用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣可風,荃灣官立中學 有何意見
樓主: ft315
go

荃灣可風,荃灣官立中學 有何意見 [複製鏈接]

學校除了自家傳統外,每次校長交替 都會令成績,透明度 有很大影響 !
可以多留意 心儀學校 的變化。
另 出席學校升中講座,看看一校之主,是否合乎心意 ?
當然,成績還需看學生自家努力,學校能令學生增潤率提升,已是很不錯。

回覆 ft315 的帖子

有林護家長話,其實林護不算谷,老師因材施教,只不過是學生對自己要求高!

YDLFATHER  荃官可風家長也同樣話佢啲學校不算谷,老師因材施教,只不過是學生對自己要求高   發表於 16-10-10 16:56

smartwong 發表於 16-10-7 23:36
回覆 ft315 的帖子

有林護家長話,其實林護不算谷,老師因材施教,只不過是學生對自己要求高! ...

同意講法,單靠學校催谷是不能有咁出色的成績,一定要加埋學生的自發性及對自己的要求,
才能每年都做出佳績。

smartwong 發表於 16-10-5 01:36
回覆 smartwong 的帖子

在2015年,入三大數目,林護75人,荃官61人。
林護和荃官都是好學校,不過我不同意YDLFATHER所講,話荃官拔尖佔優,從客觀的數據來看(2015年度DSE成績),林護考獲5**的數目是75個,而荃官取得29個,眾所周知,5**的佳績是最難考得到的,所以獲此佳績的數目也是最少。至於入三大的人數,林護是75人,荃官是61人,以這些數字來客觀分析,明顯是林護的表現佔優!

YDLFATHER  謊言1000遍也可成為真理?  發表於 16-10-9 13:01
YDLFATHER  2015林護校網没有75個5**  發表於 16-10-8 23:35

林護成績在荃、葵區是成绩最好的!

smartwong  我叫YDLFATHER向學校查証,他又不信,他只會不斷說一些負面的說話!  發表於 16-10-10 13:18
smartwong  我不想再參與YDLFATHER的無聊對話,無論我說什麼,他也不信!  發表於 16-10-10 13:13

回覆 sunflower2000 的帖子

YALFATHER,我提供的資料完全真確,林護的DSE成績是從該校第43屆畢業典禮(dated 21.11.2015)的小冊子中找到的,該屆林護還有一名學生考獲6科5** & 1科5*的佳績, 當日出席的嘉賓還包括一名前香港行政會議成員,如果你不相信,你可聯絡校方查證!

YDLFATHER  CY可以站台,報紙可以誤導, 小冊子無公信力!  發表於 16-10-10 09:44

引用:回覆+sunflower2000+的帖子 YALFATHER,我

原帖由 smartwong 於 16-10-09 發表
回覆 sunflower2000 的帖子

YALFATHER,我提供的資料完全真確,林護的DSE成績是從該校第43屆畢業典禮(date ...
個位同學係唔係拿左幾百萬獎學金去牛津讀Law?

smartwong  如果可在校網找到所有資料,我們就不用這個討論區交流情報啦!  發表於 16-10-11 13:56
smartwong  每間學校作風不同,校方未必會將所有資料放上網。  發表於 16-10-11 13:37
smartwong  凡事應以理服人,胡亂批評人不可取!  發表於 16-10-10 21:49
smartwong  YALFATHER為拗而拗,很無聊!  發表於 16-10-10 21:46
YDLFATHER  我只相信學校網頁公佈的信息, 對Smartwong本人無指其說謊之意!  發表於 16-10-10 21:24

回覆樓主:

真不明白,這帖的原意,是想討論荃官及可風。而且,似乎發帖家長覺得關於可風的資訊不多,所以想多了解該校情況。
但發覺有版友,可能是另一學校 的 die hard fan 屎,總把握機會把話題轉移。希望大家重回主題討論。

smartwong  多謝你的提醒!  發表於 16-10-10 00:46
smartwong  我也有同感,我們也不應離題,應多談可風中學!  發表於 16-10-10 00:44

3two1 發表於 16-10-10 00:25
真不明白,這帖的原意,是想討論荃官及可風。而且,似乎發帖家長覺得關於可風的資訊不多,所以想多了解該校 ...

