用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 韓國國際學校
樓主: siuwing6
go

韓國國際學校   [複製鏈接]

namc9 發表於 17-1-18 00:28
回覆 siuwing6 的帖子

無乜雜費。
多謝解答!
請問知唔知道多同學升讀中學嗎?
我都想知道多小小升學問題, 小學之後的去向..等等

SEC方面,我真的知很少!
現況係新校長有HEART,推動不少的改變! 而小學部亦正EXPAND!

現在的校長以前係法國國際學校做了十幾年。請問他來到有什麼新意思?

回覆 alunsweeney 的帖子

於學校WEBSITE 內的 UPDATES>LETTER TO PARENTS 或可感受一下新校長對學校的心及所做的事:)

我仔話好淺

各位KIS媽媽,

我剛問過校巴,如在灣仔出發都要6時40分上車。校巴媽媽說香港島塞車極嚴重,入去跑馬地再出來都要30分鐘。

1)請問此校的校風如何呢?
- 會不會規模細,人流簡單定係相反?

2)老師的質素又合乎你們的要求嗎?

3) 功課多不多?

4) 書單上的上本, SCIENCE, MATHS, ENGLISH and social studies 都要買嗎?

5) 上課時會嘈雜嗎?

siuwing6 發表於 17-1-18 12:49
多謝解答!
請問知唔知道多同學升讀中學嗎?
我都想知道多小小升學問題, 小學之後的去向..等等

我都想知....

主要睇你係邊區上落車,如果要經跑馬地,搭校車你要預75 ~90min每車程,真係成日塞車的。學校每級只有两班,每班24人,Reception 20人,人數適中,照顅周全, 我比較喜歡小班教學我暫時都好滿意老師質素,有愛心. 我小朋友依家係lower primary,功課量唔多,多寫作。所有書都要買包括字典。
我相信每間學校都有唔乖嘅學生,上堂講嘢傾計實有,老師會有賞罰,學校係有紀律的!你已有offer ? 會讀Year 幾?

回覆 qkqkqkqk 的帖子

有人會留係KIS上中學,有人會出国讀書,亦有人入KIS中學,每人都會選佢地自己理想的學校,所以好難解答。學校有student council,我見過佢地好樂意去幫一些新入KIS的學生,學校有function時佢地都會幫手.希望佢地keep到這份熱情留比D師弟妹!

alunsweeney 發表於 17-1-23 14:10
各位KIS媽媽,

我剛問過校巴,如在灣仔出發都要6時40分上車。校巴媽媽說香港島塞車極嚴重,入去跑馬地再出 ...
如果係西灣河地鐵站過去, 應該唔遠?

我小朋友行約15分鐘到(蝸牛速度),但其實西灣河MTR同學校係近,正常應該10分鐘:)

namc9 發表於 17-1-24 12:59

我小朋友行約15分鐘到(蝸牛速度),但其實西灣河MTR同學校係近,正常應該10分鐘:)
thanks!
請問學校(小學)平時活動多嗎? 老師同家長多唔多溝通?
有無咩function係你覺得幾好?

siuwing6 發表於 17-1-24 16:38
thanks!

我覺得比起我仔之前既local小學多好多活動,會去睇drama, museum....節日會搞活動,x'mas有歌舞表演,黎緊CNY,我仔Y5會唱歌表演,要佢地做介紹,每人講d, 多多少少有演出機會,以前我仔係local school, 因為唔係精英,永遠都唔會有機會表演,KIS呢到每人都有機會,仲會請埋家長參加,每年有camp, ECA就逢星期三指定要上,其他日子可自由選擇,我今闈岩岩收到份form未詳細睇,有d要錢,有d唔洗錢,自由選擇,要錢既都唔貴

siuwing6 發表於 17-1-24 16:38
thanks!

老師同家長多數用email溝通,老師覆得好快,我覺得相比同以前local school, KIS透明度大好多,學校同校長都不定時update學校最近狀況,好似上星期收到email, 其中一part講assembly 主題係講蛇,請左個人黎分享佢影到既蛇,我仔學到好多,返到黎話我聽咩蛇係咩色.......

中學部也是, 有關活動的收費不算高, 也有家教會的補貼.

回覆樓主:

我小女兒現讀 K2, 正考慮報 KIS reception class 定等多一年報 Year 1. 自己想阿囡讀埋明年 K3 半日班, 吾想咁快讀全日 reception class. 但會否 Year 1插班位比較少? 考 reception class 是否比較穩陣? 希望大家俾 d 意外。謝謝。

回覆 Rling 的帖子

報RECEPTION定K1要跟小朋友的出生日期。若你的小朋友的出生日期係 September 1, 2011 to August 31, 2012,就要APPLY 2017/18 Y1呢!
詳情可睇KIS WEBSITE!

回覆 Rling 的帖子

RECEPTION 有2班,每班有20個位;而Y1又係2班,每班有25個位;即Y1插班位,起碼有10個,而RECEPTION 係可直升Y1的。

回覆 namc9 的帖子

As in any international schools in Hong Kong, students come and go (some expat family will return home for example) so there may be seats available in the middle of school year too.
‹ 上一主題|下一主題