用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男校?讀男校既家長可分享一下好與壞嗎? ...
樓主: sammag
go

男校?讀男校既家長可分享一下好與壞嗎? [複製鏈接]

如果問我有咩分別?
分別在於有機會學習在有異性環境下成長,我認為係好事,由其小學亦是男女校。
分別係,處理得宜,或能否在經驗上成長學習

like_travel  唔係要有緣先睇到咩  發表於 16-9-26 11:07
like_travel  過晒時間....仲唔delete ??  發表於 16-9-26 11:05

babieblue 發表於 16-9-25 07:45
朋友在男校畢業, 佢話男校要體藝特出,否則會變隱形人,亦有欺凌問題;朋友文科成績很好,但該校沒有他心儀 ...

親戚仔仔舊年在某名男校畢業,本身文科強,數理弱,他說壓力好大,因為男仔大部分數理強,他是少數數弱的人,無人明白他學習上的困難,而且數學長期墊底

直至出去參加補習班,才知道知道自己的程度其實屬於中間偏上,絕對不是墊底一族,只是身邊的同學太厲害了,對數學的信心才提高左d

他感概的說,讀了五年中學,才知道自己的位置原來不是最低的,如果當初讀男女校,可能多幾個墊自己底,唔使傷心左五年

mannewliv    發表於 16-10-8 17:16

回覆:男校?讀男校既家長可分享一下好與壞嗎?

男校讀書不成不重要,怕像哥哥一樣x取向

brother4 發表於 16-9-25 17:07
男校讀書不成不重要,怕像哥哥一樣x取向

丁点兒关係也沒有~他要是內向怕羞,讀乜校都-样,唔怕既,係巴士站都識到人。大型連鎖補习社,男男女女,机会多的是。

一般和尚寺和思姑庵在高年班聖誕party出現愛情故事

王家爸爸  和尚怕醜,師姑內斂,stand one night之後,各自返屋企。   發表於 16-9-26 11:25

brother4 發表於 16-9-25 17:27
一般和尚寺和思姑庵在高年班聖誕party出現愛情故事

佢地拍片引人買票就係,实情係男一边女-边企成晚真正enjoy themselves既本身就係拖友~你估仲係50年前?家下人細鬼大边洗等果日?

TwinWong  王爸爸好潮, 同D細路口吻, FF一下先  發表於 16-9-26 11:58
王家爸爸  Promotional video俾毒男、毒女有想像空間,FF下之後,自然會買飛。  發表於 16-9-26 11:28

其實家長不用擔心, 第一個應該係問個仔想點, 父母介入太多未必是好事, 控制越大, 反抗力越大.  就算男女校, 男仔拍拖都一樣成績好好, 可以唔出街, 唔花時間談情說愛, 拍緊拖一樣可以讀書叻.

男女校, 男仔一樣可以(GAY). 唔關事既

IloveJJ 發表於 16-9-24 22:12
我老公話,唯一缺點係:識唔到女仔喎!
方法多得很:喺facebook既名校secret吹下水,參加聯校活躍,...

ABC-DAD 發表於 16-9-25 14:31
如果可以去大學睇下OCamp的男男女女,再估下邊啲係男校、女校同男女校,好有趣 ...
开學無耐會有一日, Y1生著中學校服返去, 就可以睇到來至咩中學

ABC-DAD  我無興趣知 多謝  發表於 16-9-26 12:04

ABC-DAD 發表於 16-9-25 15:07
如果問我有咩分別?
分別在於有機會學習在有異性環境下成長,我認為係好事,由其小學亦是男女校。
分別係 ...
真心覺得分別不大

我其實覺得好多文靜的男仔都喜歡讀男校的,因為佢哋唔鐘意女仔八卦多嘴。其實男校入邊一定有一堆較文靜較斯文的人,唔會全校都活躍及粗魯的。講粗口同打交應該與學校的Banding關係大啲,男唔男校我覺得無關係。

引用:我其實覺得好多文靜的男仔都喜歡讀男校的,

原帖由 BBKDWLAM 於 16-09-26 發表
我其實覺得好多文靜的男仔都喜歡讀男校的,因為佢哋唔鐘意女仔八卦多嘴。其實男校入邊一定有一堆較文靜較斯 ...
講粗口都同Banding有関? 多與少就難講

引用:Quote:原帖由+BBKDWLAM+於+16-09-26+發表我

原帖由 mcl203 於 16-09-26 發表
講粗口都同Banding有関? 多與少就難講
只係實話實說,香港地學生乖與否,整體嚟講我真係覺得同Banding 掛鈎喎。我哋好難舉例出一間好壞的Band 1頭校,亦好難舉例出一間好乖的Band3尾校。

mannewliv 發表於 16-9-24 19:41
男校易學壞,就算b1學校,我認識既好多都會講粗口,打交...好處你已講左

我吾覺喎
我仔果間d仔好纯撲

引用:我其實覺得好多文靜的男仔都喜歡讀男校的,

原帖由 BBKDWLAM 於 16-09-26 發表
我其實覺得好多文靜的男仔都喜歡讀男校的,因為佢哋唔鐘意女仔八卦多嘴。其實男校入邊一定有一堆較文靜較斯 ...
講粗口同打交從來都與學校Banding無關!Band 1 都會講粗口!

我反而擔心入男校到高中時揀唔到鍾意嘅選修科, 會唔會大多數男仔都揀phy、chem、bio、ICT, 變相成績稍遜的要讀BAFS、econ、geog、hist?

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 16-10-9 10:24
我呢頭有間「聖士提反堂中學」,我覺得啲學生ok純架! 我同過佢哋傾計,有一個係讀聖保羅小學的,咁佢應該 ...
我見過此校男女生在學校内已拖住手。

‹ 上一主題|下一主題