用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 男仔,寧願5歲尾定6歲尾讀小學?
樓主: sharonchan.0711
go

男仔,寧願5歲尾定6歲尾讀小學? [複製鏈接]

sharonchan.0711 發表於 16-9-21 09:50
請問outliers系咩?書名?英文比較差唔好意思,我好想睇下你所講呢d論點既書籍,有冇多幾本書名介紹下,tha ...
是一本書,另一本welcome to your child's brain 也不錯,都是之前ek網友推介,後者較多tech terms,兩本library 都有。

引用:+本帖最後由+sharonchan.0711+於+16-9-20+1

原帖由 sharonchan.0711 於 16-09-20 發表

我知道,年齡同將來成績關係唔太大,同資質有關,我 ...
姊弟戀呢個問題我都有諗,比老公話我會唔會諗得太遠。我接受唔到拍拖男仔細過我。驚第時阿仔鍾意同班女仔,但因我仔細過佢唔接受丫。嘿嘿~~(做阿媽真係長憂九十九)

我仔11月細b,今年諗緊做大報n..定做細報k

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 16-9-21 12:07
今日剛在細仔的小一群組傳來訊息,一位細女媽咪說因為女兒小肌肉尚未成熟,要完成小一功課,便要很耐,結果 ...
小手肌未成熟亦可以發生響大仔身上,所以大前提係physically同個mentality跟唔跟得上,呢個問題其實父母應該一早知道,不過去搵OT幫手亦唔難解決。

我諗最好是因應個別情況才決定。我見有大仔(上年11 12月)的科科不合格,最後要轉校,有細仔(現年11 12月)的一開始便名列前矛,仲可以轉校插到更加好的小學,不能一概而論。

gigiic 發表於 16-9-21 10:52
回覆 sharonchan.0711 的帖子

先不要將 留班 / 大仔 / 細仔  掛鉤
我冇呀,係樓上有個姐妹將呢d掛鉤。

bobbob 發表於 16-9-21 11:43
我覺得讀書睇個人能力同努力,人哋得或唔得同貴子弟無乜關係,如果跟得上睇唔出有乜理由要留班,大細B讀到 ...
所以我一開始就話我知道,年齡同成績關係唔大,你講果d係幾十年前既教育制度,同宜家唔同,課程亦唔同。可能我問得唔太清楚,我想知道做超大b有咩弊處,做超大b係童年比細b更自信,愉快學習唔好咩?

MrBeast 發表於 16-9-21 12:44
是一本書,另一本welcome to your child's brain 也不錯,都是之前ek網友推介,後者較多tech terms,兩本li ...
多謝你!今日去圖書館借了唔少書,6本有4本建議遲一年,1本睇小朋友發展,另1本未睇,得益不少,感激!有好多理據可以擺係老公面前

Tunghk 發表於 16-9-21 13:02
姊弟戀呢個問題我都有諗,比老公話我會唔會諗得太遠。我接受唔到拍拖男仔細過我。驚第時阿仔鍾意同班女仔, ...
我老公直頭當我癡咗,但係呢個問題的確會存在,我讀書果時小學已經有人拍拖,係學校日久生情都係正常事,我只係想阿仔大d成熟d去對待,男仔大d,照顧人,好過人地照顧你啦係咪

bobbob 發表於 16-9-21 13:02
小手肌未成熟亦可以發生響大仔身上,所以大前提係physically同個mentality跟唔跟得上,呢個問題其實父母應 ...
做大仔小手肌都未成熟,做細係咪更加差?我都好少聽過大仔小手肌未成熟,當然你可以話小手肌無論大仔細仔只要加強訓練就得,但係童年階段大一歲係咪更易學習更有自信?人一生唔係只有一個童年嗎,你覺得自己童年自信好d定好多事都做唔到感覺好d?做大仔,輕鬆做完功課可以去玩去做想做既事、興趣,根據統計,大細仔去到小三基本冇分別,但係去到小三之前你都一直用時間追功課,想玩都冇得玩。我咁唸有冇錯?

