用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: WAH91
go

1st in題目

dim731 發表於 17-9-18 09:17
我仔都話好玩,問佢有咩玩,佢重點提到去咗四個課室玩唔同嘅嘢,仲話途中遇到校長(後來先知係總校長陳博 ...
我仔就話只去咗兩個課室, 你仔好叻, 講到咁多比你聽
我見出黎有D小朋友身上有哈哈笑貼紙, 不過我仔冇

eeyorepigpig 發表於 17-9-18 09:44
我仔就話只去咗兩個課室, 你仔好叻, 講到咁多比你聽
我見出黎有D小朋友身上有哈哈笑貼紙, 不過我仔冇 ...

上年都有哈哈笑貼紙,唔知今年仲係唔係揀廣東話但問最後兩條問題時用英文呢?
因為我哋揀廣東話作答,但阿仔話外藉老師問佢Who is your favorite teacher?同埋Who is your best friend?
朋友仔仔應該揀英文就問佢返學最開心係咩事?

JoyceNgYY 發表於 16-9-25 12:11
十人一組上課室。

請問 1st interview 是否也要父母也要一齊去面試?

回覆 Tratrali 的帖子

唔洗

回覆樓主:

請問你哋小朋友著校服 / 便服去interview呀?

巴比倫 發表於 17-9-21 10:00
請問你哋小朋友著校服 / 便服去interview呀?

我小朋友舊年著校服去in王錦輝,唔收。

dim731 發表於 17-9-18 10:39
上年都有哈哈笑貼紙,唔知今年仲係唔係揀廣東話但問最後兩條問題時用英文呢?
因為我哋揀廣東話作答,但阿 ...
請問哈哈笑貼紙有無咩意思?我見好多小朋友都有,但得我個個無....

iamshelo 發表於 17-9-23 00:06
請問哈哈笑貼紙有無咩意思?我見好多小朋友都有,但得我個個無....

我朋友囡話係學生姐姐送

回覆 eeyorepigpig 的帖子

Thanks ar! 我仲諗緊會唔會太差所以無

我囡話去左2個課室。第一個課室有得揀砌積木/睇圖書。我囡揀左砌積木。分2組,要同其他小朋友合作砌出主題。睇圖書既小朋友就睇完書,老師問返小朋友問題。之後一齊跳舞,投影機播條片,有一男一女跳舞。男仔要跟返片既男仔跳,女仔就要跟返女仔果段跳。
跟住去第二個課室。寫自己中同英文名,跟住跟老師出既題目畫晝。然後要讀出中及英文生字各5個。最後每人按自己分到既指定圖書(本書仔得圖無字),跟書內圖畫自己作個故事出黎。大約係咁

豬C9 發表於 17-9-23 22:35
我囡話去左2個課室。第一個課室有得揀砌積木/睇圖書。我囡揀左砌積木。分2組,要同其他小朋友合作砌出主題 ...

講到咁多咁有條理,好叻女!

我囡話去左2個課室。第一個課室有得揀砌積木/睇圖書。我囡揀左砌積木。分2組,要同其他小朋友合作砌出主題 ...
[size=20.8056px]我個囡大致上都係咁講,不過冇你個囡講得咁仔細同咁有條理,同埋佢話老師有問佢啲個人問題, 例如,讀緊邊間幼稚園?最鍾意邊個節日?...

同上年考嘅都有分別喇,我仔係細B,本來都有考慮遲一年先讀小一,不過感覺話我知今年考反而未必入到

fattywing 發表於 17-9-24 19:47
我個囡大致上都係咁講,不過冇你個囡講得咁仔細同咁有條理,同埋佢話老師有問佢啲個人問題, 例如,讀緊邊 ...
我問我囡有無問個人問題,佢話只係問左佢whats your name 就無啦。但係我係揀廣東話做in 既語言。佢話其他小朋友都無問佢地個人問題,可能個個課室唔同。

dim731 發表於 17-9-24 22:44
同上年考嘅都有分別喇,我仔係細B,本來都有考慮遲一年先讀小一,不過感覺話我知今年考反而未必入到:excit ...
你就好可以鬆一口氣。面試當日見到我囡同組有個女仔拉住佢爸爸喊話唔要入去。我囡離開禮堂時大力深呼吸左一下個樣。真心覺得好難受。好采我囡出黎都好開心。

豬C9 發表於 17-9-24 23:30
你就好可以鬆一口氣。面試當日見到我囡同組有個女仔拉住佢爸爸喊話唔要入去。我囡離開禮堂時大力深呼吸左一 ...

只不過早你哋一年玩呢個遊戲,放手一搏,有晒心理準備考多年㗎喇~
上年都見有小朋友喊晒口,過咗差唔多半個鐘先平伏到
仔出到嚟未見到我時都有啲疲態,不過一問佢玩咗啲咩佢就即刻開心share喇~

豬C9 發表於 17-9-24 23:22
我問我囡有無問個人問題,佢話只係問左佢whats your name 就無啦。但係我係揀廣東話做in 既語言。佢話其他 ...
我仔話有問how old are you.......仲同我講同組有人答i'm six years old

eeyorepigpig 發表於 17-9-25 10:29
我仔話有問how old are you.......仲同我講同組有人答i'm six years old

嘩!我仔都仲未夠6歲呀~

dim731 發表於 17-9-27 15:43
嘩!我仔都仲未夠6歲呀~
哈哈.......我仔五歲都未夠添呀

eeyorepigpig 發表於 17-9-27 15:57
哈哈.......我仔五歲都未夠添呀

我仔嗰班計埋佢有5個12月生日,個個都細細粒,應該全部都係細B,面試時都未夠5歲,都一樣收