用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 1st in
樓主: babyaabb
go

英華 1st in  

juneforgbb 發表於 16-9-28 11:10
你地仔仔就好啦, 講得返考左咁多野, 我仔仔只係講左考畫畫、計數和認字, 無啦.........而且佢話認字有唔識, ...

我諗總會有一兩個字係唔識嘅,但係我覺得學習嘅態度重於一切,一間好的小學,應該唔會單單只係睇個小朋友識唔識得讀哂啲字,如果唔係佢都唔使考得甘全面

Chirley    發表於 16-9-28 12:25

retriever 發表於 16-9-28 11:15
分唔分享唔係重點.
其實細路考小壓力最重要唔係應付學校, 係賽後應付家長問一D 好具體既內容, 甚至聽到其他 ...

如果會對細路做成壓力就唔好啦...對個細路問完又問,更加係一錯再錯。

retriever 發表於 16-9-28 11:25
"回家問考完的小朋友,是否一定不好呢?
我會視為參考資訊,為往後幾間學校的面試或者叩門時,自我檢討和準 ...

認同。如果會問,問完作參考算...

kikimimi 發表於 16-9-28 11:17
有問小朋友綠單閃時過唔過馬路, 又有問住係邊個星球, 中文/ 英文字, 但話冇數學 ...

我仔反而被問佢經歷過一d建築物名稱同喺邊區。有中英文但無數學題。

引用:我仔話畫畫,睇書,然后3位老師分開問問題

原帖由 aeneas2011 於 16-09-28 發表
我仔話畫畫,睇書,然后3位老師分開問問題。中、英圖咭配對讀出,圖中有幾多隻鞋,如果紅燈有咩方法行。

...
你地係咪好早考?我仔頭幾場考,內容最似你講呢個。 好似無計數,但有看圖講故事。 印象中呢個都有 d 考解難成份,但我已經唔記得 d details

retriever 發表於 16-9-28 11:25
"回家問考完的小朋友,是否一定不好呢?
我會視為參考資訊,為往後幾間學校的面試或者叩門時,自我檢討和準 ...

我每次問:好玩嗎? 有無走時拍番好張凳?
(這些無論佢係仔定女,都應該可以問的吧?)

多謝你的經驗之談。我是新手面對小一,所以努力爬文中,亦都努力學習處理兒女的心理變化。每間學校的試題一定不同,具體的當然無可能應用。只是剛剛考完另一間,小兒說有些唔識的項目,我才恍然平常所見所講所聞的,他知道了並不是真的"懂"了。我只是希望他活學活用,學以致用。我說的所謂準備,是自身家長的準備,並無打算做任何雞精班式的補習…

回應: 對呀。問左唔答就算的了… 迫都無用,適得其反。

ppmmbb  問而小朋友肯答一定有用,當然小朋友唔肯講就無謂迫!  發表於 16-9-28 11:55

回覆 zitzai 的帖子

唔通真係早考淺d? 我仔都好似有睇書, 畫畫, 無計數

winy629 發表於 16-9-28 11:51
我每次問:好玩嗎? 有無走時拍番好張凳?
(這些無論佢係仔定女,都應該可以問的吧?)

最早期我會問: 好玩嗎?

後來發覺唔掂, 因為真係當玩!

男仔比較忘心, 好多時考左都唔知.

譬如: 面完某校, 佢話入去睇書... 跟著呢? 攞禮物跟著出來啦! 入左去成個鐘喎?!

識得有d 仔, 好多面試完出到來同媽媽如數家珍, 但反而好多間都不能進級.

最後學精, 係簡單問都費事, 因為真係無用.

只問佢兩樣野: 有無禮貌? 有無專心?

確定佢入去真係同人'跑', 唔係去玩...

regardless 佢點答, 事實有無咁做, 佢下次會知道自己做緊物野.

