用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣可風,荃灣官立中學 有何意見
樓主: ft315
go

荃灣可風,荃灣官立中學 有何意見 [複製鏈接]

多謝elbar的回應。我有點不明白,荃官和林護同屬band1A學校,兩間都是好學校,地理環境相約,但在2015年度的DSE成績卻有不同,荃官取得5**的數目是29個,而林護取得5**的數目共有75個,點解這兩間學校的表現會有那麼明顯的差異?

YDLFATHER  明顯的差異  發表於 16-10-3 22:23
YDLFATHER  荃官年年升港大多過30人,林護年年升港大少於30人  發表於 16-10-3 22:21

引用:多謝elbar的回應。我有點不明白,荃官和林

原帖由 smartwong 於 16-10-02 發表
多謝elbar的回應。我有點不明白,荃官和林護同屬band1A學校,兩間都是好學校,地理環境相約,但在2015年度 ...
前陣有人話係官校老師hea教的原因,好多如沙官/QE等成績都大不如前。

詳情是否屬實就要留番讀緊或近年畢業的家長解話。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

smartwong 發表於 16-10-2 18:15
多謝elbar的回應。我有點不明白,荃官和林護同屬band1A學校,兩間都是好學校,地理環境相約,但在2015年度 ...

係2015肯公佈5**官津校來說;人均5**

鄧顯 0.44
林護 0.43

証明精英學生 吸引度/訓練 都不錯,不過由於太少著名官津學校會公佈5**表現,好難証明以上表現是否屬最頂級(直資名校如 SPCC, DGS 收生太屈機,根本不能比較)

elbar 發表於 16-10-2 19:38
係2015肯公佈5**官津校來說;人均5**

鄧顯 0.44

QES 2016 DSE 0.42 5** per person

(127 students, 53 5**)

不可否認荃灣官立中學今年同上年比, HKDSE成績有所提高. 和它區學校比有必要麼, 每所學校都有自己的特色.

回覆 smartwong 的帖子

在2015年,入三大數目,林護75人,荃官61人。

YDLFATHER  荃官拔尖佔優  發表於 16-10-6 13:52
YDLFATHER  荃官61人有35人升HKU, 佔三大57%, 林護有27人升HKU只佔三大36%  發表於 16-10-6 13:51

引用:不可否認荃灣官立中學今年同上年比,+HKDSE

原帖由 YDLFATHER 於 16-10-02 發表
不可否認荃灣官立中學今年同上年比, HKDSE成績有所提高. 和它區學校比有必要麼, 每所學校都有自己的特色. ...
係荃葵青讀書既B1A學生,如果唔想出市區去報啲傳統名校,正路一定比較林護同荃官。

ft315 發表於 16-9-28 15:57
想請教可風,荃灣官立中學會點選擇?校風如何?
荃灣官立我就聽得多, 相反網上就很少提及可風中學。
d人話成 ...
2間校風都好好, 成績應該係荃官好過可風, 一間B1A, 一間B1B.  如果你小朋友係B1A, 入任何一間都OK, 如果係B1B, 又比較活潑, 可能荃官會有小小壓力.

ft315 發表於 16-9-29 12:49
多謝你們的寶貴意見!
但我真的很難決定自行那間選先
煩...煩....煩!

唔使煩, 如小朋友成績好, 2間都啱佢, 咁你自行, 甲, 乙都選, 荃灣得4間band 1, 其實都無咩選擇.

smartwong 發表於 16-10-2 18:15

個人意見,  
自行- 林護, 荃官  (或互調)
甲 - 林護, 荃官. 可風   (1.2 或互調)
乙- 荃官. 可風. 何全耀. 王少清 (3.4 或互調)

回覆 oiyau2005 的帖子

乙二填可風, 機會很微, 乙三填何中, 跟本玩緊樓主喎

其實我心目中有三間心儀
林護 … 但怕太谷又怕他追不上,(當然很大機會自行唔收)
荃官… 因為聽人講話差咗好多,師資已冇以前咁好
可風…又係聽講校風純樸,學術方面升呢,就黎追趕荃官,又唔太谷,課外活動多。
所以很難決定

引用:回覆+oiyau2005+的帖子 乙二填可風,+機會

原帖由 妹妹頭 於 16-10-05 發表

yes. 荃灣區band 1位唔夠派,咁填法分分鐘碌左去band 2.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

妹妹頭 發表於 16-10-5 12:48

band 1得呢4間, 咁應該點填?

荃官, 何中, 可風, 乙一只可填其中一間, 乙二就要填王少清或者填借位

YDLFATHER  正確  發表於 16-10-19 22:05

妹妹頭 發表於 16-10-5 15:55

荃官, 何中, 可風, 乙一只可填其中一間, 乙二就要填王少清或者填借位

其實我都好有疑問, 荃灣區都唔夠位, 咁係咪唔填晒30間?

借位一問
如果小朋友band 2, 乙部填廖寶珊, 李城壁, 梁省德,  只係填借位, 咁band 1學校係咪唔填定填到最後? thx

咁就要睇下小朋友係BAND 2頭, 中, 定係尾, 如果係"邊緣人", 又想搏BAND 1中學, 填法就會唔同

妹妹頭 發表於 16-10-5 16:04

咁就要睇下小朋友係BAND 2頭, 中, 定係尾, 如果係"邊緣人", 又想搏BAND 1中學, 填 ...
band 2頭, 唔會博band 1

如肯定BAND 2, 填自己鍾意既BAND 2中學在頭, 填唔填BAND 1在尾, 已不是問題了

oiyau2005    發表於 16-10-5 16:17

可風以前是荃灣老二, 後來被何傳耀超過, 近年不知是否恢復元氣, 聴許多家長講可風讀得又玩得.
‹ 上一主題|下一主題