用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 1st in
樓主: babyaabb
go

英華 1st in  

引用:Quote:mcdonn+發表於+16-9-28+10:50+ 考完

原帖由 winy629 於 16-09-28 發表
認同。我覺得自己要做功課爬下文。
今年剛剛考完,大家分享出來,無非是想為以後幾年的家長們作參考。
若 ...
agreed. thank for yours kind sharing !!!

hohoho~ 發表於 16-9-28 14:15
其實小朋友講唔講到個過程,玩d 乜,發生d 乜,絕對係記憶力加表達能力既考驗
小朋友能否有條不紊地敍述出 ...

對於「其實小朋友講唔講到個過程,玩d 乜,發生d 乜,絕對係記憶力加表達能力既考驗」,我覺得都係睇小朋友性格。

有啲小朋友唔鍾意人問長問短,佢想講就自然會講。佢唔講,唔代表佢記憶同表達能力差。好似我個仔,由細個返學到依家,我問佢返學點呀?有咩開心嘢或特別事發生呀?佢全部都係答得好敷衍。但佢想同你分享時就會自己講好多。我從來都冇擔心佢記憶力同表達能力有問題,因為從佢平時睇書學習,日常講嘢同係學校做presentation,你都知佢程度去到邊。

佢面完試,我好想知佢做過乜,都會問吓。但佢講幾多我就聽幾多,唔會走去「盤」佢。佢去完Co-ed 1st in, 見成粒鐘都淨係講咗一個遊戲,2nd in見完校長單獨見副校,問佢做過咩,就淨係話排卡講故事。咁個故事講咩?又話唔記得... 去 DB 1st in就最記得睇 Tom and Jerry, 2nd in淨係話講故事,至於詳情,一樣係冇.... 有冇做其他嘢?唔記得....

所以我覺得家長唔使咁緊張。如果仔女平日鍾意乜都好詳細講問吓都ok. 但若個細路唔鍾意講或同你講唔記得,唔代表佢係裡面唔掂。小朋友係邊種性格父母最清楚,問唔問,問幾多,自己拿捏. 千祈唔好令小朋友覺得次次面完試都要報告好多嘢,而令佢哋對面試反感. 係人哋身上work嘅嘢,自己個仔未必受㗎。

hppa    發表於 16-9-29 17:44

Yes, 沒有對與錯,各施各法
每個生命都係個體, 每個小孩都是獨一無異

引用:Quote:retriever+發表於+16-9-28+07:13+ 本

原帖由 winy629 於 16-09-28 發表
每年有家長問面試內容,不少人會說要家長爬下過往幾年的文章。慘食不少檸檬…
若是人人都唔講,往後幾年 ...

我唔係要知仔仔考得好唔好,但想知和分享內容。

引用:Quote:原帖由+aeneas2011+於+16-09-28+發表

原帖由 zitzai 於 16-09-28 發表
你地係咪好早考?我仔頭幾場考,內容最似你講呢個。 好似無計數,但有看圖講故事。 印象中呢個都有 d 考解 ...
我上星期考的。我仔只講大概,有咩圖和字便冇講了。

阿囝1st in 完,有畫畫(纸上已有印刷的線條,要小孩創作一幅畫),在畫畫其间,有第一位中文老師,考他看一幅图,然後選出以下最適當的句子來形容幅图……然後英文老師,用英文交談幾個问題,然後matching8個英文連中文生字……然後數學老師问了1对鞋2隻,七对鞋有多少隻……然後回去完成幅畫,看中文图書……

PhilC 發表於 16-9-28 20:52
對於「其實小朋友講唔講到個過程,玩d 乜,發生d 乜,絕對係記憶力加表達能力既考驗」,我覺得都係睇小朋 ...

同意。除左性格,仲有性別。男仔好玩忘性大,考下玩下,甚至其實考緊都唔知。

retriever 發表於 16-9-29 07:26
同意。除左性格,仲有性別。男仔好玩忘性大,考下玩下,甚至其實考緊都唔知。
...

係呀!所以有時好羨慕人哋啲女,考咗乜見倒乜都鉅細無遺咁講返晒出來。我試過問阿仔老師同佢做咗乜?佢話佢唔記得,因為有好多嘢做,佢好忙,要專心做喎⋯⋯咁我都係唯有話:「咁你下次繼續專心啲啦!」對於仔,呢啲情況都好普遍,佢唔講唔代表佢唔識,可能做得好你唔知呢!大家放鬆啲!

hppa    發表於 16-9-29 17:46

回覆:英華 1st in

我仔都係唔多講個隻。問佢interview 做咩嚟,佢會話冇野做過。咁我再問入去咁耐冇野做過?佢就答係呀,淨係坐係到!

不過佢近期上左小學之後多咗野同我地講,佢話每晚要預留時間傾計

hppa    發表於 16-9-29 17:46

很多家長很希望知道考什麼, 考成點.  但意義真的不大.
只需要加強一般生活上的細節, 唔好再用BB話, 即係花花, 飯飯, 水水 等等
面試中有答錯, 做錯, 不重要.  最緊要係"嘗試", "肯講野"
不用擔心, 最終都會有安排.

mintra 發表於 16-9-28 19:01
agreed. thank for yours kind sharing !!!

贊:dadday:

PhilC 發表於 16-9-28 20:52
對於「其實小朋友講唔講到個過程,玩d 乜,發生d 乜,絕對係記憶力加表達能力既考驗」,我覺得都係睇小朋 ...

我仔情況面試完反應基本同你仔一樣 父母做法都係一樣無盤問 點解你有咁多second in嘅。。我暫時一間都無