多謝Smart 版友明白本人的意思。本人對文中提及的三間學校都很欣賞,亦有不少親戚朋友在這些學校成長,所以前文並無惡意。如有關於葵涌學校的討論,Smart 兄宜發另一新帖討論。

smartwong  我非常同意你所說的,多謝你的善意提醒和寶貴意見!  發表於 16-10-10 21:55
YDLFATHER  言之有理  發表於 16-10-10 21:17

3two1 發表於 16-10-10 17:01
多謝Smart 版友明白本人的意思。本人對文中提及的三間學校都很欣賞,亦有不少親戚朋友在這些學校成長,所 ...
荃官係荃灣一哥, 林護係葵青一哥, 可風風氣讀得又玩得, 各有所長.  相信係好多荃灣葵青人心目中呢三間都係好學校.  最緊要個小朋友適合又仲意.

smartwong  同意,你講得很對!  發表於 16-10-14 14:25

tintinlam 發表於 16-10-14 08:17
荃官係荃灣一哥, 林護係葵青一哥, 可風風氣讀得又玩得, 各有所長.  相信係好多荃灣葵青人心目中呢三間都係 ...
每間學校都有自己的特式,適合不同的小朋友就讀。比較學校成績相信不是樓主希望知道的,每間學校都有捧場客,楼主選一間合自己小朋友就是最好的了

smartwong  同意,選校最緊要適合自己的小朋友!  發表於 16-10-14 14:29

唔好意思,我借位一問可風跟何荃耀各方面有咩不同?

引用:唔好意思,我借位一問可風跟何荃耀各方面有

原帖由 CACACAROL 於 16-10-14 發表
唔好意思,我借位一問可風跟何荃耀各方面有咩不同?
何中係一間齋讀書的中學,如果小朋友文靜又冇乜興趣,只愛讀書就適合何中。
可風就又玩得又讀得,不過好似要讀一科道家思想。 又唔係個個小朋友頂得住。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

我個女話佢唔鍾意太多課外活動, 所以佢自己都偏向何中多D, 而且, 自小都係讀天主教小學, 上到中學要讀孔子學, 佢都一定唔慣

醒目開學勳章

妹妹頭 發表於 16-10-14 15:01
回覆 gracelam 的帖子

我個女話佢唔鍾意太多課外活動, 所以佢自己都偏向何中多D, 而且, 自小都係讀天主教 ...
朋友全家人都是基督徒,佢仔係可風讀緊s2,佢話那些孔子學都是導人向善,同基督教沒有衝突

回覆:peggy 的帖子

我都想多d了解可風,但ek搵唔到太多資料,只知荃灣區b1學位唔夠,亦留意到大多數人會揀荃官第一,但每間荃灣小學派可風都係得幾個人。係因為好多人排佢第二位,定係呢間好難入?
因小朋友係深水步讀書,但住址係荃灣,跟過往學校派位紀錄佢係邊緣人,派入1c or 2A學校,荃灣得4間b1,揀可風統一派位有無機?

我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

easonkinki 發表於 16-11-9 14:14
我都想多d了解可風,但ek搵唔到太多資料,只知荃灣區b1學位唔夠,亦留意到大多數人會揀荃官第一,但每間荃灣 ...

深水歩沒幾會派B1嗎?

引用:我都想多d了解可風,但ek搵唔到太多資料,只

原帖由 easonkinki 於 16-11-09 發表
我都想多d了解可風,但ek搵唔到太多資料,只知荃灣區b1學位唔夠,亦留意到大多數人會揀荃官第一,但每間荃灣 ...
荃官因為地點方便,而可風在山上,就算住荃灣都要搭車,仲可能要轉車。 所以反正係大抽獎,個個都會乙一放荃官。 仲有宗教問題,唔會揀可風的大有人在。 但亦有人穩陣,人棄我取心態,乙一放可風,增加機會率。

荃灣區兩間都係好學校,是但入到一間都唔錯。

回覆:easonkinki 的帖子

b1生大抽獎兩間都有機會。 b2生就冇乜機會,荃灣區band 1位少過band 1生。

抽獎可風機會大d,唔駛分位俾聯繫小學
MCS奮鬥中        
‹ 上一主題|下一主題