用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St. Paul's College
樓主: AlohaMom3
go

St. Paul's College  

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

多謝讚賞小兒,他暫時也讀得很開心
其實,上年交表前,就係為了增加成功機會,叫小學校長寫埋推薦信,申請「學業奬學金」。但SPC可能覺得以小兒成績一定唔會批,而又覺得我要比錢一定唔會讀,所以索性唔in

Anyway, 我到現在也覺得SPC係一間好學校,只係小兒與他冇緣。

我將小兒上年的情況與大家分享,是希望如有人與我一樣,十五十六,唔知好唔好申請「奬學金」的話,可以參考一下。不過,純屬估計。今年可能已太遲,留給之後的人看。

Eat_Sleep_Play  祝願你囝囝繼續讀得開心  發表於 17-1-25 14:19

好緊張呀!有無人已經收到面試信,我日日都想快d返家開信箱

heihahei 發表於 17-1-26 13:30
好緊張呀!有無人已經收到面試信,我日日都想快d返家開信箱

剛開信箱收到4/3 interview 信

Bigmowmow 發表於 17-1-23 13:04
我哋咪係果D家庭,真心想入SPC, 而家擔心今天兢爭大咗,唔知連In 嘅機會有冇,SPC 好睇重學業成績,佔嘅部 ...
鬼佬校長走咗之後開始睇重學業成績

王家爸爸 發表於 17-1-26 14:39
鬼佬校長走咗之後開始睇重學業成績
其實今年有44%學生升讀三大,在全港來說是否已經不錯?

magtam0520 發表於 17-1-26 14:42
六年前收既學生學業成績無現在咁好,如果有44%學生升讀三大,其實已經好好。 相信最少需要多二、三年,DSE成績先至會有明顯改善。

收到信了.

王家爸爸  恭喜,起碼證明小朋友好大可能係B1。    發表於 17-1-26 16:15

magtam0520 發表於 17-1-26 14:42

我仔仔經歷了2位校長,鬼佬校長比較輕鬆,現任校長開始谷成績,功課多了,又開辦gcse,學校讀書氣氛濃厚,尤其是升上f4更甚,老師經常講dse

王家爸爸 發表於 17-1-26 14:47
六年前收既學生學業成績無現在咁好,如果有44%學生升讀三大,其實已經好好。 相信最少需要多二、三年,DSE ...
王家爸爸  恭喜,起碼證明小朋友好大可能係B1。

王家爸爸, 我覺得不能用SPC給予面試去證明小朋友是那個BAND. 教署的排名是三月才會派給中學. SPC在一月尾己經確實了面試名單, SPC是純以小四小五的成績去揀選, 情況同英華一樣. 不過, SPC 面試後會等埋三月既教署排名去公布收生.

另外, 有人覺得B1A無得IN. 其實, 佢地講左, 又要讀得同玩得. B1A無特異係無咩機. 我識入既成績夠TOP (APS級12) 但他有點音樂又有點體育就入到去了(當然只有點點唔夠班, 否則入左DB或SPCC). 所以即使B1A, 如果只得奧數等學術野, 唔曉玩, 都係無行.

王家爸爸  起碼呈一考得唔錯,只要繼續努力,成功在望   發表於 17-1-27 09:17

B1A無特異係無咩機, 並不是事實的全部.

我仔仔只有讀書成績, 本身並沒有音樂或體育底子, 更沒有任何文憑, 最後亦以正取生身分在讀. 所以唔好因此氣餒或自亂陣腳.

王家爸爸  所以睇咗咁多年都唔明佢啲準則。   發表於 17-1-27 09:18

收到信了

786 發表於 17-1-26 20:19
另外, 有人覺得B1A無得IN. 其實, 佢地講左, 又要讀得同玩得. B1A無特異係無咩機. 我識入既成績夠TOP (APS級12) 但他有點音樂又有點體育就入到去了(當然只有點點唔夠班, 否則入左DB或SPCC). 所以即使B1A, 如果只得奧數等學術野, 唔曉玩, 都係無行.

又唔一定
阿仔冇特異功能,奧數都冇,又冇certs,又冇portfolio,今年都有得in

王家爸爸  新人事,新作風,其實前年開始已經唔同咗。  發表於 17-1-27 09:35

回覆樓主:

那麼多B1A蒲頭話有in有正取。收不到信的B1A請不要再踩這校唔in好成績,只能說你們無緣吧。

引用:那麼多B1A蒲頭話有in有正取。收不到信的B1A

原帖由 786 於 17-01-27 發表
那麼多B1A蒲頭話有in有正取。收不到信的B1A請不要再踩這校唔in好成績,只能說你們無緣吧。
...
太多家長深信甚麼1A,非頭3無乜機會,只收B1等等,現實係,尤其是直資,好多時都係基於多方位評核去決定收生,要睇學生是否學校目標類型多D, 唔係1A一定得,或唔收1A生~~~

mcl203 發表於 17-1-27 09:24
太多家長深信甚麼1A,非頭3無乜機會,只收B1等等,現實係,尤其是直資,好多時都係基於多方位評核去決定收 ...
更大既唔區係家長高估或者低估小朋友既BANDING。

mcl203 發表於 17-1-27 09:24
太多家長深信甚麼1A,非頭3無乜機會,只收B1等等,現實係,尤其是直資,好多時都係基於多方位評核去決定收 ...
另外,以前唔收成績好其他差既學生,唔代表現在唔收,新校長比舊校長更加睇重成績。

引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-27+09:24+太多家

原帖由 王家爸爸 於 17-01-27 發表
更大既唔區係家長高估或者低估小朋友既BANDING。
我又覺得並非家長高估或低估自己小朋友既banding, 而係往往由自己視野去看世界,有朋友仔級3有面試,有朋友仔級5無得見,就決定係收頭3。須知你既級3,並不等於別人既級10,學校唔講其他體藝,仍然可能係中情於級10果位。家長想得太多了,填份表有幾難,有面試咪去囉,收或唔收先算~~~

回覆樓主:

我都收到信,有得in!
真係估唔到,我仔考5X炸,又無特異功能。老師話上年要考30名內才有得in,不過學校話呀仔還是中西區B1,全港B1(估計是學校歷年的推測)
老實說講,我預左最後都未必收,不過有得in都算係一個鼓勵,我和仔仔當收了份新年禮物!