用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 1st in
go

英華 1st in  

終於 1st in 唒,你哋 d 仔話考咗咩呀?
- 中英文生字 matching
- simple maths calculation
- 有冇睇奧運同最鐘意睇咩運動

babyaabb 發表於 16-9-27 08:20

唔好咁啦。

你咁講,d媽媽們又返去"盤" d仔:人地問左咁咁咁,你有無咁咁咁。通常d仔話唔記得左,媽媽又會好嬲。。。

何必呢?

我個仔只係寫左中文名
其他無印象

引用:終於+1st+in+唒,你哋+d+仔話考咗咩呀? -+

原帖由 babyaabb 於 16-09-27 發表
反而想知,第一同尾場既interview相差成個月,題目係越出越深,定隨機出。

retriever 發表於 16-9-27 08:39
唔好咁啦。

你咁講,d媽媽們又返去"盤" d仔:人地問左咁咁咁,你有無咁咁咁。通常d仔話唔記得左,媽媽又 ...

若知道答錯左,大刑侍候!

見過在學校外,家長狂鬧小朋友答錯/唔識答

Chirley   個小朋友好慘..  發表於 16-9-27 14:42

引用:Quote:retriever+發表於+16-9-27+08:39+ 唔

原帖由 rhung 於 16-09-27 發表

家長們其實都大壓力,今年間間競爭激烈。不過家長都要自制下,如果唔係,小朋友會好辛苦。

rhung 發表於 16-9-27 08:45

你見既係心急家長,所以即場俾你見到佢地反枱。

大部份家長,就好似而家睇post咁,事後不時聽到消息,就去"chok" 下個仔。。。

真真無謂。。。

不如諗下點令個仔正向面對下一場挑戰!

babyaabb 發表於 16-9-27 08:20

弊啦!我隻仔冇考咁多嘢!
天助自助者,  別再怨天尤人

佢只很講, 畫畫, 寫名....
之後自己話碼碼地呢間學校....因為太多男仔...
咁我覺得唔緊要啦, 當玩下...
應該唔會有人盤問個仔考左D咩呀..

阿仔話三位加數,無紙筆提供。

我無逼佢講,佢自己話這間最好玩,叫我唔洗擔心。

Chirley  三位加數咁誇?!  發表於 16-9-27 14:43

hoho1119 發表於 16-9-27 10:30
阿仔話三位加數,無紙筆提供。

我無逼佢講,佢自己話這間最好玩,叫我唔洗擔心。

三位加數!
我個仔個位十位都未明!
所以佢冇印象因為根本唔識,哈哈

回覆 Lu324 的帖子

應該係加埋3個"單位數", 唔係加埋兩個"3位數"...

Marv 發表於 16-9-27 12:59
回覆 Lu324 的帖子

應該係加埋3個"單位數", 唔係加埋兩個"3位數"...

我仔話係101+103!

Chirley    發表於 16-9-27 14:46

我仔話畫畫、問左D水果、交通咁囉...
老師應該有用廣東話同英文問問題,
我仔有D唔識, 唔識時同老師講『對唔住我唔識呀』,
全程佢係開心既, 都幾鍾意學校...咁囉...
其實都不寄希望, 因真係太多人爭啦~
不過俾佢去試下, 而佢反應都係開心既, OK LA...
而家仲係屋企成日拎住存飛機黎玩呀

Danrice  Same here.. 不過我果件應該無講『對唔住我唔識呀』,   發表於 16-9-27 15:03

數學題我仔話係乜數字組合係8, 我仔答2+6,10-2 同 4*2

Danrice  你仔乘數都識, 叻   發表於 16-9-27 15:05

回覆:英華 1st in

其實前前後後都in 咗成個月,我相信就算想盤依傢都盤唔到咩出樣啦 (中間分分鐘都已經去咗唔知幾多間面試了)。。。依傢post既jm都應該係啲仔 一出黎已講咗架喇。。。不過又唔可以即刻開post問,唔係咪又係比人話。。。。所以依傢大家傾吓我又覺得冇所謂喎。。。

Chirley    發表於 16-9-27 16:29

hoho1119 發表於 16-9-27 14:38
我仔話係101+103!
this is a very good question.
if the boy knows math by quantities, he would tell the answer, or the near.

亞仔話我知,入去有4個老師,3個坐前方,1個行來行去,叫名XXX坐第幾號檯,大家坐好後,第1張檯嘅老師會叫名,行埋去坐底,讀一首中文童詩,讀完返埋位,第2檯老師讀中、英文字卡(比個盒小朋友,要自己打開,開唔到就要同老師講),第3檯英文老師讀英文字句,最後返埋位畫畫,張紙上有橫橫、直直嘅線條,利用線條畫畫。

Chirley  你仔講得好仔細呀  發表於 16-9-27 16:31

回覆:Rabbit_pigpig 的帖子

我仔講的完全唔同……
真係場場都唔一樣。

我個仔好肯定話全塲凈係睇故事書... 有冇人一樣?