用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1東區中學 vs B1官塘區中學
樓主: yuchin
go

B1東區中學 vs B1官塘區中學

雨果 發表於 16-10-3 09:42
你好,如果觀塘B1c女,東區男女校有邊d選擇呢?tkx!
進取既自行諫聖馬可,再加筲官或者中婦; 保守啲既自行筲官、中婦、港島民生三揀二。

yuchin 發表於 16-10-2 04:19
朋友話觀塘競爭都好大,入小學人口係重災,咁上中學都自然要爭得激烈,東區人口比例小d ...
官塘過去幾年都無嘜剩餘學額,加上區內B2位比B1位多,而B3位又比B2位多,所以運氣唔好既B1生有機會需要讀B2校,而運氣唔好既B2生有機會需要讀B3校。

hermanmum 發表於 16-10-1 16:03
咁即係入到最top 的就不必跨區
應該係最Top既好容易跨到區,例如去東區庇理羅士(女仔)、張祝珊,灣仔區皇仁(男仔)、瑪利曼(女仔)、聖保祿中學 (女仔)等等。

引用:Quote:雨果+發表於+16-10-3+09:42+你好,如

原帖由 王家爸爸 於 16-10-03 發表
進取既自行諫聖馬可,再加筲官或者中婦; 保守啲既自行筲官、中婦、港島民生三揀二。

...
再請教 B1c自行 如順利天主教中學機會大吾大呢?

雨果 發表於 16-10-4 02:05
再請教 B1c自行 如順利天主教中學機會大吾大呢?
我估順天應該大約係B1C水平,所以B1C生應該有一定既機會。

IloveJJ 發表於 16-10-4 10:11
王家爸爸:
又想請教,為什麼中文勁過英文,自行可試英皇呢?係咪英皇鐘意收中文勁既學生?
...
港島B1頭男仔,其實選擇唔多,得三間可以揀。英文勁過中文,自然揀聖若瑟;英文同中文都勁,自然揀皇仁;英皇相對(只係相對而言)英文無咁勁,所以中文勁過英文,自行入到英皇既機會大啲。

IloveJJ 發表於 16-10-4 10:43
明白,謝謝。
咁如果中文勁過英文,自行聖約瑟是否機會唔大?因為我還在想你上次說,如果仔本身中文強,不 ...
其實有兩種好唔同既教仔心態:第一種係希望小朋友入到一間相配既學校;第二種係希望小朋友入到一間互補既學校。好睇家長既心態、小朋友既性格。如果你係第一種揀英皇,如果係第二種揀聖約瑟。

我覺得聖約瑟近年比以前重視中文,所以如果中文勁,自行機會應該頗大。

三間學校數理都比較強,選任何一間都可以加強小朋友數理能力。

王家爸爸 發表於 16-10-4 11:02
其實有兩種好唔同既教仔心態:第一種係希望小朋友入到一間相配既學校;第二種係希望小朋友入到一間互補既學 ...
St Joe近年愛大手收SFA學生...跨區應係經自行收....变相令其他小學生機會減低~~~

mcl203 發表於 16-10-4 11:56
St Joe近年愛大手收SFA學生...跨區應係經自行收....变相令其他小學生機會減低~~~
...
外校生多咗好多,所以影響唔大。

上年的經驗是皇仁只收名次最前的男生,似乎是每間收一個。我校頭10名有5-6個自行報左,但只收左一個。但英皇就收左幾個,都是級頭10的。

回覆:B1東區中學 vs B1官塘區中學

有兩點要考慮:
1. 小朋友既性格~係被動學習型/主動學習型; 偏向消極易動搖/ 遇強越強?
所有極強傳統老牌名校都係要學生自己讀,考既野可以係未教過,上堂俾你發問多過真係講書你聽。預習自習自修一定要!

2. 同學及家庭既質素,學校附近環境~東區普遍較高,我相信近朱者赤,近墨者黑,尤其青少年期,子女聽同學講多過父母。

cheukcheukma 發表於 16-10-4 22:44
上年的經驗是皇仁只收名次最前的男生,似乎是每間收一個。我校頭10名有5-6個自行報左,但只收左一個。但英 ...
皇仁同英皇雖然有類似既地方,但係成績上其實好唔同,唔可以直接比較。

IloveJJ 發表於 16-10-5 10:58
成績上點樣好唔同法呢?就是皇仁成績較好?還是另有其他?
成績上皇仁比英皇好好多。

醒目開學勳章

yuchin 發表於 16-10-5 01:41
港島民生Brand 2 A or B or c?

2. 同學及家庭既質素,學校附近環境~東區普遍較高,我相信近朱者赤,近墨者 ...
港島民生應該算band 1尾。
其實東區都有唔少屋邨,唔係你哋想像中咁高質,得閒過海望吓。

王家爸爸  正想咁講,不過怕得罪啲街坊   發表於 16-10-5 11:38