用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 韓國國際學校
樓主: siuwing6
go

韓國國際學校  

Karenfongsw 發表於 21-11-19 23:17
回覆 DM79ec 的帖子

基本上著咩鞋、咩顏色都得,見過營光黃、左腳同左腳鞋帶唔同顏色都有,不過通常一對黑 ...

明白,謝謝你!

想請問,如果想幫仔報Y4插班,中途入學,學校會幫助小朋友適應新環境嗎?請問Y4功課多唔多?會唔會好似LS咁有默書測驗考試? 有冇家長可分享小朋友插班易適應,同埋讀得開心嗎?

我們上星期三去了面試,唔知有無家長已經收到消息呢?(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)

請問最近一兩個月有冇人曾interview ?

KIS 係裝頁睇係CIE,如果升返香港大學係咪銜接到?

回覆 jesscto 的帖子

KIS A level 成績好當然可考返HKU, u can check KIS website /University Placement

回覆 vincyb86 的帖子

中學每级兩班。考IGCSE and A level, 有option選科。 中學生我日日帶仔返學見佢地係乖的,最多只可說校服穿得隨便一些。在校內溝通全英文,ESL學生會怕羞少少。在校外就depends個學生郡什麽同學,佢地照開心用廣東話傾計。若英文強的即郡韓國人或印度人等,佢地在校外就繼續用英文溝通。所以好depends學生本身。而中文科用繁體文,所以無難度。要考試的,當然也要温書的。
上堂及做功課佢地日日要帶指定notebook,功課多打字,draft 先手寫落notebook。功課成日要做presentation。

已家好多人知道KIS 平靚正,校長Mr Chakwick is a nice principal, 佢好有heart, Covid19不能面對家長,錄片分段告訴我們學校最新消息和解答家長concern。已家好多人考,老師我仔所遇上的全部好好,好profession。

Admin office 就亂少少,但我覺得咁既學費,唔收債券,levy, 實在可接受。問多一兩次,就幫到家長。

上到A level學生少D,因為好多已去了外國。
希望幫到大家。

chankwanyi 發表於 22-7-2 23:02
回覆 vincyb86 的帖子

中學每级兩班,一班25人。考IGCSE and A level, 有option選科。 中學生我日日帶仔返 ...
中學Y7-9每级3班,一班18-20人

caee 發表於 22-4-7 00:41
想請問,如果想幫仔報Y4插班,中途入學,學校會幫助小朋友適應新環境嗎?請問Y4功課多唔多?會唔會好似LS咁 ...
學校喺面試時已經會評估學生情況, 收咗就會安排支援俾新生,功課比LS少好多,但有默書. LS學生去到大部份只會覺得冇壓力. 除非新生英文程度未跟得上, 你小朋友英文聽和講ok? 平時LS校內嘅playground language 係咪英文?

留毛。想試下插下學年 Y6 ,希望唔係咁難。

回覆 h9907246 的帖子

不難的。考英文、英數及和 teacher f2f 傾計。

回覆樓主:

幫小朋友報咗名,但由於佢係SEN,學校話learning support 隊未有位,有位先會叫我哋去interview,好灰…連interview 嘅機會都無(emoji)

有冇人可以分享一下SEN program (springboard) 謝謝