用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 1st in
樓主: babyaabb
go

英華 1st in  

我仔都無咩講interview 內容,只係講左有計數同讀中文

我仔咩都無講,只係話有計數同讀中文

回覆:英華 1st in

我冇盤或 Chok 阿姪仔 (係我帶他到 interview,而阿妹也想知吓 interview 的情況)係佢 in 完出來講比我聽,我也有問吓佢,冇特別追問。
R會員對英華真的特別敏感

你們喜歡英華嗎?喜歡班英華仔的表演嗎?最愛那個表演呢?

我仔話有線條畫畫、寫名、中英文字圖配對、讀中文句子/詩、數學,16coins要平均放在4個格子內、老師問問題,英文問名字,幾多歲,中文問喺海公園會見到乜嘢、睇書

我仔話剩係睇書同畫畫。畫畫要同老師講會畫咩,講咗就唔可以改。老師各自同小朋友傾計,其他人就自己睇書,全部英文書。我仔話老師只問咗佢中文認字

我仔話畫畫,睇書,然后3位老師分開問問題。中、英圖咭配對讀出,圖中有幾多隻鞋,如果紅燈有咩方法行。

babyaabb 發表於 16-9-27 22:40
我冇盤或 Chok 阿姪仔 (係我帶他到 interview,而阿妹也想知吓 interview 的情況)係佢 in 完出來講比我聽 ...

你觀察幾得意。

我間間都叫人出來唔好問。因為真係無謂!

retriever 發表於 16-9-28 07:13

你觀察幾得意。

每年有家長問面試內容,不少人會說要家長爬下過往幾年的文章。慘食不少檸檬…
若是人人都唔講,往後幾年的家長點爬文?
這個平台不是分享資訊嗎?
大家已經過了 1st IN, 才講面試內容。
這個平台有不少長老們都是過左幼稚園,過左小一,過埋中一,也會無私的分享資訊,例如小一校網,升中資料。
想勤力爬文,都要有文可爬才行的吧?

我可以分享一些面試內容,基本上考得好全面,中英數常考哂,讀中文/英文兒歌,英文圖片文字配對,數學數硬幣,常識關於交通工具運用,有冇去過茶樓,會叫咩點心,動物比較,一般個人問題,畫畫⋯⋯祝大家好運

ppmmbb    發表於 16-9-28 10:14

winy629 發表於 16-9-28 09:33
每年有家長問面試內容,不少人會說要家長爬下過往幾年的文章。慘食不少檸檬…
若是人人都唔講,往後幾年 ...

回覆 winy629 的帖子

說得非常對

winy629 發表於 16-9-28 09:33
若是人人都唔講,往後幾年 ...

考完分享當然讚同吧。但有D人,唔知係揾唔到定冇揾過....前人可能一早已作詳盡分享,現在卻又要人家再從新一次打出嚟,就....

mcdonn 發表於 16-9-28 10:50
考完分享當然讚同吧。但有D人,唔知係揾唔到定冇揾過....前人可能一早已作詳盡分享,現在卻又要人家再從新 ...

認同。我覺得自己要做功課爬下文。
今年剛剛考完,大家分享出來,無非是想為以後幾年的家長們作參考。
若果今年考完的家長見到此 post, 回家問考完的小朋友,是否一定不好呢?
我會視為參考資訊,為往後幾間學校的面試或者叩門時,自我檢討和準備一下。而非眷戀已經過左去,無法勉救的面試結果。

MMAAXX 發表於 16-9-28 10:09
我可以分享一些面試內容,基本上考得好全面,中英數常考哂,讀中文/英文兒歌,英文圖片文字配對,數學數硬 ...
你地仔仔就好啦, 講得返考左咁多野, 我仔仔只係講左考畫畫、計數和認字, 無啦.........而且佢話認字有唔識, 係唔係一定要識晒才有機會入2nd interview?

mcdonn 發表於 16-9-28 10:50
考完分享當然讚同吧。但有D人,唔知係揾唔到定冇揾過....前人可能一早已作詳盡分享,現在卻又要人家再從新 ...
分唔分享唔係重點.
其實細路考小壓力最重要唔係應付學校, 係賽後應付家長問一D 好具體既內容, 甚至聽到其他人分享唔同野後, 對細路問完又問...

有問小朋友綠單閃時過唔過馬路, 又有問住係邊個星球, 中文/ 英文字, 但話冇數學

winy629 發表於 16-9-28 11:10
認同。我覺得自己要做功課爬下文。
今年剛剛考完,大家分享出來,無非是想為以後幾年的家長們作參考。
若 ...
"回家問考完的小朋友,是否一定不好呢?
我會視為參考資訊,為往後幾間學校的面試或者叩門時,自我檢討和準備一下。"

如果你有睇我前面寫既野, 係叫人無謂問D 細路.

經驗之談, 你問D 具體野對往後面試無物參考價值.

如果係仔, 你問下佢有無(其實係提醒佢下次)... 有無講野望住人, 有無坐定唔好周身郁, 仲更有意義.

引用:有問小朋友綠單閃時過唔過馬路,+又有問住係

原帖由 kikimimi 於 16-09-28 發表
有問小朋友綠單閃時過唔過馬路, 又有問住係邊個星球, 中文/ 英文字, 但話冇數學 ...
我仔都有問閃燈過馬路。