用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 囡囡有25分,但家住在荃灣
go

囡囡有25分,但家住在荃灣

我是舊生,好喜歡母校的教育方式和學生的培育,希望囡囡都能自行階段入到,但係好驚無保母車去到咁遠。唔想因為無車而放棄25分

hppa  If I were you, I would go for it.  發表於 16-9-24 10:58

如果自行入左,我覺得值得為一間好學校而搬,畢竟太遠了

太遠了,一係搬屋,一係選近屋企學校,始終小學功課忙,日日花咁多時間搭車真係人都癲

回覆:囡囡有25分,但家住在荃灣

我係就一定搬

請問有冇媽媽有保姆車路線資料?感激感激

其實真係太遠,Marymount 有校車都好,因為要上山,至少比平常近地鐵站學校多15mins 車程,如果真係想就真係要搬啦

Ellie_jamie 發表於 16-9-24 01:16
我是舊生,好喜歡母校的教育方式和學生的培育,希望囡囡都能自行階段入到,但係好驚無保母車去到咁遠。唔想 ...
Move house

引用:我是舊生,好喜歡母校的教育方式和學生的培

原帖由 Ellie_jamie 於 16-09-24 發表
我是舊生,好喜歡母校的教育方式和學生的培育,希望囡囡都能自行階段入到,但係好驚無保母車去到咁遠。唔想 ...
攪清楚, 首名+天主教+舊生才是25分,如果你只是舊生,沒有25分。

很多住得遠過你,只要抽到派到都會去呢間,如果頂唔順,便搬屋

蝦米豬 發表於 16-9-26 19:06
攪清楚, 首名+天主教+舊生才是25分,如果你只是舊生,沒有25分。

很多住得遠過你,只要抽到派到都會去呢 ...

Thank you for your clarification, 我女女已領洗了+ 媽咪是舊生,應有25分,是嗎?

hppa  yes  發表於 16-9-28 15:17

題外話,聽聞坐校車會比同學睇唔起,係咪真架?

hppa  nonsense  發表於 16-9-28 15:17

引用:題外話,聽聞坐校車會比同學睇唔起,係咪真

原帖由 lazysheepsheep 於 16-09-26 發表
題外話,聽聞坐校車會比同學睇唔起,係咪真架?
大把人坐

回覆 蝦米豬 的帖子

咁即係我比人欺騙

引用:回覆+蝦米豬+的帖子 咁即係我比人欺騙

原帖由 lazysheepsheep 於 16-09-27 發表
回覆 蝦米豬 的帖子

咁即係我比人欺騙
仲有好多坐巴士添,是否又比人睇唔起?

蝦米豬 發表於 16-9-26 19:06

很多住得遠過你,只要抽到派到都會去呢 ...

但筌灣去,近地鐵站都要30分鐘地鐵,未加由銅鑼灣上山的15分鐘。除非日日私家車接送

但我想問,遠過荃灣仲有邊啲區

我識人住青衣,小朋友讀灣仔區小學,佢會帶個女搭MTR去到香港站先轉校車
不過媽媽都係港島區返工,順路先會咁做

希望真係可以有校車去荃灣啦(我知可能很渺茫)。
其實哥哥今年自行,我地揀咗男校,如果妹妹無車荃灣返跑馬地,咁哥哥可能大抽獎要揀返男女校(放棄25分入mps)或者真的要搬家就妹妹。

Ellie_jamie 發表於 16-9-29 06:26
其實哥哥今年自行,我地揀咗男校,如果妹妹無車荃灣返跑馬 ...
其實如果妹妹25分都入硬,我一定會搬~ MPS係一間非常好嘅學校,到今時今日就算中學生嘅quality都保持到以往一貫高水平,so far我近幾年成日見到佢地D學生都乖~ 好學校可遇不可求。

荃灣咁遠未聽過...

引用:希望真係可以有校車去荃灣啦(我知可能很渺

原帖由 Ellie_jamie 於 16-09-29 發表
其實哥哥今年自行,我地揀咗男校,如果妹妹無車荃灣返跑馬 ...
搬埋去12網搏SJCPS, 反正妹妹大機會入到MPS ~~~

回覆:囡囡有25分,但家住在荃灣

聽聞荔枝角四小龍保母車早上約6:40上車,如果荃灣有車到應該要6:20或更早。

如果入左,搬家吧!12年高質素免費教育,值得啊!