用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 浸大王錦輝中學
樓主: IHaveADream
go

浸大王錦輝中學   [複製鏈接]

sunflower2000 發表於 16-10-2 14:36
Jupas 的AD/HD 不用符合3322 ?
3322係入degree最低要求,入AD/HD,只需22222
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我聽聞non-Jupas 的AD/HD只要2222, 原來Jupas的也是這樣, 話曬政府資助, 要求低咗D 囉。

sunflower2000 發表於 16-10-2 18:01
我聽聞non-Jupas 的AD/HD只要2222, 原來Jupas的也是這樣, 話曬政府資助, 要求低咗D 囉。 ...
其實不論係資助定自資,大家既基本要求係一樣,degree要3322,AD/HD要22222,只係資助認受性高D,學費平D ,統一經JUPAS派,自資要自己去考。如果只得基本分數,資助學位可以話係無機會,但自資係有機會收。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mother904 發表於 16-9-30 18:31
其實學校冇公佈,係由家長處收風,數人頭數番黎,係咪只計degree我唔係太清楚,但我知道入八大+恒商degree ...

早陣子, 學校派左一份newsletter資料, 內有詳述.

hkpapa852  唔知可唔可以Post上嚟分享呢?  發表於 16-10-4 10:50

hkpapa852 發表於 16-10-2 19:31
其實不論係資助定自資,大家既基本要求係一樣,degree要3322,AD/HD要22222,只係資助認受性高D,學費平D  ...
有啲學系既自資學位近年供過於求,其實符合基本要求,加上有錢俾,基本上唔太難入。加上二、三線學校公佈既資料越來越少,所以現在越來越難從學校數據中,確實知道學生升學情況。

王家爸爸 發表於 16-10-4 10:09
有啲學系既自資學位近年供過於求,其實符合基本要求,加上有錢俾,基本上唔太難入。加上二、三線學校公佈既 ...

是以DSE成績真的只能參考, 家長宜親身觀察, 參觀開放日等.

講真, 就算間學校DSE成績好, 入U率高, 唔等於我小朋友入到去這些學校讀就必入大學.
一切還是靠學生本身, 不勤力, 家長不指導, 還是入不了本地大學.

elbar  合適才是最重要   發表於 16-10-4 14:53

http://eclass-ps.hkbuas.edu.hk/home/download_attachment.php?target=%2Fhome%2Fjunior%2Fjunior20%2Fintranet20%2Ffile%2Fnotice%2Ftbrbthu6db5or99ad1ij9di1f1.1473661844.2596%2FA%20New%20Decade%20of%20A-School.pdf
公開下校內news letter給大家看
學校進步中

idy926    發表於 16-10-15 00:08

mother904 發表於 16-10-2 12:40
根據高年級家長資訊,入三大的數人頭已有26+,這一屆中六一班也不過是20多人,即已有一班入了三大

真係咁 ...
我揾返應屆中六畢業禮本場刊,數數共有107人,如果26人入三大,即幾%?

idy926 發表於 16-10-16 19:50
我揾返應屆中六畢業禮本場刊,數數共有107人,如果26人入三大,即幾%?
唔識計,係咪 26/107 x 100?

我數學好差的,真係唔曉

其實點計都唔會係一個好靚既%,但就十分鼓舞,因為看到WKF有明顯的進步,外界應該鼓勵而唔係老作亂踩,從冇到有建立一間學校不易,何況WKF早就講明唔係製造考試機器

idy926  我d數都吾得  發表於 16-10-18 17:00
‹ 上一主題|下一主題