用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS 大家見左幾耐? sec-in result 幾時會announce? ...
樓主: WINDYNam
go

SPCCPS 大家見左幾耐? sec-in result 幾時會announce?   [複製鏈接]

引用:回覆+Chujai+的帖子 請問是什麼單對單個人

回覆:iedummy 的帖子

你最終得到SPCC offer?真的替你開心!

引用:Quote:siden+發表於+16-9-25+09:32+ 沒有單

原帖由 Alange 於 16-09-25 發表
錯錯錯!
interview 時間短代表通常有2nd ! 你估佢哋要pickup 這些candidate 很難嗎?。
Intervie ...
我唔係好明,咁十幾個小孩一组入,大家一齊放,全部都係1hr 20mins ,咁全部都冇機?

Alange 發表於 16-9-25 15:11
錯錯錯!
interview 時間短代表通常有2nd ! 你估佢哋要pickup 這些candidate 很難嗎?。
純吹水,佢哋=?最終決定人應是校長吧,但第一rnd是見老師,唔通個個老師一見就能選到誰可入2nd rd?

我小朋友是準時一時十五分鐘回到餐廳的。

回憶起上年面試同一組學生入去考,全組相同時間出來。前人經常說面試耐些便有機會,眼見自己小朋友跟同組學生同時間出來,令我不禁想可能全組都不會有第二輪面試。誰知這些傳言並不真確,所以不用信傳言,也不用理面試時間多久,只要信自己小朋友已盡力便夠!

abby0624    發表於 16-9-26 11:14

引用:我小朋友是準時一時十五分鐘回到餐廳的。

原帖由 ddjjbaby 於 16-09-25 發表
我小朋友是準時一時十五分鐘回到餐廳的。
Same here !

回覆 five555 的帖子

"回憶起上年面試同一組學生入去考,全組相同時間出來。"

我覺得咁多小朋友in 學校應該唔會分批出 因為會好亂
可能係小朋友中途去咗洗手間 先會同下一批小朋友出黎 都係隔15分鐘

sansquare 發表於 16-9-25 22:37
我覺得咁多小朋友in 學校應該唔會分批出 因為會好亂
可能係小朋友中途去咗洗手間 先會同下一批小朋友出黎  ...

基本上係同一批出。
個人覺得同批有小朋友有事,所以才一起遲出。

Alange 發表於 16-9-25 15:11
錯錯錯!
你是指一小時內嗎?
知道有IN 45MIN,亦有IN 2HR 都有 2ND IN。

所以IN 既長短唔係咁有參考價值。

回覆:retriever 的帖子

好奇一問,最後in 45 mins 同 in 2 hours 的有沒有收到offer?

Dolphinmom 發表於 16-9-25 23:48
好奇一問,最後in 45 mins 同 in 2 hours 的有沒有收到offer?

Sure, it has been repeated many times; the duration is not an influential factor. Parents just love to speculate in the result on candies, stickers or duration of interviews... Contrastly, the content is in fact more important, such as any indepth personal information as mentioned. Anyway, just relax and let it be.

Dolphinmom 發表於 16-9-25 23:48

45 min果位有, 2hr果位無。
不過參考意義不大,因仲有2nd in分。

yourmobile 發表於 16-9-26 08:11
Sure, it has been repeated many times; the duration is not an influential factor. Parents just love ...

係。媽媽們喜歡估下有無貼紙,咩顏色貼紙,係咩校長見,點解人地有問呢d, 自己又無,係咪蝕底左?

呢個亦係家長面試後"盤" 細路既主因,無謂!

five555 發表於 16-9-25 18:27
回憶起上年面試同一組學生入去考,全組相同時間出來。前人經常說面試耐些便有機會,眼見自己小朋友跟同組學 ...
真的不用猜想那麼多,我的小朋友1st in時兩個鐘又試過,準時出來又試過,只要相信小朋友,給與他們支持、鼓勵,做好自己身教,他們自然就淡定有自信、有禮貌、懂得與人溝通。
能放能收都好重要,可以做到玩時「放」,要坐定按指示做時「收」,有以上特質的小朋友會大機會有offer.

回覆 yourmobile 的帖子

agree

回覆:SPCCPS 大家見左幾耐? sec-in result 幾時會announce?

cyndiwong 發表於 16-9-26 10:48
其實in得呢間,要以唔得心態好d,得係一個意外收獲;亦不用以時間長短、問題來猜度,是沒有根據,即使有根 ...

同意。抱著志在參與的心情參加。

ekhc    發表於 16-9-26 23:04
‹ 上一主題|下一主題