用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St. Paul's College
樓主: AlohaMom3
go

St. Paul's College   [複製鏈接]

786 發表於 17-2-11 17:46
今日去參加165周年校慶,覺得d學生幾靚仔。或者大家在奇怪這校點㨂人In時,不妨用審美眼光去想。

我幾年前 ...

我咁記得SPC講“靚仔”,因為有另一間學校講自己是不會理會學生靚定不靚,有材華就收。我當時覺得這番說話是對著SPC說的

王家爸爸  另一間白色校服,大部分男仔㸃著都唔好睇。  發表於 17-2-12 10:23

回覆 786 的帖子

不談論樣貌,我欣賞 SPB 學生大多有禮認真,我去過數間直資中小學開放日,負責的中學生不少只懂圍在一起交頭接耳,玩手機,顧盼自豪,不論男女不斷在執髮型,要老師執手尾。
好笑的的是,昨天在其中一個攤位排隊時,有三位少女向一位男生挑機,禮貌欠佳,SPB 仔處理不失大方。

以貌收生?應該吾係卦 😂。我仔都係讀SPC, 依家中二。當年有報英華及SPC, 英華只有first in, 而SPC就收左。佢讀荃灣小學,一直係级10名內。冇運動,報考時音樂只有鋼琴7级。當年佢去SPC面試係抱住攞經驗心態,可能係咁,所以表現理想卦 (因為佢一面試完,好有信心話呢間一定得 😂)。SPC面試係好輕鬆,比小朋友感覺好好(我有其他朋友仔有去面試,感覺一樣),相反英華面試比我仔有壓迫感好多。當年身邊有朋友仔最後被英華取錄,朋友仔主要係運動範疇較為突出,我自己感覺英華收生會著重運動或音樂多D,因為成績好嗰班本身英小已經有好多。
我仔話班上面有好多非小學部上去嘅學生(SPC應該收100個左右外來生)来自四方八面,好多小學成績都係级十內,另外班上面玩運動及音樂嘅人其實都吾少。
佢地有部份都係拎獎學金入讀。
希望以上小小資料可以幫到大家 😃

Moonloh 發表於 17-2-12 11:31
以貌收生?應該吾係卦 😂。我仔都係讀SPC, 依家中二。當年有報英華及SPC, 英華只有first in, 而SPC ...

請問拿獎學金的同學是否弦樂一位丶管樂一位那樣劃分?定以個別樂器計?謝謝!

回覆 bbpoon 的帖子

吾好意思,呢个我就吾清楚喇。我只知拎獎學金入讀,要先面試的。

bbpoon 發表於 17-2-12 15:20
請問拿獎學金的同學是否弦樂一位丶管樂一位那樣劃分?定以個別樂器計?謝謝!
...
應該是以個別樂器計算,不會硬性區分管、弦樂的名額。

回覆 magtam0520 的帖子

請問每年有幾多個音樂獎學金名額??

IYY 發表於 17-2-13 12:59

請問每年有幾多個音樂獎學金名額??
不定啊!今年中一至少兩個,有些是中二才開始攞到music scholarship

即是如考F.1 時不申請 music scholarship, 可在升 F.2 時申請??

回覆 IYY 的帖子

可以的!

IYY  Thank you very much   發表於 17-2-13 16:40

magtam0520 發表於 17-2-13 10:11
應該是以個別樂器計算,不會硬性區分管、弦樂的名額。

明白,謝謝!

回覆 786 的帖子

係咪真係睇樣GA, 咁就用心打扮下, 哈哈哈

醒目開學勳章

IYY 發表於 17-2-14 13:08
回覆 786 的帖子

係咪真係睇樣GA, 咁就用心打扮下, 哈哈哈
絕對唔係! 有禮貌有反應至係重點.  

IYY  收到    發表於 17-2-14 16:52

很有幸小兒也在SPC讀中三, 覺得此校雖是男校, 學生普遍行為和言語上是斯文有禮, 在街外也可保持著禮儀, 是很難得
另聽聞因逐年少了學生在中四時選讀中國文學, 如太少學生選讀中國文學, 在中四時不會開辦此學科

lojo11    發表於 17-2-16 11:23

請問SPC是否小班? 一班幾多人?

ckp20 發表於 17-2-16 11:11
很有幸小兒也在SPC讀中三, 覺得此校雖是男校, 學生普遍行為和言語上是斯文有禮, 在街外也可保持著禮儀, 是 ...

SPC d 仔真的好有禮貌好乖,當年阿仔去面試,我想搵洗手間,個哥哥直情帶路帶到洗手間門口
而且面試的安排主要由d哥哥搞,老師放手之餘亦會在旁默默監督。
成間學校由校工、職員、到老師、校長,感覺都很關愛

ckp20    發表於 17-2-16 15:48

gigiic 發表於 17-2-16 14:14
請問SPC是否小班? 一班幾多人?
中一, 二, 三也維持三十人左右一班, 中一時英文科會分組上堂, 中二, 三中文科分普通話班和廣東話班上課

回覆 ckp20 的帖子

THX

回覆樓主:

我唸見過呢度既學生,都覺得有樣睇。

我以前識某MBA教授,佢話真會以“面相”去㨂學生

或者,某些學校會看小朋友出生八字去㨂,just kidding.

所以,入唔入到某些學校,真係唔洗問點解。

kkhon    發表於 17-2-16 18:58

大家好,小兒下月初spc面試升中,請指教面試流程,大約問什麼呢?有小組討論嗎?有什麼要特別注意?謝謝各位。
‹ 上一主題|下一主題