用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 男仔,寧願5歲尾定6歲尾讀小學?
樓主: sharonchan.0711
go

男仔,寧願5歲尾定6歲尾讀小學?

引用:Quote:conniewktang+發表於+16-9-23+15:33+

原帖由 小貓三隻 於 16-09-23 發表
但各方面都比較弱,如果我唔同佢溫書真系唔敢想像個分數。我會諗如果今年先讀小一,真系容易明白:wah ...
其實到小二尾小三,大細B差距已消失。讀得嘅細B咪一樣考第一,小一都見過。唔會遲一年,就會叻咗,資質係天生的。

引用:+本帖最後由+sharonchan.0711+於+16-9-20+1

原帖由 sharonchan.0711 於 16-09-20 發表

我知道,年齡同將來成績關係唔太大,同資質有關,我 ...
所謂大B細B的好處,近乎信則有,不信則無。相信的就會信,不相信的,講多少証據例子都是徒然。如果小朋友各方面發展都沒有明顯落後,就升小學吧! 我自己係大B女,仔女都做大B。好處多多,壞處只是多交一年學費。樓上所提到的問題,對我來說都不是問題。

回覆 sharonchan.0711 的帖子

妳真是位勤力的媽媽。不知妳在圖書館借了那些書。我曾看過一本書名為:男孩危機。當中內容在英華小學林校長的演講中,常見她作引用。如果未看,不妨再到圖書館借來一看,或者會有所啟發。

回覆:dickey09 的帖子

宜家小學咁辛苦,玩多一年開心啲

bobbob 發表於 16-9-21 11:43
我覺得讀書睇個人能力同努力,人哋得或唔得同貴子弟無乜關係,如果跟得上睇唔出有乜理由要留班,大細B讀到 ...

這小孩如果遲一年入學, 成就可能比現在的更高, 至少不會低!  從來不應比較别人, 要比較自己。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

dickey09 發表於 16-9-23 17:31
回覆 sharonchan.0711 的帖子

妳真是位勤力的媽媽。不知妳在圖書館借了那些書。我曾看過一本書名為:男孩 ...
多謝你讚我,我上年因為呢件事煩惱時睇過呢本書,亦都俾老公睇,不過距只想睇重點,只睇到關於遲一年那一頁,當時距系俾我說服到有點動搖,到今年上個月大家庭聚餐我輕輕提起小孩大一年才讀書,因為男家只有一個我兒子一個孫,所以大家比較緊張他,堅決反對我意見,老公不出聲,前天終於鼓起勇氣同老公再討論,他不是太贊成,最後我質問他誰是對孩子時間最長,誰跟得孩子功課多,誰看育兒、學校資料多,誰是教育方面最大話事人,然後他沈默,說其實不介意大細一年,只是覺得重讀k1多數是玩浪費時間,現在和他溝通起碼有進展了

天悅 發表於 16-9-23 14:27
我覺得超大B的壓力,是由於現在社會已有很多超大B,
普遍認為超大B無論自信、能力、考小學成績理應比細B好, ...
聽說有些幼稚園會將超大B放在同一班,其他班就打散。大B班成班都比較高頭大碼,亦不会因大B而有任何优勢,不会剝奪中B或細B的機會。

樓主個B幾月出世?

看你B現在讀緊咩?如果是K1, 那你們有足夠資料掌握孩子做唔做大B。我姪仔一個大B一個細B,细B学野好快,上課悶,雖然其他社交不特別成熟,坐定亦一般,但学習能力高,repeat的話会悶親佢,搅到冇興趣。所以一直细B都好好。大B因自小都慢,又好像游雲,咁做左大B好似冇咁覺得落後。但大個小小四年級到就又是游雲。另外,如果體格特別大的就要諗諗。原則上我認同男仔做大B,女仔做細B,但要同老公有共識,同埋安排幾時入学,我個人認為最好K1 遲入,而不是repeat,否則要處理孩子的感受,同学仔個個升班自己留班,会打擊自信。至於老人家,先斬後奏.