用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 明年九月去英國讀year9, 過年後申請趕到嗎? ...
樓主: jj100c
go

明年九月去英國讀year9, 過年後申請趕到嗎?

rocco124 發表於 16-11-4 08:25
你就好啦。我仲大海搵針,唔知點好。

你睇我好喇,其實都 plan 左一段時間,暑假就搵用開果個 agent,佢比左8間學校我揀,一係就 ranking 太低,一係就學校位置太遠,合心水就得一、兩間,而EK都有D家長小朋友係讀開 Ispwich,見口碑唔錯就試下考呢間,本來我想細佬聖誕先考筆試,不過 Agent 建議我早 D 考會穩陣 D,一來早D考學校收生會鬆D,二來我暫時只申請左一間學校,如果唔成功都可以快D再揀第二間學校,!考試前我都好擔心,問 agent 有無以前D考卷,佢話無我間學校嘅考卷,不過就比左幾份第二間學校嘅考卷亞仔試下做,又幫我問學校可唔可以比 D past paper我亞仔試做,雖然學校回復我地學校 pastpaper 同入學試係完全唔同嘅野,最終細仔喺10月頭考左筆試,Ispwich  係用電腦考試,所以係無以前D考卷。
我唔係幫我 agent 賣廣告,如果自己對英國學校有一定認識,英文又唔錯,梗係可以自己搞喇,但如果自己唔識又無時間,咁就要搵 agent幫手,一個好嘅 agent 係好幫到手架,我有一個朋友係高級警司,都係同我搵同一個 agent搞,當年亞女申請去英國讀書,佢會叫個 agent 幫佢做好晒D野,約好晒D學校,再同個女飛去英國 visit 間學校,佢話慳返好多時間同精神。

basbyy 發表於 16-11-4 17:25
你睇我好喇,其實都 plan 左一段時間,暑假就搵用開果個 agent,佢比左8間學校我揀,一係就 ranking 太低, ...

除咗家姐之前讀過呢間,你覺得學校有咩吸引你

rocco124 發表於 16-11-4 17:30
除咗家姐之前讀過呢間,你覺得學校有咩吸引你
我亞女唔係讀呢間架,我亞女而家係讀 Talbot Heath School,亞女係2017年轉去 Ispwich 讀 sixth form 帶住個細佬。

我有個舊同事個女 Y9-Y11 讀 Burgress Hill Girls,sixth form 轉左去 Ispwich School,佢話間學校唔錯,跟住佢亞女考左返黎中大讀金融 (唔係好肯定係唔係環球金融),中大比 offer 佢個女唔駛讀4年,3年半就可以畢業,今年啱啱畢業。所以我相信間學校唔錯,我D朋友唔會點我行黑路嘅!!

回覆:basbyy 的帖子

如轉校,想自己攪早點問定先,因亞細成績一般,如給成績學校看?ielts要? thx

basbyy 發表於 16-11-4 17:51
我有個舊同事個女 Y9-Y11 讀 Burgress Hill Girls,sixth form 轉左去 Ispwich School,佢話間學校唔錯,跟 ...

我剛剛上網睇過,Ipswich間學校都幾好,入面有video 介紹bording house. 出面有個大草地比小朋友玩,成績又ok喎

brother4 發表於 16-11-4 17:52
如轉校,想自己攪早點問定先,因亞細成績一般,如給成績學校看?ielts要? thx

...
我亞女無考D乜野特別試,我只係比左 Year 10 上、下學期成績表 Ispwich,佢就話可以免亞女考筆試,只要聖誕返香港做 Skype Interview 就得,亞女聽到都好開心,佢話係對佢成績嘅肯定。

brother4 發表於 16-11-4 17:52

...
我D英文唔係咁好,次次都係搵 agent 搞,自己唔識搞架,而且佢地知邊D野係有用,邊D野係無用,返正又唔駛比錢,一路有人跟進情況,入學後有乜野問題又有人跟進。

thx,另一個問題收咗,要俾按金?ㄧ樣想試多幾間再决定

brother4 發表於 16-11-4 18:36
thx,另一個問題收咗,要俾按金?ㄧ樣想試多幾間再决定

我咁耐只係比左£150 (兩個仔女) 報名費,如果佢地 confirm 收我對仔女,我就俾按金架喇。其實以亞女成績真係可以搵間勁D嘅學校,不過要就個細佬,細佬成績中中地都pass筆試,我已經覺得好好架喇!!再加上我唔係咁鍾意推D小朋友考試,得左就算唔諗太多,我對仔女由幼稚園、小學直至中學,無次都只係考一、兩間直資 or 私校,唔會報好多間學校不停 interview 架。

thx

請問知否Christ Colleage, Brecon 好嗎?

你睇我好喇,其實都 plan 左一段時間,暑假就搵用開果個 agent,佢比左8間學校我揀,一係就 ranking 太低 ...
可以PM agent資料嗎?Thank you!

我女女10月都考左呢間(yrs 7),可能佢第一次接觸呢賞形test !所以唔收!但係係考第三日果時就收左lu!我當初太心急報左4間仲未考,😅😅😅

K@k@k@man 發表於 16-12-10 00:33
我女女10月都考左呢間(yrs 7),可能佢第一次接觸呢賞形test !所以唔收!但係係考第三日果時就收左lu!我當 ...

其實 唔駛太心急,而且要了解哂學校 先去申請, 讀year 7 要選間 多寄宿生 的和 位置不要太遙遠 ! 多寄宿生 星期六日會多活動,而且 同房 唔會來來去去都係 果幾位, 會多d本地人和外國學生。

回覆 basbyy 的帖子

可以PM agent資料嗎?Thank you!

明年9月想送小兒到英國讀Yr. 9 boarding school。就以下學校可否比下意見:
Christ College
Blundell's School
West Bluckland School
St. Michael's School

你睇我好喇,其實都 plan 左一段時間,暑假就搵用開果個 agent,佢比左8間學校我揀,一係就 ranking 太低 ...

Hi
Pls kindly PM me the agent.  Many tks(emoji)

可否pm 個agency 比我?我7月去英國

唔好意思,我無留意原來有幾位問我攞agent contact,今日PM 左比你地喇!