MMAAXX 發表於 16-9-28 11:30
我諗總會有一兩個字係唔識嘅,但係我覺得學習嘅態度重於一切,一間好的小學,應該唔會單單只係睇個小朋友 ...
希望如此, 因為仔仔每次in完出來都唔會講太多比我知, 有時肯講都係講佢有咩唔識....但成日聽到其他小朋友講話面試識晒..真係好灰

retriever 發表於 16-9-28 12:23
最早期我會問: 好玩嗎?
哦, 男女大不同.

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-9-28+12:26+

原帖由 retriever 於 16-09-28 發表

retriever 發表於 16-9-28 11:15
分唔分享唔係重點.
其實細路考小壓力最重要唔係應付學校, 係賽後應付家長問一D 好具體既內容, 甚至聽到其他 ...

分唔分享唔係重點
這平台的潛規矩是不是: 考完不問內容 > 未能分享 > 無過往文章可爬 > 出 post 問人 ?

請指教,希望我無應用錯誤這平台。謝謝

其實小朋友講唔講到個過程,玩d 乜,發生d 乜,絕對係記憶力加表達能力既考驗
小朋友能否有條不紊地敍述出內容,同平時生活習慣有關
就算是返學,我每天都會問佢今日係學校玩左d乜,有冇趣事發生,
今日有冇乖,學左d 咩,有冇野唔識等等...
即使去公園玩,我都會問佢有冇排隊,有冇禮讓,有冇爭執,爭執點樣處理
當然做得好被讚揚是肯定的,犯錯後適可而止的代價他也一定要付
有人認為面試只求結果,不求功過
而我認為面試亦是一個學習既地方,是一個最佳檢視自己的機會
沒有對與錯,各施各法,純粹我個人觀點
失敗乃成功之母,重點不是失敗,而是失敗後的自我檢討再提升自己繼而擁抱成功

Chirley    發表於 16-9-28 18:05

winy629 發表於 16-9-28 13:39

分唔分享唔係重點

我唔係版主...

我只為自己既言論解話.

只想講, 考完問細路考物, 特別具體野, 無意義又極可能有幅作用... 唔做好過做.

不過呢度如果有其他人未in 哂有人走出來分享, 會俾人話唔公平...

呢度唔少奇怪批評, 無論你有offer, 無offer, 多offer, 少offer... 曬燶味, 瘀味, 提子味, 都會有人講...

簡單d, 講你相信既野.

回覆 hohoho~ 的帖子

"其實小朋友講唔講到個過程,玩d 乜,發生d 乜,絕對係記憶力加表達能力既考驗"

呢句認同喎, 不過in 完去問佢具體內容無咩著數.

確定佢d 大路野有真正參與賽事.

all in all 個人覺得, 細路知道自己做緊物, 比佢識得d 物更更更重要.

回覆:babyaabb 的帖子

hohoho~ 發表於 16-9-28 14:15
其實小朋友講唔講到個過程,玩d 乜,發生d 乜,絕對係記憶力加表達能力既考驗
小朋友能否有條不紊地敍述出 ...

醒目開學勳章

hohoho~ 發表於 16-9-28 14:15
小朋友能否有條不紊地敍述出 ...

認同你所講!

平時放學後都會問吓喺學校發生嘅事,面試後都係咁問......無乜問題吖。
有問題嘅,都係發問者嘅態度和處理問題吧!

我仔都有in 英華及其他學校。惟獨英華一間出來自己講得出識,同唔識都有講。另一位朋友的兒子就唔識講,其實我平日有訓練佢講下學校生活,自然發生,不需盤問。不過,佢講到一D,又講唔到一D時,又真是令人聽到咬牙切齒。可能在英華玩得開心,所以講到:英文字matching(5-6 對) ,讀中文(一句長句子),畫畫,常識題,家庭生活也有提及。他能感受到面試好玩,我已經很開心。始終4千幾人,入唔到唔代表差。

Chirley    發表於 16-9-28 18:07

我仔仔出年考,好多謝各位分享過問題嘅家長。學校年年變,就算係咁爬文,資料都未必update。 同意如果未考哂就唔好分享住,但考哂都唔準分享內容,咁討論區都無意思。