用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一識應期
樓主: MonkeyGirl
go

中一識應期 [複製鏈接]

引用:你地d+中學+默書or+test+,+家長使唔使簽名+

原帖由 MonkeyGirl 於 16-09-28 發表
你地d 中學 默書or test , 家長使唔使簽名 ? 我女個間test 唔使家長簽. 最衰第一次, 佢中測唔合格, 我就話 ...
其實很多中學都不需要家長簽名,孩子肯報告分數,已算好啦!

MonkeyGirl  我琴日問佢, 佢先答我.. 唉. EQ 又要提升. 又唔鬧得. 鬧咗可能無下次..  發表於 16-9-29 11:47
洋蔥頭媽咪  初中部份學校會要求要簽,到高中後通常都冇  發表於 16-9-28 19:56

MariaTsui 發表於 16-9-28 15:21
其實很多中學都不需要家長簽名,孩子肯報告分數,已算好啦!
我地PRE VIEW QUIZ /  默書/UT / EXAM 有卷返泥, 都一定要家長簽名

onlytheone 發表於 16-9-27 14:09
我小朋友都係中小升上英小(F.1),又係數學科吾明,尤其是文字題吾識列式,老師冇教chapter 0  和 1(好似當佢地 ...
如在暑假有返銜接班 或輔導/增潤数的班,
會教到CHAPTER 0-4 的大約概念,
等子女开學好快適應英文数

MonkeyGirl 發表於 16-9-28 14:51
你地d 中學 默書or test , 家長使唔使簽名 ? 我女個間test 唔使家長簽. 最衰第一次, 佢中測唔合格, 我就話 ...
開學到而家都冇乜簽,呀仔好似話唔合格先要簽,佢幾次都高分連改正都唔駛

粉紅虎    發表於 16-10-18 13:53
Snoopy211    發表於 16-9-28 21:08

MonkeyGirl 發表於 16-9-27 16:04
回覆 Himma0904 的帖子

文言文點查?

亞仔係用萌典手機app

MonkeyGirl  萌典有幾種. 1 )萌典-教育部国語,台語.2)蔡中涵阿美語3)方敏英4)潘世光.. 邊種先岩?   發表於 16-9-30 10:49
MonkeyGirl  萌典有幾種. 1 )萌典-教育部国語,台語.2)蔡中涵阿美語3)方敏英4)潘世光.. 邊種先岩?   發表於 16-9-30 10:47

引用:升中後好多功課、默書、小測。+第一次中默

原帖由 fooky-hk 於 16-09-27 發表
升中後好多功課、默書、小測。 第一次中默零蛋。太輕視了,罰抄了2次默書範圍,抄到手都軟,佢自己都怕怕。 ...
我仔第一次背默中文都拎零分,之前已提佢,但佢懶懶閒,比d教訓佢都好。

回覆 MonkeyGirl 的帖子

我地一條龍,適應主要不是教學語言而係課程內容深了
已經要讀phy chem bio liberal arts,
備課花時間,這班同學程度高,要
適應
她有個friend平時都講英文,她有時聽唔明……
她話識,但quiz, 默書的分低左,再觀察下,不想給她壓力
幸好,她在校園生活,學會上找到樂趣
反到屋企,俾D好野佢食,佢就好開心

Snoopy211 發表於 16-9-28 22:07
我仔第一次背默中文都拎零分,之前已提佢,但佢懶懶閒,比d教訓佢都好。

...

delete.

回覆 sukifong311 的帖子

我都有比亞女上, 但佢都好似未識睇題目

optman88  咁就要小心處理。因為唔理解,等於堆積問題。  發表於 16-9-29 16:06

引用:Quote:原帖由+onlytheone+於+16-09-27+發表

原帖由 MariaTsui 於 16-09-28 發表
妹妹學校是有教ch 1,我覺得學校老師很勤力,功課,默書,quiz都很密,妹妹說不喜歡這種密集式訓練,但仍可 ...
請問你女兒是哪間中學?

引用:Quote:原帖由+MariaTsui+於+16-09-28+發表

原帖由 rainrain613 於 16-09-29 發表
請問你女兒是哪間中學?
一間B2津校,可能學生質素一般,老師就要多努力

阿女仲原用小學模式, 每樣功課都即日做, 但成日唔記得交, 變左欠交, 唉~ 希望佢快d適應啦

October.  提佢做完第二曰带返學校摆locker.  發表於 16-10-1 21:43
洋蔥頭媽咪  初頭家長可以適量協助佢,教佢方法  發表於 16-10-1 19:20

回覆:中一識應期

我仔係六年級至確診係ADD, 而家番學都有食藥, 不過番左一個月學, 老師話表現都吾理想(佢入左精英班), 已經欠交6次功課, 全班之冠, 再欠就好快記缺點了! 又吾温書, 所以測驗成績好差(問佢佢話温左!!), 小學時默書好叻, 而家默科學英文生字因為形式轉左又係默得超差! 唉! 繼續落去好驚留班呀! 原本以為上中學吾好好似小學咁跟到貼, 比佢自己試下啦~點知好似吾係好work咁! 吾通又要用人釘人方法跟佢? 我真係好攰啊!

littlelamlam 發表於 16-10-1 18:55
我仔係六年級至確診係ADD, 而家番學都有食藥, 不過番左一個月學, 老師話表現都吾理想(佢入左精英班), 已經 ...
樓主,孩子升中本身都須要時間適應以及重新學習安排自己,你仔仔本身有ADD,自我管理已經較弱,而且小學你習慣人釘人督促住,但中1突然一下子放曬手當然容易出事啦,因你一向習慣督促,呢啲情況就算要放都須要逐步㴝,建議你而家重新跟兒子協商,幫佢重新分配時間,首先減少欠交功課情況先,至於成績能否跟上唯有逐樣去拆解。

回覆:中一識應期

我個仔升中後非常忙,功課多,測驗密,個個星期六、日都喺屋企清功課或溫書。原本諗住佢升中後我可以放手,多啲時間做自己嘢,點知發覺同以前都無咩分別。係咪我太緊張唔識放手?

洋蔥頭媽咪  中一蜜月期,放手比孩子試下先  發表於 16-10-18 08:20
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

回覆:irenenursing 的帖子

same here! 老師直頭叫我跟貼D~唉! 又話大考有一科吾合格升吾到班, 真係有壓力

引用:same+here!+老師直頭叫我跟貼D~唉!+又話大

原帖由 littlelamlam 於 16-10-04 發表
same here! 老師直頭叫我跟貼D~唉! 又話大考有一科吾合格升吾到班, 真係有壓力

...
中學不同小學,真的有留班位,很多學校講明中,英,數,平均分一定要合格,操行B才可升班,有一間直資校長在簡介會說,有一個學生成績達標,但長期欠交功課,最後要學生留班,家長又不願,最後唯有轉校,校長說他很注重品格的培養。

Yanamami  可能係逼佢自己知难而退(学)。  發表於 16-10-4 18:45

我女都係今年英中中一, 見佢好忙課外活動又成日有quiz, dict.星期一至六都返學, 希望佢頂到啦
桐桐樂園 PART 3, 有時間歡迎參觀

回覆樓主:

我個仔,成績應該唔大問題,反而係因為成日冇寫手冊,所以欠交工課,啱啱搞惦交齊工課,老師又話同同學夾起黎有問題,佢比較自我中心。 有排搞。
‹ 上一主題|下一主題