用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 男仔,寧願5歲尾定6歲尾讀小學?
go

男仔,寧願5歲尾定6歲尾讀小學? [複製鏈接]

我知道,年齡同將來成績關係唔太大,同資質有關,我搜集咗d資料,書籍,話

1.香港教育史,2001年前本來就係足6歲入讀小學,課程設計由始至終都係比足6歲小孩設計,所以做細b係比原來設計早咗讀書,
2.男仔比女仔發育遲,活動量需求大,建議大一年先入讀,
3.又可以多一年時間裝備,無憂玩樂,唔洗補習加補習
4.我比較介意距做細仔將來出現姐弟戀,我寧願距做大(其實呢點都可以省略既...)

Ps:可能有人話如果讀多年6歲尾先讀小學,咁中學再留班咪比同學大2年?
聽講宜家小學係好難好難留班,讀唔上都要照升,B1校就勸退,其實我地讀書時候,真係成績差到要留班既極少,係咪讀多年書我都係咁用心教,其實唔信我d仔女會衰到要留班  

有冇係男仔小孩既媽媽俾d意見?寧願5歲尾定6歲尾讀小學?如果6歲尾讀小學有咩弊?我同老公各執己見,thanks so much。
   4    0    0    0

如果有學校收 我prefer 做細仔,留返個quota touchwood 將來要留班。

sorry, 見到 “姐弟戀”,笑了
我仔剛好六歲讀小一。當年冇諗過呢個問題,我估每個個案都唔同,睇自己小朋友能否可以應付(特別若入學業功課繁重的學校)。如果不是太強差人意的,我是建議夠年齡就讀。

我仔個子小,讀小一時,人地以為佢 是k2生

但佢在校好多朋友,高年班的都有。

回覆:男仔,寧願5歲尾定6歲尾讀小學?

一般统計學上數據,孩孑是細B,將來有很多因素,教孩子也有很多方法,見步行步,孩子也平時一般差+有學習問題,自己當年用2星期看全一次包括小學雜談,家長方法/心得真好有用,升中是中文二綫/band 2中學初中考全級尾尾,上天有安排,總有出頭天。

回覆 sharonchan.0711 的帖子

見妳做了咁多research,又答下dare
學前階段小朋友的學習和生活經驗對性格的形成有某程度的影響,若長期處於弱勢,eg peer 輕易做到而自己做不到,會打擊自信。有興趣看看 Outliers。

另外3-6歲腦部有很多改變(發展),如executive function,差一年分別可以很大。

當然若小朋友發展是明顯超前,咁又未必一定要做大。

引用:+本帖最後由+sharonchan.0711+於+16-9-20+1

當年我係掙扎緊時... 偶然睇到發哥的一篇訪問, '小朋友最好係足七歲入學'(大概咁意思, 詳細唔記得), 我仔11月出生, 最後決定做'大仔', 諗真啲... 未夠六歲就讀小學, 確實係太細, 我同意各方面都ready好晒至'出發', 前路漫漫長, 何必急在一年半載.

我都贊成做大仔,我仔12月出世,當年覺得佢學習上都唔輸比人,所以無考慮大細仔問題就上小學。

小學,阿仔係全班最細,成績中上,但其他的自理能力甚至領導能力都一般,身形細小,運動又唔係好得,自信心麻麻。有同學比阿仔大一年零一個月,成績一般,但有自信。

如果我當年有細心考慮做大仔,佢讀到書之餘其他嘢又唔差,自信心一定好好多。

我仔今年小一,11月尾,我地專登比佢讀多年K3,其實唔知好唔好架,但個人係有自信心左,定性左。

sharonchan.0711 發表於 16-9-20 16:01
我知道,年齡同將來成績關係唔太大,同資質有關,我搜集咗d資料,書籍,話

1.香港教育史,2001年前本來就 ...

