用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開學差不多一個月,你地D小朋友心散完未? ...
樓主: lukeskywalker
go

開學差不多一個月,你地D小朋友心散完未? [複製鏈接]

little_yolky 發表於 16-9-28 16:02
我以前自己係暑假時睇晒所有教科書, 因為有例題, 所以係睇完就明。上堂前一日, 會預習, 因為以前係由第一課 ...

明白晒。唔該晒。
依家佢地返全日,啲時間真係唔係好見洗。即使冇課外活動嗰日,由放學返到屋企》做半個鐘運動》返屋企澡涼,都要5點先可以正式開始做功課,到9點上床瞓都係得4個鐘,時間真係要好好去plan 吓點運用。

lukeskywalker 發表於 16-9-27 21:55
放完暑假,個囡好唔專心,功課多甩漏,好似仲未回魂,小一時做功課好爽快,升小二後時時做做下功課走去做其 ...

本來散散地,不過開學無耐比啲老師鬧醒哂!

IloveJJ 發表於 16-9-28 11:30
話時話,你好似暑假去了旅行,咁係會爭啲。我大仔一年級時,我哋新年去了旅行,返到來,老師話佢從新適應 ...

係呀,我哋去咗兩次旅行,一次仲要係暑假完之前,一心諗住辛苦左成年,阿囡成績又唔錯,於是諗住玩盡啲,除咗學校暑期作業, 我就冇比其他額外野佢做。
我諗今年暑假我都唔會比佢太輕鬆,如果唔係佢返學又遊魂。

little_yolky 發表於 16-9-28 15:43
唔知喎, 我自己由幼稚園開始就會溫習同備課的, 所以唔知幾時要備。不過, 阿女開始上常識堂會jot notes, 因 ...

犀利由幼稚園開始已經有備課習慣丶我呢個阿媽真係有D慚愧。

little_yolky  係我自己既習慣,唔係阿女既習慣  發表於 16-9-29 09:18

MASAYA 發表於 16-9-28 11:24
之前暑假一收到功課就做晒先,然後玩晒成個暑假,一開學就要重新適應,今年改變策略,臨完暑假先做晒d功課 ...

我又無諗過呢點喎,通常都係諗住快快手做晒啲暑期作業啦。

醒目開學勳章

個心返左黎啦! 無咩甩漏....
小二、小四

我個day dream 左幾個星期,成日帶漏功課又話者上堂發白日夢,比老師教訓完再加埋比我大鬧一場後,魂魄好似返番嚟!其實暑假已經有keep 住做下習作咁,但開學後都係咁心散

IloveJJ 發表於 16-9-28 21:29
預習呢樣野,我覺得係因人而異。
好似我大仔既數學,佢跟唔上,轉數慢,佢預習咗,就會比較跟到,上堂就專 ...

講得啱呀!
阿仔數學一向ok, 舊年小二時,老師都已經話佢唔多留心,所以唔會同佢預習,但會問吓佢知唔知嚟緊教咩topic.
英文佢地一向無書跟,只用story book, 所以無得預。
中文跳嚟教,我諗教完第一本,叫佢讀吓課文,睇吓將會教邊啲修辭手法。
其餘只剩常識、science,  會叫佢讀吓課文,每星期再讀+温習吓,science 佢自小一起已經有每星期六寫notes, 希望慢慢培養到一個良好習慣。

lukeskywalker 發表於 16-9-28 21:16
我又無諗過呢點喎,通常都係諗住快快手做晒啲暑期作業啦。
因為之前試過有d出事,今次就試其他方法,失敗乃成功之母嘛
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 16-9-29 00:16
既然係咁,都無咩可以預習啦!諗乜鬼啫!不如用時間練下中作咪仲好!
...

中文作文……個個星期六都有練㗎。暑假時都有練,又用咗Ben sir本書嚟教句子嘅寫作技巧,做咗4個chapter, 教寫四季嘅景色,但對我仔嚟講有啲難度。
我仔話佢上堂做嗰篇看圖作文寫唔切,只寫咗3段,無練一排看圖作文,真係唔掂。

lukeskywalker 發表於 16-9-28 09:54
1-2 樣功課實在太幸福,我囡小二開始就開行turbo ,日日6-8 樣(emoji),小一就5-6樣。
...

學校有時啲功課好花時間,好似份stem功課咁,做straw tower、paper tower, 要試咗嗰concept先可以做

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-9-28+21:29+ 預習

原帖由 S-Kwok 於 16-09-29 發表
講得啱呀!
阿仔數學一向ok, 舊年小二時,老師都已經話佢唔多留心,所以唔會同佢預習,但會問吓佢知唔知嚟 ...
你個囝囝好乖,我嗰隻打死都唔會預習,雖然佢有時會基於好奇睇下後面教乜,不過試過一跳跳去睇小六(網上), 佢真係好鬼8掛,我叫佢唔好睇住,話六年級會教架啦!
我最多都係叫下呀仔去完旅行,寫下旅行日誌,或寫低佢作嘅故仔

wan_sosin 發表於 16-9-29 07:05
你個囝囝好乖,我嗰隻打死都唔會預習,雖然佢有時會基於好奇睇下後面教乜,不過試過一跳跳去睇小六(網上),  ...

佢想成績好嘛,目標佢係有嘅,但要有人時刻提住佢。
我仔由於表達能力問題,直接影響佢嘅寫作表達,所以要個個星期練。試過上年考完學期試,比佢自己寫,我完全冇睇過,直到一個月後,我望吓佢啲文……嘩! 無人篤住佢啲文,就求其寫,再叫佢寫返考試嘅水準,完全寫唔到。所以我就揾吓啲作文書同佢練。到依家都未寫得返水準。

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-9-29+07:05+ 你

原帖由 S-Kwok 於 16-09-29 發表
佢想成績好嘛,目標佢係有嘅,但要有人時刻提住佢。
我仔由於表達能力問題,直接影響佢嘅寫作表達,所以要 ...
只係小三學期初,還有時間慢慢磨練下作文,肯寫已經唔錯,有時覺得小朋友唔係唔識,係太心急,無耐性諗清楚個句子就寫,所以有人提一下,要諗清楚個句子結構才寫,又會做得好少少,不過到下次又會心急唔諗,耐性呢D都係要有待時日磨練

IloveJJ 發表於 16-9-29 08:02
好勤力呢!其實你仔已好勤力了,唔駛再諗咁多野去溫啦!做多啲運動仲好。
你話本練習對你仔有啲難度 ...

依家星期一、三放學做半個鐘運動。
二、四有課外活動,做唔到。不過,星期四、五學校有運動堂,我都當做咗運動㗎啦。星期六就可以玩耐啲,朝早做完運動先温習+作文。
經過咗1個暑假,依家阿仔已經冇以前咁抗拒做運動,已經係一個進步lu.

IloveJJ 發表於 16-9-28 21:29
預習呢樣野,我覺得係因人而異。
好似我大仔既數學,佢跟唔上,轉數慢,佢預習咗,就會比較跟到,上堂就專 ...
係架, 我大女小一二時D數學真係激到我要跳海咁滯, 小二暑假踢佢去數研諗住追返下, 原來佢哋課程有講下小三D數, 咁到小三時又轉咗個好阿sir啦, 佢突飛猛進, 今年暑假緊係唔敢怠慢, 繼續補, so far佢開咗學都暫時叫跟到, 係把口係咁嘈話好難。
‹ 上一主題|下一主題