用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開學差不多一個月,你地D小朋友心散完未? ...
樓主: lukeskywalker
go

開學差不多一個月,你地D小朋友心散完未? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我仔學校今年3-5年級都有STEM課程

MASAYA 發表於 16-9-29 13:42
未來係會向呢個方向發展,coding亦好重要,但係全部人都一定需要學呢?做甜品大師,做園藝,做化妝都要識呢 ...
"coding亦好重要, 未來係會向呢個方向發展..... " ---- 呢樣野係舊年第一次聽, 當時我一個人去聽直資中華基金簡介會,當日校長不斷講coding, 又講間學校都好著重係呢方面培訓學生, 當時我唔係好明校長講緊咩 因為C6係做電腦呢行, 當晚我同C6傾, C6卻對coding非常有保留, 因為C6做嗰行, 厭嗰行, 唔想阿女行返佢條路.

上星期六中華基金又有簡介會及 Campus Tour, 今年捉埋C6及阿女一齊去親身了解coding及機械人係咪東東, 當日電腦及機械人兩個班房比較多"架生", 都好吸引. C6 睇完後無舊年咁保留都覺OK喎! 相反, 阿女睇完卻出奇地對電腦及機械人無興趣. 佢好清晰咁話想間中學係著重體育

小時了了 發表於 16-9-29 14:23
"coding亦好重要, 未來係會向呢個方向發展..... " ---- 呢樣野係舊年第一次聽, 當時我一個人去聽直資中華基 ...

妳就咁cap我一句... coding係好重要,而家我地用既EK都係有人code返黎,但唔需要全部人都識,我同妳都唔識coding,但照用EK冇問題
另外,阿女鍾意體育咪向呢個方向搵,係佢讀書嘛,妳同佢講DGS好重視體育架

小時了了    發表於 16-9-29 14:53
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆樓主:

開左學第5週,已每隔4日欠交/帶1次,嘔血死~

回覆樓主:

仔學校今年先開始有stem, 每星期一堂,小三、四都係以做tower 為主,暫時做咗paper tower and straw tower.  每堂都係分組,組員要合作商量如何完成任務,每堂返屋企都要再依自己嘅concept去研究能否達成任務,如straw tower要整得高,又要hold到幾本書,然後再將concept 畫喺工作紙上,要review 課堂有咩要反思。
噚日啱啱上完第三堂,要寫低what you learn from the last 2 lesson.  如個底要夠闊。
‹ 上一主題|下一主題