用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS 大家見左幾耐? sec-in result 幾時會announce? ...
樓主: WINDYNam
go

SPCCPS 大家見左幾耐? sec-in result 幾時會announce?   [複製鏈接]

其實都不用問小朋友in左乜,令佢增加壓力,因為second in 校長副校都唔會問番佢first in 既野

今日下午阿仔嗰batch 成組只 in了45-mins...............
都係凍過水lu

hppa  未必  發表於 16-9-27 02:03

引用:今日下午阿仔嗰batch+成組只+in了45-mins..

原帖由 Beebubee 於 16-09-26 發表
今日下午阿仔嗰batch 成組只 in了45-mins...............
都係凍過水lu
年年都係甘,最後兩日in得快d,唔好擔心。

引用:今日下午阿仔嗰batch+成組只+in了45-mins..

原帖由 Beebubee 於 16-09-26 發表
都係凍過水lu
可能頭一兩曰收夠籌,之後快快處理未見既

引用:Quote:原帖由+Beebubee+於+16-09-26+發表今

原帖由 rambojai 於 16-09-26 發表
唔會咁求其 ar ma! 之前有人講有無2nd in 同見幾耐係無關。

引用:Quote:原帖由+rambojai+於+16-09-26+發表可

原帖由 ahpooh712 於 16-09-26 發表
唔會咁求其 ar ma! 之前有人講有無2nd in 同見幾耐係無關。
其實吾難見,只抽答中哂既去下一round都已經多過三百人,頭一兩曰夠數,餘下既你懂的(個人見解)

rambojai 發表於 16-9-26 23:08
其實吾難見,只抽答中哂既去下一round都已經多過三百人,頭一兩曰夠數,餘下既你懂的(個人見解)

...
我地係頭2日in 答中哂的問題 咁就睇下會唔會成你貴言入到2nd in

five555  叻叻!  發表於 16-9-27 08:27

gavin227 發表於 16-9-26 09:26
真的不用猜想那麼多,我的小朋友1st in時兩個鐘又試過,準時出來又試過,只要相信小朋友,給與他們支持、鼓 ...

相信四千考生中能做到收放自如的應該不只能進入 2nd in 的三百人,所以都要睇小朋友的背景和運氣。

我們今天下午去,見了一小時。

明天更好! 發表於 16-9-26 23:46
但我朋友今日去,佢話見左個半小時

我小朋友是今天第一組 interview, 早上八點,佢地全個 batch 都 in 咗1小時左右。佢話只是玩了兩個遊戲,老師無同佢傾談,無問中英數。我知道今天的其他部分同學也有同一情況。雖然心知小朋友無乜機會,我心裡有一個問題,老師們真的能在四千多人裏憑兩個遊戲,連面談一兩分鐘都沒有的情況下揀到要的小朋友嗎?

請賜教。

hppa  Wait and see the outcome  發表於 16-9-27 02:06

esther.cy 發表於 16-9-26 23:59
我小朋友是今天第一組 interview, 早上八點,佢地全個 batch 都 in 咗1小時左右。佢話只是玩了兩個遊戲, ...
不如咁諗, 事先已作一些安排, 某些組重點考, 有些就只簡單考下睇下有冇啲突別出眾、執漏人咁囉。

回覆樓主:

簡單d講,只是想知衰乜...

其實大家唔駛估估下 因為今年應該有5xxx-6xxx 小朋友interview 得300個有 2nd in 個 chance 係微乎其微
抱住平常心會開心D
大家應該仲有好多間要 in 向前看啦

引用:Quote:siden+發表於+16-9-25+09:32+ 沒有單

原帖由 Alange 於 16-09-25 發表
錯錯錯!
interview 時間短代表通常有2nd ! 你估佢哋要pickup 這些candidate 很難嗎?。
Intervie ...
我舊年in 1 個鐘 。但無 2nd in 喎

rambojai 發表於 16-9-26 22:52

入面遊戲可以重覆玩,所以時間有長有短。

可能最後兩天,時間管理關係,所以短左唔代表物。

sansquare 發表於 16-9-26 23:22
我地係頭2日in 答中哂的問題 咁就睇下會唔會成你貴言入到2nd in

呢d學校重態度多過程度。。。

esther.cy 發表於 16-9-26 23:59
我小朋友是今天第一組 interview, 早上八點,佢地全個 batch 都 in 咗1小時左右。佢話只是玩了兩個遊戲, ...

不少人講過,考小唔係睇學術有幾深。

呢d學校重態度多過程度。

譬如:而家隨便去一個遊戲日,會見到唔少家長幫排隊,細路係旁邊hea,有d家長緊張到先到隊頭望下點玩,再brief個細路。。

慣左類似咁環境,如果細路入到無家長從旁幫助,佢地又會點玩遊戲?

有d小朋友,會唔知做物,有d 會八卦去幫人,有d會恥笑人, 有d會用下腦點玩好佢。

考所謂學術,可能要逐個問,睇眾生相易好多。
‹ 上一主題|下一主題