用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS 大家見左幾耐? sec-in result 幾時會announce? ...
樓主: WINDYNam
go

SPCCPS 大家見左幾耐? sec-in result 幾時會announce?   [複製鏈接]

引用:Quote:esther.cy+發表於+16-9-26+23:59+我

原帖由 daisylhn 於 16-09-27 發表
不如咁諗, 事先已作一些安排, 某些組重點考, 有些就只簡單考下睇下有冇啲突別出眾、執漏人咁囉。

...
我都諗係編面見時間已分好
邊啲重點見
佢哋一定要保留一定數目比有關係人士

回覆:SPCCPS 大家見左幾耐? sec-in result 幾時會announce

其實in晒未?

回覆 retriever 的帖子

對。女兒昨天面見,出黎話老師不斷要解決小朋友問題。
所以應該好多人比老師 DQ 左

cecilia.wilson 發表於 16-9-27 08:59

對。女兒昨天面見,出黎話老師不斷要解決小朋友問題。

"老師不斷要解決小朋友問題"

FOR EXAMPLES?

12個人玩遊戲,要4個一組,有5個一齊無人肯走。睇完電視要叫幾次先去下一間房。
玩遊戲太開心大叫,(我個女話好嘈)
睇書等入房有人無專心坐定睇

好似校長甘話,是由細到大的培養。
所以spcc的學生不止成績好,是氣質也不同

阿女話考d野吾算深,所以我自覺學校是睇細節位

daisylhn 發表於 16-9-27 00:03
不如咁諗, 事先已作一些安排, 某些組重點考, 有些就只簡單考下睇下有冇啲突別出眾、執漏人咁囉。

...

個人較相信係, 除左特別幾個預留位 (亂估: e.g. 一位校董推薦一位, 呢D 有限數) 個D 你根本無得同佢爭外, 其他果70% 關係人士, 同30% 非關係人士, 1ST IN 都係同一標準下考入2ND IN, 以確保學生有一定水平.

到了2ND IN, 因有70% 預留位給 關係人士, 所以入左2ND IN 既 關係人士 係非常高機會收.

可能亦因為校友壓力, 早幾年由200人昇到300人可入2 ND IN, 這樣某程度可以低消一D 校友壓力, 起碼多D校友入到2ND IN 跑下, 亦更大機會用盡70% 關係人士位.

成個制度就係陪太子讀書, 當然要搵D 叻既小朋友, 正向影響自己D 子弟.

同理, 如果收哂關係人士, 塘水滾塘魚, 對學校長遠亦唔係好事.

據講.... 學校上星期五, 今星期一**全校** 放假, 因全校老師要參與考核未來小一生.

當然大家可以唔認同佢地既考核方式, 但攪咁大陣仗, 做台假戲?

唔係掛?!

見左5,6間學校, 我小朋友話最多野問及最深係呢間!

cecilia.wilson 發表於 16-9-27 09:30

12個人玩遊戲,要4個一組,有5個一齊無人肯走。睇完電視要叫幾次先去下一間房。

"有5個一齊無人肯走"

唔明..

有無人幫, 先玩到遊戲?!

cecilia.wilson 發表於 16-9-27 09:30

呢樣就係校長好重視嘅小朋友特質,做到能放能收,守規自重。

家庭教育佔重要部分

4個一組,5個人企埋左一齊,甘當然有一個要去其他組。但無人自動走,老師走過去,問果5個,你們覺得可以點解決。
我個女話原本無人想走,老師同佢地傾左陣,先有一個過左其他組。

其實,我也覺得學校是公平的。關係同吾關係都係甘評。
我自己是乜關係都無,45分鐘出來,但考足曬甘多野。
朋友個仔也是沒關係,差不多兩個鐘,一出嚟都話冇乜都無考過,只係玩,後來當我女講返細節,佢咪又係話有做。
所以大家不要想太多了

somuimui 發表於 16-9-27 09:42
見左5,6間學校, 我小朋友話最多野問及最深係呢間!

我小朋友去年考時有認中文詞語,基本嘅「學校」「老師」「課室」個啲,但都有考「校監」比較深的,我小朋友讀錯咗「校藍」

其實好多時家長睇到學校話最多收70%有關係人仕就覺得學校會收盡70%。但據知事實上近兩年呢70%都係收唔足,但亦有有關係人仕係冇offer的,為數亦不少。。。

esther.cy 發表於 16-9-26 23:59
我小朋友是今天第一組 interview, 早上八點,佢地全個 batch 都 in 咗1小時左右。佢話只是玩了兩個遊戲, ...
my son is at 8am on Monday too...
he has been tested with chinese words + 2 other individual game + 1 group game...

cecilia.wilson 發表於 16-9-27 09:54

4個一組,5個人企埋左一齊,甘當然有一個要去其他組。但無人自動走,老師走過去, ...

"但無人自動走,老師走過去,問果5個,你們覺得可以點解決。"

哈哈, 聽到呢句好開心!!!

開PARTY 時細路同其他小朋友有矛盾, 我會問: 你唔好淨係投訢, 你覺得可以點解決先?!

父母事事預先舖排妥當, 有事為佢地排難解紛, 唔一定係好事...

回覆 cecilia.wilson 的帖子

點先知考足曬咁多野?thanks

retriever 發表於 16-9-27 10:04
"但無人自動走,老師走過去,問果5個,你們覺得可以點解決。"
我諗自動走嗰個會有分加囉

abby0624 發表於 16-9-27 10:20
我諗自動走嗰個會有分加囉

唔係喎。

我覺得,如果老師問點解決,有細路主動提出方案,那怕係好傻既,好普通既。譬如: 猜包剪揼。

呢個應該加分。

自己走點解加分?❓

咁表示個小朋友都有心儘快解決件事,明白多咗一個出嚟就唔可以繼續進行。
‹ 上一主題|下一主題