用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 小一申請表填寫自閉癥會否冇得入讀家姐間小學 ...
go

小一申請表填寫自閉癥會否冇得入讀家姐間小學

如題

細佬屬自閉譜係,幼園讀兼收位,很愛寫中文字,但英文認字較差,語言遲人家幾個月,其他的都沒有問題。家姐間小學屬多人爭的,功課默書等的量數中等。很想仔仔也跟家姐同校。如果在小一申請表上填有自閉癥的特殊學習需有機會令仔仔喪失跟家姐同校的機會嗎?

回覆 ccyu 的帖子

家姐仍讀她的小學, 弟弟是必收, 所以填寫自閉特徴應該不影響, 不過最好打去教育局問

HMHG 發表於 16-9-25 12:28
回覆 ccyu 的帖子

家姐仍讀她的小學, 弟弟是必收, 所以填寫自閉特徴應該不影響, 不過最好打去教育局問 ...
應該系必收,除非小一前評估話弟弟不適合讀主流學校

我都有差不多這個情況, 家姐正常入左一間好谷的學校, 我問過這間學校的SEN 學生家長學校有無咩支援之後決定唔讀家姐個間, 現在只有10分都去試一間冷門比較關愛的學校。但都唔希望細佬入左家姐個間去消磨佢的自信心, 因為係必收生校長無辦法唔收你, 你不如多d探下校長口風睇下校長老師有幾關愛

同意樓上家長的見解, 家姐是該校學生, 那麼弟弟是必收生, 你報名佢就一定收你, 就算弟弟評估健儀入讀特殊都無問題, 家長是有絕對自由選擇學校給小朋友。
只是, 該校適不適合弟弟讀又是另一回事, 姐弟兩人學習能力有無差距, 學校對融合教育的態度,支援包容,都對弟弟小學6年的學習生活有絕對影響, 對一個SEN學生來說是好重要問題, 家長有姐姐在校的經驗, 好容易去衡量弟弟合適與否, 可以留意多些學校現讀的SEN學生讀得如何再決定。

小一前評估是在滿六歲時做的嗎?至今只有他兩歲時的評估,稱他為發展遲緩,之后在三,四歲時稱他為自閉譜係。未做小一學前評估哦。

應該係明年9月份前會做, 不過會由最嚴重的先評估, 即係先做S位, CAC 已經寄左問卷比家長同學校填然後寄返去, 評估中心會睇小朋友情況排先後, 我上星期去左講座, 知道係有有d 小朋友係見心理學家, 有d 係見醫生的。見醫生的係家長可以陪的, 但見心理學家就要獨立去見。 另外, 講師話, 如果你份自行form有填特殊的, 教育局一定先pass 比CAC 做評估的。

講返小小我仔情況, 我細係2歲3個月時評估自閉譜系及發展遲緩1年至年半, 派S位,現讀緊S 位第二年, 學校老師講佢差不多追到接近同年齡, 9月中收到CAC 問卷, 仲未做小一前評估。

多謝曬各位的回答,恭喜曬KCHK仔仔甘大進步。今日打去教局,只話自行派位只計分,叫我如實填仔仔情況以得到支援。所以會照做。問卷可能要遲D才收到吧。

多謝, 雖然佢未做評估, 但如果可以入到主流學校的話, 希望能入到關愛學校, 我不大望好成績