囡囡嘅UCAS選擇係因為要為佢準備Reference,可以嘅話儘早知會學校。

yoyo2103 發表於 16-12-6 00:31
回覆 888iphone4s 的帖子

報左邊科?要什麼成績?

engineering, dse 4 subjects 5*555, eng 4

如果中文有三, 都可以入港大/ust了

888iphone4s 發表於 16-12-6 21:20
engineering, dse 4 subjects 5*555, eng 4

如果中文有三, 都可以入港大/ust了

Russell Group 大學的 dse offers 通常都唔會低,當年 UCAS 報五間裡面最低果間既 offer 都要 555,所以除左 G5 真係會考慮入之外,其餘既都只可以作為死 dse 中文既 backup plan。

mannewliv  係,呢D名校D OFFER一D都唔低,唯一係可以救中文FAIL既學生  發表於 16-12-7 20:28

Lower_Primary 發表於 16-12-6 16:52
妳小朋友 2017 9 月入?重未揀到?

我個祇係揀咗以上 3 間咋,因為佢唔一定去英國讀,QM 出咗 CO,LSE 入 ...

Thank you! Btw, LSE 有2nd round?

HHHR 發表於 16-12-6 18:11

你選的6間大學只有Lancaster唔係Russell Group,不過佢嘅Law School係英國都幾出 ...

好多謝你咁長儘解釋!咁Liverpool 係僱主鍾唔鍾意嘅大學之一?如要你排RC嘅大學排位,你會點排?另外Cardiff好唔好?另你知唔知道LNAT有冇得操?好似話自已完全唔會知道幾多分喎!thanks

wesleypiano 發表於 16-12-7 01:08
Thank you! Btw, LSE 有2nd round?

我小朋友 11 月中同我講話入咗 2nd round,我估意思 LSE applicants 當日一係 reject 一係 shortlist 呱,對唔住,我完全無參與,所有資料都係佢講我聽。

請問大家有無子女報左Imperial College London的機械(Mechanical)工程或土木(Civil)工程? 如果有,請問收到CO未呢?

阿仔11月中經UCAS揀左5個CHOICES,其中3間(Sheffield/Civil, Leeds/Mechanical及Loughborough/Mechanical)已收CO,現只差Imperial呢2科冇回音,只擔心因為太遲報,CO已經派完!!!

wesleypiano 發表於 16-12-7 01:08
LSE,首先preliminary assessment,過關後再由Admissions Selector for further consideration,呢個stage要takes eight weeks,也就是Lower_Primary小朋友所講嘅2nd round。
Discuz!

tangko 發表於 16-12-7 10:27
請問大家有無子女報左Imperial College London的機械(Mechanical)工程或土木(Civil)工程? 如果有,請問收 ...
我呀囝報Imperial (Aeronautics), interview 左,一樣等緊消息。所以不用太担心

yfchanMa 發表於 16-12-7 12:48
我呀囝報Imperial (Aeronautics), interview 左,一樣等緊消息。所以不用太担心

Online/Skype interview?
阿仔凈係收到Imperial 發出話收到申請的電郵回覆,沒有任何interview 的安排。
‹ 上一主題|下一主題