cmchang0927 發表於 16-9-21 14:14
我諗最好是因應個別情況才決定。我見有大仔(上年11 12月)的科科不合格,最後要轉校,有細仔(現年11 12月)的 ...
如果呢個細仔做超大仔,你覺得係咪一樣可以名列前茅?如果答案係是的話,我想個仔做超大有咩弊處?(純粹討論)

回覆 sharonchan.0711 的帖子

都冇咩弊病,不過我自己會選擇得就順著上,將來的事又不能預計,可能小朋友想考完dse take a yr off去周遊列國?或者選medicine要讀七年?或者好像我以前兩個同學,分別去左日本和美國exchangeㄧ年才繼續升學?etc. 所以我自己覺得如果小朋友ok, ㄧ年可以留番將來用

sharonchan.0711 發表於 16-9-21 18:25
如果呢個細仔做超大仔,你覺得係咪一樣可以名列前茅?如果答案係是的話,我想個仔做超大有咩弊處?(純粹討 ...

如果係都要搵幣處,有可能小一小二建立既自信心到小三時受創,因細仔已追上黎,當然也有可能大仔一直領先,呢d野真係好睇小朋友心態,冇人知將來會點。細仔經過磨練才成功也有得著。有時有d野好講天份,我仔運動0天份,我都教佢接受自己弱項,虛心學習。每人總有自己長處,發揮自己強項,建立自信。

醒目開學勳章

sharonchan.0711 發表於 16-9-21 18:22
做大仔小手肌都未成熟,做細係咪更加差?我都好少聽過大仔小手肌未成熟,當然你可以話小手肌無論大仔細仔只 ...
如果你而家已經觀察到個仔好多嘢都未developed好,比唔上同班同學,我會建議你個仔repeat 1年做大仔,起碼小學頭2年會好過啲。

回覆:sharonchan.0711 的帖子

咁岩搬第二區,所以係第二間學校重讀K3,有解釋比佢知,唔係因為佢唔叻要讀多年,係爸爸媽媽覺得佢比同年細,想佢讀多年,大個D,加上搬屋。

佢無唔開心,相反新學校好開心。

mansum92 發表於 16-9-21 22:46
如果係都要搵幣處,有可能小一小二建立既自信心到小三時受創,因細仔已追上黎,當然也有可能大仔一直領先 ...
經常攞頭幾名既人通常唔甘心落後,所以如果做超大,去到小三時小心小朋友心態,鼓勵距教導距,或者一早就灌輸一個概念俾距:你幼稚園叻過人系因為人地細過你,宜家人地成績好過你系因為人地花咗比你更多時間更多心機去學習,你想再做翻頭幾名你就要比人地付出更多心機時間。同你地討論我真系得益好大,你地提出既遲下我同老公爭論距都有機會提出,宜家我可以慢慢唸點答,唔洗對住距連珠炮發時啞口無言

mansum92 發表於 16-9-21 22:46
如果係都要搵幣處,有可能小一小二建立既自信心到小三時受創,因細仔已追上黎,當然也有可能大仔一直領先 ...
多口問句,你仔0運動天份系咪跑得慢,平衡力、手腳協調不足?咁距系咪藝術方面比較好同埋感興趣d?我見我仔比同齡系跑得慢,比細過距既平衡力仲差

sharonchan.0711 發表於 16-9-22 01:25
多口問句,你仔0運動天份系咪跑得慢,平衡力、手腳協調不足?咁距系咪藝術方面比較好同埋感興趣d?我見我仔 ...

Exactly

sharonchan.0711 發表於 16-9-22 01:22
經常攞頭幾名既人通常唔甘心落後,所以如果做超大,去到小三時小心小朋友心態,鼓勵距教導距,或者一早就灌 ...
古語有云:學如亦水行舟,不進則退。做大不代表可以hea 讀(我相信你也不會),比peer 早start,多了時間學習練習,如outliers 所說,對往後的發展可以很深遠.

如果超大B成績不好, 自信心會否比細B更差?
‹ 上一主題|下一主題