用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 應該報讀邊種數學課程?
go

應該報讀邊種數學課程? [複製鏈接]

一年級數理資優,訪問應該報咩數學班??奧數?珠心算還是有其他?可以自學嗎?完全無概念,謝謝
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

可以試試俾奧數書佢睇,睇下佢有無興趣先決定

我仔唔鍾意上奧數班,可能我開錯咗個頭 (跟學校ECA上), 阿仔覺得太淺,我又唔俾佢放棄,所以佢怕咗上數班

我無放大量資源响數,只係某次無意下見到有人放奧數二手書,初小高小程度都有,買咗放响屋企,佢自己消化,一年都會玩一兩次奧數比賽,大獎無佢份,但計%嘅金獎多數有份
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

我仔是A仔。自細數感都很好。三歲半會乘數表而且理解其中的意思。今年讀小一。在家中(完全沒有吹谷)很快學會份數運算。但對數學並沒有興趣而對科學類的東西(化學、細胞)興趣比較大D。眼見佢不能發揮佢的長處覺得可惜。想請問一下有經驗的家長是如何讓孩子發揮自己的長處的。

我懷疑珠心算唔係最考數學, 係考集中力同記憶力......我仔都係數理資優, 上完珠心算我覺得反而攪亂咗佢.

引用:我懷疑珠心算唔係最考數學,+係考集中力同記

原帖由 noverzero 於 16-09-27 發表
我懷疑珠心算唔係最考數學, 係考集中力同記憶力......我仔都係數理資優, 上完珠心算我覺得反而攪亂咗佢. ...
珠心算根本唔需要學,數學資優的更加唔應該學。如果未到上hkage課程的年级,不妨先给孩子多看有关數学或科学的中/英/漫畫書

回覆 noverzero 的帖子

我仔暑假前有學珠心算(學到多位數乘除)現在沒學了(主要是懒不肯練習)老師有說過練習一下速度參加考試,不練習速度肯定慢的。兒子又不喜歡練習所以放棄了。

回覆 longlokma 的帖子

我贊同

我也認為可以暫時不用去上堂, 如是坊間奧數班, 小一多會教非常皮毛的東西, 倒不如在家自己看書. 珠心算更是強烈建議不要學, 它對真正的數學邏輯思維沒甚幫助, 極其量只可以練成一部人肉計數機

如果覺得能力真的超班, 可以試一試報中大的資優課程, 因為只有它會酌情收一些他們認為能力適合但年齡未夠的學生, 現在中大的冬季資優課程開始接受報名, 可以去他們的web site看看

回覆 setom 的帖子

我仔只有6歲, 都可以嗎?

noverzero 發表於 16-9-28 10:55

我仔只有6歲, 都可以嗎?
建議你打電話直接問下, 不過首先要學校填form推薦, 而且又要做中英數test. 之前聽課程總監講, 當年都有收過小一生, 不過應該係好exceptional case, 講白d個學生唔係普通資優, 係極度資優!

嘿,咁都係算啦~
佢未去到萬中無一果隻~

setom 發表於 16-9-28 11:21
建議你打電話直接問下, 不過首先要學校填form推薦, 而且又要做中英數test. 之前聽課程總監講, 當年都有收過 ...

我地學校會推薦學生去,但講明要三年級或以上

小曳人 發表於 16-9-27 09:39
可以試試俾奧數書佢睇,睇下佢有無興趣先決定

我仔唔鍾意上奧數班,可能我開錯咗個頭 (跟學校ECA上), 阿 ...

謝謝,已買奧數書自學,好似唔錯,因為佢幾有興趣,會自己拿來做,不過d題目裏的中文字就唔係咁識

longlokma 發表於 16-9-27 10:30
珠心算根本唔需要學,數學資優的更加唔應該學。如果未到上hkage課程的年级,不妨先给孩子多看有关數学或科 ...

Thx即是珠心算可以放棄

lovelybaby2015 發表於 16-10-7 21:01
謝謝,已買奧數書自學,好似唔錯,因為佢幾有興趣,會自己拿來做,不過d題目裏的中文字就唔係咁識
...

請問書名和出版社?
Thanks!

Mbaby 發表於 16-11-3 08:35
請問書名和出版社?
Thanks!

有媽媽介紹我買多思奇教育
‹ 上一主題|下一主題