用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇發覺一線嘅官津男女中學,女生人數好多都佔6成 ...
go

有冇發覺一線嘅官津男女中學,女生人數好多都佔6成

有冇發覺一線嘅官津男女中學,女生好多都佔6成學位,感覺男女比例會續繼失衡。

回覆 freeman108 的帖子

呈分試佔分比重較多是女生佔優的語文科, 64比已不算嚴重. 相反band 3尾中學男生較多, 有些是28比。

引用:有冇發覺一線嘅官津男女中學,女生好多都佔

原帖由 freeman108 於 16-09-26 發表
有冇發覺一線嘅官津男女中學,女生好多都佔6成學位,感覺男女比例會續繼失衡。 ...
希望有男仔家長去司法覆核,要求推返之前法院無理判決。

引用:回覆+freeman108+的帖子 呈分試佔分比重較

原帖由 flmama 於 16-09-26 發表
回覆 freeman108 的帖子

呈分試佔分比重較多是女生佔優的語文科, 64比已不算嚴重. 相反band 3尾中學男生較 ...
我女嗰班31人, 得10個男仔。 已經唔係一線band 1中。

我都覺得要改番兩條隊,直上大學,简直失衡。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

urbanarea 發表於 16-9-26 19:31
近日美國匹茲堡大學早前利用磁力共振掃描,對一百二十八名年齡介乎八至二十八歲的男女,進行為期五年的腦部 ...
講咁多無用,要有人去提出訴訟先得㗎!

引用:+本帖最後由+urbanarea+於+16-9-26+19:38+

原帖由 urbanarea 於 16-09-26 發表
最應該廢左通識,或將通識由必修改為自選。

urbanarea 發表於 16-9-26 19:31
近日美國匹茲堡大學早前利用磁力共振掃描,對一百二十八名年齡介乎八至二十八歲的男女,進行為期五年的腦部 ...
伸延至香港嘅大學又係女多過男多多

urbanarea 發表於 16-9-27 07:57
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

(emoji)

我個都係仔,但係從無考慮過設訴呢回事。
自己成績唔好係自己事,我地都有親友,親友可能有仔有女,或者有d人生完仔會再生多一個女,生完女再生一個仔。
第一個投訴既, 唔知係咪無親無故,光秃秃,成個族群只剩佢一人。或者係大陸人,一胎已被結扎。

我仔間一線津貼中學係男多女少。

gracelam 發表於 16-9-26 17:09
我女嗰班31人, 得10個男仔。 已經唔係一線band 1中。
我去聽資優學苑聽講座同隔離個家長話佢阿仔讀緊 中三 Band one 校今年得4個男仔入到精英班.

回覆樓主: