用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 五級樂理
go

五級樂理

我囡剛考完五級,要考五級樂理才可以考高D級數,琴行老師提議佢教。
現在私人教五級樂理市價是多少?
問了通理,全班教授只在暑假開班,現在只有私人個別教授,但係學費好貴。
三百幾一堂,要20至25堂才可以完成一個五級樂理課程。

回覆 Oboe_FRSM 的帖子

我不急於考下一個琴試的,因為我想小朋友下次考8級,反之老師叫考7級。

簽名被屏蔽

heiB 發表於 16-9-23 12:53
我囡剛考完五級,要考五級樂理才可以考高D級數,琴行老師提議佢教。
問了通 ...

琴行的私人教授都是三百幾一堂,相信老師私人教收費也差不多。你的琴老師平時上堂有沒有教樂理?如果有的話,你的孩子可能已經有一,二級程度,就不需要上20堂了,問下老師。

又或者找同學一齊學 share cost。另一個做法是請琴老師每堂花些時間教樂理,孩子可以不需要另外花錢和時間出去學,不過學琴的時間會少了。我們老師之前堅持這樣安排,不過女兒學得不明白,最後都要另找老師學多三個月。

回覆:heebo 的帖子

栢b,45分鐘2xx。, 60 mins 才是3xx。 因為吾想家長另付樂理費用,我係學琴度用20分鐘教。教了大約一年(註:未扣除學生請過大約10堂假)。所以如果佢上足45分鐘全樂理課,應該幾個月都完成。但佢係中學生,能力也强好多。我也教過暑假intensive group.好處當然係無咁貴,但吾好處係請假無得補,一堂上2小時,請了假可以跟不上。老師未必有時間跟進到個別跟不到嘅學生。

引用:我囡剛考完五級,要考五級樂理才可以考高D

原帖由 heiB 於 16-09-23 發表
問了通 ...
照睇你老師所定的學費和堂數,其實算好合理。私人上課價錢差不多是這樣。我女好多年前學都係三百幾,現在唔知市價有冇高到。當然,要又平又更短期內完成,都有嘅,但我寧願質素好些,一次pass。

既然佢過了五級,應該有一定基礎,你試下了解下個老師有冇按你子女程度跳來教、教得快啲,定還是默守成規由零教起,咁就知佢有冇拖你鐘。

天惠媽

market price around 3xx/hour