我女的表弟向k2時老師覺得佢學習有困難, 坐唔定, 唔專注, 轉介佢治療師确診真係,

k3讀開間幼稚園唔比重讀, 佢媽咪四圍再揾其他幼稚園重讀k3至上小學,

諗住讀書唔得, 比佢學其他嘢睇下向邊方面發展, 依家仲keep 住游水, RUGBY, 弹琴, 奧数

小一上學期下游, 下學期中游, 小二拎進步獎升到中上, 小三TOP 10, 小四TOP 3

小朋友有補功課班(因為媽咪收工唔定時, 教唔到做功課), 另加奧數班,

咁睇係讀迟一年, 小朋友會定D

@@ 發表於 16-9-20 17:25
如果有學校收 我prefer 做細仔,留返個quota touchwood 將來要留班。
宜家小學中學系好難好難留班,成績差都要照升上去,名校就勸退,你又親自教又去補習,你覺得小朋友會差到要留班嗎?不如一開始做大?如果正常小朋友做大都要留班我唔識講咩,所以我出post想睇下有冇超大b都要留班既例子

MrBeast 發表於 16-9-20 17:57

見妳做了咁多research,又答下dare
請問outliers系咩?書名?英文比較差唔好意思,我好想睇下你所講呢d論點既書籍,有冇多幾本書名介紹下,thank you!

gigiic 發表於 16-9-20 20:57
當年我係掙扎緊時... 偶然睇到發哥的一篇訪問, '小朋友最好係足七歲入學'(大概咁意思, 詳細唔記得), 我仔11 ...
周潤發?請問系邊年睇到?我想上網穩穩,穩多d資料我可以拋系死佬面前證明我觀點對小朋友更好

pakyin11302009 發表於 16-9-20 23:44
我仔今年小一,11月尾,我地專登比佢讀多年K3,其實唔知好唔好架,但個人係有自信心左,定性左。

...
轉校定原校?距有冇問你點解距要讀多年k3?有冇心情差之類?

唔記得喇... 大概係K1咁上下(阿仔今年小五), 在某一篇訪問裡有講過吓, 睇咗後更加強決定做'大仔'的決心(轉校重讀K1). 阿仔當年各方面發展都比同鹷成熟, 唯獨是小肌肉發展未如理想.(就係我所講的未READY好)     先唔理日後如何, 反正無人可以預見得到, 但如果上學是充滿著挫折, 又如何建立最重要的自信心(尤其是男生)? 事實亦話比我知, 當年的決定係無錯.
"太早要求孩子去做他還沒有準備好, 還未成熟到可以做的事, 對孩子的身心都不好。"   "每個父母都希望孩子及早學習, 忘記了學習有'成熟'這個條件。"     建議多看關於兒童發展方面的書, 與其人云亦云, 不如找多啲論據支持自己的決定。

先不要將 留班 / 大仔 / 細仔  掛鉤

我會支持做大仔, 大仔會比較容易吸收, 學野有d 位細仔未必明白, 大仔就一教就識, 學唔同野, 省好多時候同心力

醒目開學勳章

sharonchan.0711 發表於 16-9-20 16:01

1.香港教育史,2001年前本來就 ...
我覺得讀書睇個人能力同努力,人哋得或唔得同貴子弟無乜關係,如果跟得上睇唔出有乜理由要留班,大細B讀到高小甚至初小都唔大分別。
btw,以前香港反而無限制年齡入讀小學,我有家人剛滿5歲就讀小學,比起所謂超細B仲要細半年,初小讀得普普通通,但到中學甚至大學已經名列前茅,反而有啲同學大佢3、4年(嗰個年代會考repeat幾年係閒事)成績比下去。

引用:今日剛在細仔的小一群組傳來訊息,一位細女

原帖由 IloveJJ 於 16-09-21 發表
今日剛在細仔的小一群組傳來訊息,一位細女媽咪說因為女兒小肌肉尚未成熟,要完成小一功課,便要很耐,結果 ...
老實說,我好少聽過細B小一小肌肉還未成熟因而做功課做得慢。通常N班和K1(有些可能到K2)才有小肌肉未成熟未能掌握抄寫。不過可能有D小朋友本身比同齡發展遲一些。

‹ 上一主題|下一主題