用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年油天小學校長轉咗去伍華小華
go

今年油天小學校長轉咗去伍華小華

大家點睇,會否考慮伍華?
吾知會否有新突破。
43網真係吾知點揀好

校長轉左, 班老師沒有轉~~~

macylovemama 發表於 16-9-25 01:03
校長轉左, 班老師沒有轉~~~

班老師好差嗎??

晴朗ma 發表於 16-9-25 00:15
吾知會否有新突破。
43網真係吾知點揀好
請問小朋友k2/k3? 我仔下年升k3,所以剛剛都參觀過幾間,而我亦有去過伍小簡介會,感覺校長是嚴師,呢點我亦欣賞呀!

引用:大家點睇,會否考慮伍華? 吾知會否有新突

原帖由 晴朗ma 於 16-09-25 發表
吾知會否有新突破。
43網真係吾知點揀好
油天校長是由深井天主教小學轉過去。今年天主教教區小學校長大執位。教區每隔五至七年左右就會轉。

ktdanielli 發表於 16-9-28 14:35
油天校長是由深井天主教小學轉過去。今年天主教教區小學校長大執位。教區每隔五至七年左右就會轉。

...

請問是新/舊油天?

oomman0306 發表於 16-9-28 15:24
請問是新/舊油天?
舊油天

回覆 晴朗ma 的帖子

仔仔而家K1, 我都諗緊43網點揀好, 得15分o係手, 嘉諾撒咁熱門應該冇咩希望,
其他又唔知點揀好喎, 如果伍華會有新突破的話, 都係一個唔錯既選擇
唔知有冇其他媽媽比到意見呢thx

回覆:今年油天小學校長轉咗去伍華小華

校長喺舊油唔覺令學校升值,不要有太大期望!

meowloo    發表於 16-9-29 12:04

他在舊油天3年就调,正常任期係4年,咁……你谂下!

kkhon 發表於 16-9-29 03:12

仲諗住伍華會有脫胎換骨的表現(emoji),咁考唔考慮伍華?

kkhon 發表於 16-9-29 03:12
去年參加舊油天小一簡介會,當時仍然係譚校長主持學校。好多與會家長在席間中已對他印象嘛嘛,因在介紹學校其中一環節提到....因舊油校舍陳舊需要資金進行設施翻新及升級;校長強調要家長配合學校發展計畫,所以要求家庭有錢及願意付出才入讀舊油天;其後他又表示在叩門階段,學校只需要優質家庭,暗示你哋有錢才來叩門!
O 晒咀

Chirley  直接到唔修飾下用語  發表於 16-9-29 14:18
kkhon  有錢讀左哈羅啦  發表於 16-9-29 12:15

apple1990 發表於 16-9-29 11:48
去年參加舊油天小一簡介會,當時仍然係譚校長主持學校。好多與會家長在席間中已對他印象嘛嘛,因在介紹學校 ...
淨係佢一句,話自己d學生"贏在起跑線" ,我都覺得o咀!

回覆 apple1990 的帖子

我谂校长话叩门時所指的優質家庭係----有錢栽培孩子同有時间陪讀的家长。

但佢來到我仔幼稚園演講時唔似咁的人.

我好記得佢講左句千其唔好俾小朋友用智能手機,會影響佢思維同埋要跟進小朋友返家的工課. 如果小朋友家長唔配合學校, 學校幾好都幫唔到你. 講真我好buy.

回覆 milesngan 的帖子

他其实講的都係事實,佢吾想家长覺得入到好学校,家长吾理,只靠学校孩子就曉飛。佢講野好直接吾会天花龍鳳,可能表達吾叻,令有d家长聽左吾like。

佢在簡介會時,講嘢係好直接咁話家長唔好玩手機,因小朋友在隔離會有樣學樣,又話如果再有其他觀校的話,請專重場合,唔好穿拖鞋。有人可能覺得會串,而我就覺嚴師出高徙。
另外,咁校長入嚟都讚一位家長,佢聽到家長同小朋友講,見到老師要叫架,佢就重點提出來講返。。。有彈有讚。

為咗唔想學生正餐外亂食嘢,關閉小賣部﹗為咗唔想學生有危險,放學要家長學生第一時間離開校園唔再開放。。。非常緊張D學生

tartaqueso 發表於 16-9-29 19:09
為咗唔想學生正餐外亂食嘢,關閉小賣部﹗為咗唔想學生有危險,放學要家長學生第一時間離開校園唔再開放。。 ...
請問在舊油天還是現在伍華?

回覆 tartaqueso 的帖子

呢d小兒科,我最痛恨因一小撮要搭校車问题而搞到Friday冇得放早