用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男校?讀男校既家長可分享一下好與壞嗎? ...
樓主: sammag
go

男校?讀男校既家長可分享一下好與壞嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 16-10-9 10:42
哈哈,但不是很多中學生都會拍拖嗎?响學校已可拖手?咁老師學校又會不理?咁唔通學校好鬆?
...

我唔多了解此學校ga,不過在校内已拖手,太明目張膽。其實我住西區十幾年,都未見過着住校服的男女學生校外拖手,果次見到以上情景,我都好詫異。

醒目開學勳章

CALVEN 發表於 16-10-9 12:36
我唔多了解此學校ga,不過在校内已拖手,太明目張膽。其實我住西區十幾年,都未見過着住校服的男女學生校 ...
但我耐唔耐見到KC仔同SSGC女響般含道拖手仔喎。。

醒目開學勳章

bobbob 發表於 16-10-9 13:00
但我耐唔耐見到KC仔同SSGC女響般含道拖手仔喎。。
般含道我甚少去,KC仔係高街至皇后大道成日見,我又無見過同女仔一齊。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-10-9+10:24+我呢

原帖由 CALVEN 於 16-10-09 發表
我見過此校男女生在學校内已拖住手。
依家會IG post 親熱照 仲係一年同几個拖友仔 拖手應唔當一回事

引用:我反而擔心入男校到高中時揀唔到鍾意嘅選修

原帖由 ioi 於 16-10-09 發表
我反而擔心入男校到高中時揀唔到鍾意嘅選修科, 會唔會大多數男仔都揀phy、chem、bio、ICT, 變相成績稍遜的 ...
這是一個很好的啟示!大仔成績中游,M1 同M2 各得一班,但他仍能修讀M1,相信同讀男女校有關,一些數學成績好的女生都未必揀M1/M2,相反,男校揀M1/M2的比例應較多

回覆:男校?讀男校既家長可分享一下好與壞嗎?

讀男校,大個咗就會冇女性小/中學舊同學囉!
相反亦一樣,可能大家會覺得我呢個諗法有啲多餘,但自己在舊同學聚會中,望住一個個M字額老同學,聽住一個個兒時學校回憶,真心慶幸當年讀男女校

讀男女校又驚仔女拍拖,讀男校又驚識唔到女仔變gay,我覺得ABC-DAD 講得好,是家長太杞人憂天了!

另外,就算小學數弱,並不代表上中學一定會數理弱,過早下定論而在選校時作遷就,可能反為會阻礙子女發展,不要低估小朋友的潛力,小學和中學係兩個世界。

wbmom

回覆:男校?讀男校既家長可分享一下好與壞嗎?

如仔仔文科較強,在男女校讀師资及同學質素會有較高保証。

回覆樓主:

自己本身中學在和尚寺度過,現在回頭看也沒什麼遺憾。覺得男校裡,同學專注於學習、體育和課外活動,對學校歸屬感強。當年也有同學與隔壁學校女生拍拖,其他同學都有點妒忌。結論,要拍拖的,在男校也會發生。

STARIGHT的人不會因為讀男校而變GAY, 講粗口打交我覺得是成長的一部分, 而家社會就係唔接受呢D野, 搞到D男仔一係變鵪鶉一係被定性為壞份子

男校D仔會相處得開心D, 大家可以用番男仔的方式相處, 拍下膊頭又有事, 又可不拘小節, 但係在成長期冇左同異性相處的經驗日後同女仔相處甚至競爭會蝕低D

‹ 上一主題|下一主題