用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 韓國國際學校
go

韓國國際學校   [複製鏈接]

虛心請教, 請問呢間學校校風好嗎? 課外活動及功課量多嗎?見佢係英制, 對於日後升讀歐美國家的大學,選擇多嗎?程度如何?

唔好意思問咁多問題,因為唔多人討論呢間學校,所以想請教各位真心意見,
有關KIS的, 好與唔好的意見, 我都好想聽! 多謝!
感激!
   90    0    1    1

回覆:韓國國際學校

我都想知,報左school visit 十月先有

回覆 MrsWongJr 的帖子

school visit之後請問可唔可以share下想法話我知?
thanks!

我都有興趣呢間學校, 我係EK SEARCH唔到多資料

siuwing6 發表於 16-9-20 15:05
虛心請教, 請問呢間學校校風好嗎? 課外活動及功課量多嗎?見佢係英制, 對於日後升讀歐美國家的大學,選擇多嗎 ...

囡囡在KIS小學部讀緊,大部分學生是亞洲人(主要是韓國人和香港人),我覺得他們都算乖巧。

每星期一至五也有課外活動,除了星期三是compulsory要參加外,其他可以自己選擇。

功課不算多,每天約有1-3樣功課。

希望幫到你

SuetSuetChu 發表於 16-9-21 16:25
囡囡在KIS小學部讀緊,大部分學生是亞洲人(主要是韓國人和香港人),我覺得他們都算乖巧。

每星期一至五 ...
多謝你解答!
另外, 請問老師師資? 是否外籍老師? native english?
有無普通話堂?
你有無打算繼續讀中學? 然後海外升學嗎?

多謝你解答!
另外, 請問老師師資? 是否外籍老師? native english?
有無普通話堂?
你有無打算繼續讀中學? 然後海外升學嗎?
多謝你解答!
老師師資- professional, kind and caring
大部份是外籍老師 & 其如都是 native english
每星期有四堂普通話堂
如無意外我囝都會繼續讀中學,佢好喜歡KIS

見到呢個topic真好,我岩岩收到offer, 我仔12月1會插班yr.5, 成個過程太快,現在調節心情中,因本身讀主流傳統學校,諗住試下考IS,唔會咁快offer, 點知由入form, interview, 收offer都好快,希望多d家長係到分享多d KIS啦,thanks thanks

siuwing6 發表於 16-9-21 17:50
多謝你解答!
有無普通話堂?

國際部的老師全部也是native english speakers,除了中文韓文VA Music 老師

每星期有四堂普通話堂,學校會幫小朋友做assessment之後分4個不同程度的group上,不過要注意係學校用新加坡書本,所以係學簡體字。

暫時未去研究中學部,因為仲有好幾年(emoji)
我們盡量想等她大學才到外國留學。

Wing(婷婷媽咪) 發表於 16-9-21 23:39
見到呢個topic真好,我岩岩收到offer, 我仔12月1會插班yr.5, 成個過程太快,現在調節心情中,因本身讀主流 ...

恭喜哂,最近學校開始越來越多人認識和報讀了,之前每班人數也約1X人。

如果小朋友英文比較好不用上ELS(英文補底班),過程會快d,因為ELS好full,如果要上ELS就要等到有位才可以入讀。

囡囡本來是讀傳統名校的,太多功課測驗考試,現在在KIS非常開心。

可惜你囝仔12月才插班,miss咗11月的school trip - camping,囡囡非常期待

Wing(婷婷媽咪) 發表於 16-9-21 23:39
見到呢個topic真好,我岩岩收到offer, 我仔12月1會插班yr.5, 成個過程太快,現在調節心情中,因本身讀主流 ...
恭喜呀!  希望你仔仔愉快學習

SuetSuetChu 發表於 16-9-22 00:53
國際部的老師全部也是native english speakers,除了中文韓文VA Music 老師

每星期有四堂普通話堂,學校 ...
請問有咩科目係用簡體字?
課外活動有咩可選擇? 每日都需要參加嗎?

功課量唔多, 但點樣知道佢學左麥野呢?

(我女而家係國際幼稚園讀緊, 如果想報讀KIS,應該幾時申請? )

唔好意思咁多問題... 我想了解多小小,聽用家意見, 再次多謝你的回答

幾時申請:
http://www.kis.edu.hk/is/admission_policy.asp

请问这所学校是全英文授课吗?是否有IB课程?

siuwing6 發表於 16-9-22 09:50
請問有咩科目係用簡體字?
課外活動有咩可選擇? 每日都需要參加嗎?

只有中文是簡體字,其他科目全英

課外活動可參考:
http://www.kis.edu.hk/is/life_extra.asp

只有是期三一定要參加

看看小朋友的功課,再加上間中有quiz老師會叫小朋友寫手冊,家長就知道小朋友學了什麼

qcabbage 發表於 16-9-23 14:02
请问这所学校是全英文授课吗?是否有IB课程?

International Section 是全英授課,除了中文科

KIS不是行IB的,Years 7 – 13 follow the curriculum developed by CIE (Cambridge International Examinations)

詳情可以參考:
http://www.kis.edu.hk/is/curriculum_secondary.asp

回覆 coconutjelly 的帖子

Thank you

SuetSuetChu 發表於 16-9-24 05:51
International Section 是全英授課,除了中文科

KIS不是行IB的,Years 7 – 13 follow the curriculum de ...

我家小朋友明年要上中学,选择中学很头痛,因为刚来港一年,很多都不了解,非常感谢您的回答

SuetSuetChu 發表於 16-9-24 05:44
只有中文是簡體字,其他科目全英

課外活動可參考:
多謝你解答我的疑問, Thanks!

‹ 上一主題|下一主題