用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 明年九月去英國讀year9, 過年後申請趕到嗎? ...
go

明年九月去英國讀year9, 過年後申請趕到嗎? [複製鏈接]

已申請了兩間中學,準備12月考入學試,1月才知結果,若學校不取錄,2月再申請另一間學校,趕得及嗎
   3    0    0    0

jj100c 發表於 16-9-27 23:27
已申請了兩間中學,準備12月考入學試,1月才知結果,若學校不取錄,2月再申請另一間學校,趕得及嗎 ...
我亞女 2014 年去英國讀 Year 9,係二月尾先決定去,開始搵學校同考試,3月尾已經搞掂同搵到間唔錯嘅學校,係會好趕,但趕得切。同埋可選擇嘅學校會少 D。

jj100c 發表於 16-9-27 23:27
已申請了兩間中學,準備12月考入學試,1月才知結果,若學校不取錄,2月再申請另一間學校,趕得及嗎 ...

夠時間,放心。

謝謝你們,

引用:已申請了兩間中學,準備12月考入學試,1月

原帖由 jj100c 於 16-09-27 發表
如果你的目標是很熱門或很top 的學校,遲報會很蝕底。

醒目開學勳章

回覆:明年九月去英國讀year9, 過年後申請趕到嗎?

好多學校10月或11月都已經截止申請, 如果出年2月才報, 可能得比較偏遠的學校有位

其實試想想香港學校收生的時間安排,九月開學,二月才申請,如收的話,你便會知道大約的答案了o

我已幫亞女報了兩間學校,合共比左幾百鎊申請費,但好擔心唔收,因為入學考試要考中丶英丶數及中文,好似好嚴格咁,所以若果唔收先再報。

jj100c 發表於 16-9-28 23:26
我已幫亞女報了兩間學校,合共比左幾百鎊申請費,但好擔心唔收,因為入學考試要考中丶英丶數及中文,好似好 ...

中文?好少喎?有部分学校考cognitive assessment

醒目開學勳章

jj100c 發表於 16-9-28 23:26
我已幫亞女報了兩間學校,合共比左幾百鎊申請費,但好擔心唔收,因為入學考試要考中丶英丶數及中文,好似好 ...

考中文? 你報Year 幾? 大部份學校只考英文和數學, 高年級的就會考想修讀的科目

亞女報Y9,有兩間都話要考埋science 同foreign language , 中丶法、西班牙或德文。

回覆:明年九月去英國讀year9, 過年後申請趕到嗎?

三科理+中文+二科數+二科英共8科起?

jj100c 發表於 16-9-29 10:57
亞女報Y9,有兩間都話要考埋science 同foreign language , 中丶法、西班牙或德文。 ...

我同我女比較懶,要考咁多科咁煩,我地通常5會間!你報呢間是否很top 的名校?

請問報咗邊間,我仔都係11月考entry test, 我都諗住報定多幾間

唔係掛!只不過近親戚屋企,做Day girl, 好似GCSEs passing  rate 都高,唔知有冇排名。

我細仔9/2017入學Y9, 不是報名校,只是小鎮boarding school,暫時報咗2間做咗筆試及昨晚skype interview 等消息, 唔收才報其它學校

Hi scso, 可否pm 告知什麼學校。其實我亦不是心儀名校,只是沒有途徑,這些都是agent 介紹的。

Hi SCSO, 請問筆試難唔難?面試會問D咩?

回覆 jj100c 的帖子

唔駛擔心好易,另一間做Skype interview 第二日收到通知有offer,現在叫agent拖住先,等埋另一問回覆先,小鎮學校£8000/term

你仔仔一定好smart, 咁快巳經有offer, 但我個好怕醜,仲要佢skype interviews,  我真的很擔心。
‹ 上一主題|下一主題