用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四功課難了好多
樓主: 細細粒媽咪
go

小四功課難了好多   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 16-11-10 11:47
今年啲老師好口密,無講幾多分算好,只係科科都有講有人唔合格。其實遲下見家長,老師都會講的。我小朋友 ...

我哋學校9字頭從來唔多, 所以個個小朋友感覺良好。

啱啱派科常識測驗, 淺咗好多, 阿女仍然都係果句:照抄都抄錯, 叫佢寫A, B, C, 佢就成個詞寫出嚟, 好彩老師好人, 只循例扣咗一分。佢今次有96, 話最高99。我話:哇, 你好叻喎, 常識進步咗咁多。跟手佢話, 老師講平均分係91...........我心裡即刻:唓, 原來係份卷淺。不過, 當然無講出口啦, 不過都有提佢, 如果佢小心D, 份卷其實有98分架。不過, 佢天生係好知足既人, 所以已經乜都聽唔入耳, 覺得自己已經好好了。

回覆 IloveJJ 的帖子

全部小朋友最大弱項是不小心, 粗心大意唔認真check卷。我地開始考, 我都無眼睇佢。佢昨日考英文, 我即頭對佢無期望。今日考中文, 睇住佢偷帶閒書返學, 重要是英文小説。

思考題係對我女有着數, 不過思考題只得兩分。今年唔知會否派卷, 我地學校轉了三考, 以前都不會通知我地考作文和聆聽, 現在乜都通知, 一通知咁當然remind個女要小心睇題目, 咁佢又覺得我好煩。
我女是普教的, 廣東話真是一般, 不過考試口試考廣東話, 佢連題目都無看, 都小四重咁大意, 所以我重可以有乜期望。

little_yolky 發表於 16-11-10 12:18
我哋學校9字頭從來唔多, 所以個個小朋友感覺良好。

啱啱派科常識測驗, 淺咗好多, 阿女仍然都係果 ...
平均分91,係咪冇人唔合格?

little_yolky  無人唔合格。  發表於 16-11-10 16:48
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-11-10 16:25
平均分91,係咪冇人唔合格?

我仔常識科老師都話今次測驗份卷要有92分先OK,咁證明全班都好高分,如果無92分我諗都 below average.....

我想個女轉校, 不過不是神校。當然這是我個人想法, 佢唔想轉, 我就只可以接受。不過我想佢盡力去應付每個考試, 我今年大部份科目都放手, 除左中文, 我唔坐佢隔離是唔温。中默我已由佢, 佢喜歡last mins 温同返學先温都算, 只要不是太差成績就OK。

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-10-26+15:36

原帖由 IloveJJ 於 16-11-09 發表
終於派晒中英數常,到我分享了!

今次中文退步咗,但不是唔小心,是真係唔識,阿仔第一次答唔到一題「不 ...
我同妳囝囝情況差唔多,常識係未考試已開始慢慢同佢溫,啲生字同內容真係難咗好多; 呢次考試冇乜情境題,佢又係成日衰係呢 part 度! 中文以往係冇乜點温都可以高分,但四年級開始不供詞(成語+6課書內生字),形式上唔同咗,所以佢考試前嘅測驗成績很差只得 7x,不供詞題佢錯咗成6,7題,冇咗1x 分! 之後考試前再出啲不供詞佢做吓,派回成績係有 8x,比小三時中文成績係差咗,閱讀理解佢又係很簡單咁答,所以老師想比多啲分都唔得! 但已經好滿意了!
數學同英文最高分有9字已好好,希望可以繼續!

小一小二唔温衰極有限, 小三我夾佢温的, 加上佢老師夠嚴。轉校張成績表都要見人, 如果唔係人地以為佢唔得才轉校。佢一温中文就不想温, 或者拖, 我見時間緊迫, 我就會坐佢隔離睇實, 或者同佢玩遊戲方式温中文。

我唔想同佢玩大細, 佢温左考乜出來我都接受的。其實佢主要温常識和中文生字, lit 和英文通常係大意或過份有信心失分。考衰左, 通常佢當唔知, 唔出聲。

引用:Quote:SY_Joanne+發表於+16-11-12+11:38+

原帖由 IloveJJ 於 16-11-12 發表
其實大家係咪同校?英文數學9字頭好叻,係咪班前列位置呢?
1-3年級就係,但四年級因未派成績表就未知

簽名被屏蔽

而家啲功課真係愈難
我唔想個仔得番讀書

英文數學8字頭,在班前列位置

小五, 呈分試, 仲驚
‹ 上一主題|下一主題