用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新手求教:中學校網
go

新手求教:中學校網

1)official的中學校網資料?

2)如何得知自己住址所屬校網?

萬分感謝。

ac917 發表於 16-9-26 11:36

1。教育局既中學一覽表。
2。可能問地產代理或者揾地產代理網站。

王家爸爸 發表於 16-9-26 11:59
1。教育局既中學一覽表。
2。可能問地產代理或者揾地產代理網站。

謝謝你回覆!

剛剛見到置頂hkpapa的post有個講關於中學校網分佈,唔知中學網會不會每年都有些微改動?

ac917 發表於 16-9-26 12:04
謝謝你回覆!

剛剛見到置頂hkpapa的post有個講關於中學校網分佈,唔知中學網會不會每年都有些微改動?
係唔係講緊東區同灣仔區重新劃界?

王家爸爸 發表於 16-9-26 13:05
係唔係講緊東區同灣仔區重新劃界?

我主要喺九龍區,不過都想知灣仔區會點

校網係跟小學地址, 如用屋企地址要特別通知, 呀女學校一開學就問報邊個校網

oiyau2005 發表於 16-9-26 14:17
校網係跟小學地址, 如用屋企地址要特別通知, 呀女學校一開學就問報邊個校網
...

明白,請問你女女係小6?

謝謝你

引用:Quote:oiyau2005+發表於+16-9-26+14:17+ 校

原帖由 ac917 於 16-09-26 發表
明白,請問你女女係小6?

謝謝你
係呀,今年小六,荃灣區。

ac917 發表於 16-9-26 13:20
我主要喺九龍區,不過都想知灣仔區會點

女校應該分別不大。係 Band 1 皇仁將 36 個聯繫位平分比軒上/下同北官。Band 3 嘅李潤田 灣仔有得揀。
地區界線,我淨係知天后有啲位入咗灣仔

optman88 發表於 16-9-27 01:05
女校應該分別不大。係 Band 1 皇仁將 36 個聯繫位平分比軒上/下同北官。Band 3 嘅李潤田 灣仔有得揀。
地 ...
聯繫位唔係平分俾聯繫小學的....

oiyau2005 發表於 16-9-27 00:10
係呀,今年小六,荃灣區。

謝謝你

optman88 發表於 16-9-27 01:05
地 ...

請問如何得知呢d資料?謝謝你

mcl203 發表於 16-9-27 01:48

我主要先想了解九龍區,請問教育局有冇每年將呢d資料update上網?我搵唔到

mcl203 發表於 16-9-27 01:48

係,但係佢係話由 2016 年開始,每間 10-12 個,之前係 軒上下各 1X。即是顯上下各放 4-6 個。嚟個資訊係我個仔小學校長題供的。

ac917 發表於 16-9-27 06:15
我主要先想了解九龍區,請問教育局有冇每年將呢d資料update上網?我搵唔到
...

其實,中學概覽係有講的。係 google 用嚟個 keyword search 就搵到,而家仲係 2015/16,16/17,我估 12 月至 1 月就會 update。但我唔知有冇 list 聯繫位嘅 details, 但學校派果份就一定有

optman88 發表於 16-9-27 08:15
其實,中學概覽係有講的。係 google 用嚟個 keyword search 就搵到,而家仲係 2015/16,16/17,我估 12  ...

好,非常感謝你

中學概覽,其實以經 list 你果句嘅學校,同它會比你個區嘅位。你可以去睇咗,打個底先。唔駛盲摸摸 ^_^

optman88 發表於 16-9-27 08:30
中學概覽,其實以經 list 你果句嘅學校,同它會比你個區嘅位。你可以去睇咗,打個底先。唔駛盲摸摸 ^_^ ...

的確係,好多資訊要了解,都幾煩

唔該曬

optman88 發表於 16-9-27 08:12
係,但係佢係話由 2016 年開始,每間 10-12 個,之前係 軒上下各 1X。即是顯上下各放 4-6 個。嚟個資訊 ...
你小朋友係軒上? 資料係由校長講?

QC聯繫位, 自從2011年縮班後一直只有23個, 縮班前印像中都係30個左右, 一定無36個.

而且, 同QC聯繫既, 係兩間軒小同愛秩序灣官立, 聯繫位一定唔係平分. 以上年睇, 愛官7個聯繫係, 灣仔區有16個

以前QC未縮班, 愛官10個聯繫, 灣仔區好似有20-23個左右.

如果真係由軒上校長講, 咁呢位新校長真係......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

大致上按照小學網分區去分中學網, 可參考呢度:
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/dist-net-lookup_table.pdf

另外, 可以係呢度:
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/index.html

點選各小學網位置圖看看分區詳情.

其餘例外既情況:

地區

中學網

小學網

Remarks

中西區

HK1

11,*99

99網既緯綸小學屬於HK1中學網

灣仔區

HK2

東區

HK3

14,16

南區

HK4

油尖旺區

KL1

31,32,*34

34網既李炳小學屬於KL1中學網

深水埗區

KL2

九龍城區

KL3

34,35,41,*43

43網有以下小學屬於KL3中學網:
    1. 福德學校
    2. 聖博德學校

黃大仙區

KL4

43,45

觀塘區

KL5

46,48

葵青區

NT1

64,65,66

荃灣區

NT2

62,*64

64網有以下小學屬於NT2中學網:
    1. 梨木樹天主教
    2. 聖公會主愛小學(梨木樹)

屯門區

NT3

70,71

元朗區

NT4

72,73,74

北區

NT5

80,81,83

大埔區

NT6

沙田區

NT7

88,89,91

西貢區

NT8

離島區

NT9

96,97,98,99

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。