用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 韓國國際學校
樓主: siuwing6
go

韓國國際學校  

minna321@ 發表於 17-3-13 15:24
我地剛剛收到reception 嘅 offer, 應該都會accept。我地 interview 時同校長傾過,覺得佢有心想搞好D間學校 ...

我都覺得呢個校長有心搞好間學校制度. 暫時我都幾滿意一些改變。 而家比以前多人識咗呢間學校。 多咗人留意。

行英制嘅國際學校吾多,IB 亦未必適合所有小朋友。如果將來去英國讀書,除了Kellett 外,好像選擇不多。

minna321@ 發表於 17-3-13 17:03
行英制嘅國際學校吾多,IB 亦未必適合所有小朋友。如果將來去英國讀書,除了Kellett 外,好像選擇不多。
...

Anfield同FIS 都係行英制。

回覆 minna321@ 的帖子

我想問係吾係17/18receiption class,你幾時interview, 我都報左但未2nd in

vivienling 發表於 17-3-14 15:36
回覆 minna321@ 的帖子

我想問係吾係17/18receiption class,你幾時interview, 我都報左但未2nd in ...

係17/18 reception class。我地2月尾 interview, 只有1 round interview 就收到 offer letter

我都問緊各種curriculum有咩分別,太多curriculum, 好多相似之處但又唔太清楚具體分別。

見到今個月尾3月26號有個event 係講UK Curriculum,有Kellett, Mount Kelly, Korean International School, French International School 校長同Cambridge Exam既人來講。大家有人聽過嗎?

https://www.eventbrite.com/e/ep- ... 458565443?aff=forum

charliesuo 發表於 17-3-15 10:36
我都問緊各種curriculum有咩分別,太多curriculum, 好多相似之處但又唔太清楚具體分別。

見到今個月尾3月 ...

我都唔知有呢個event。

聽朋友講, 校長現在跟韓國家長有些爭拗 , 需要韓國領事館介入, 不知真定假。

回覆 jujuxxx 的帖子

唔會掛...

回覆 jujuxxx 的帖子

無聽聞過!只感受到校長好有心想搞好間學校,小朋友返學好開心

jujuxxx 發表於 17-3-17 16:24
聽朋友講, 校長現在跟韓國家長有些爭拗 , 需要韓國領事館介入, 不知真定假。 ...

願聞其詳 我冇聽過

回覆 coconutjelly 的帖子

我子女不是這校學生, 所以不能證實所聽到的事情而隨便寫出來 , 如你們子女是這校學生, 最好問在這校就需讀的韓藉家長較好。

如不是該校家長又從未聽聞 請不要胡亂說

可能你是這校家長, 所以不想聽一些負面事情吧 ! 正如之前所說, 最好問一些韓藉家長, 便知我不是亂說 !

客觀來説,其實比較難想象一個中、小學校長如何可以跟家長爭拗至需要領事館介入,所以聼上來是有點奇怪。

我不是說這個傳聞是真或是假,只不過是覺得奇怪而已。

我本身是很感謝看到新校長為學校付出的努力和為學校帶來的改變,至少在我認識的家長中,也都是happy with the changes and 滿意的。

我仔今年y5, 我地班連埋韓藉家長都有去聽中學講座,我亦有同韓藉家長傾過,佢地冇人對校長有不滿,相反係好滿意學校既轉變,佢地大多數因爲老公在港工作而讀此校,約滿便回國,還未有plan回祖國既,都好大機會直升

Wing(婷婷媽咪) 發表於 17-3-21 23:26
我仔今年y5, 我地班連埋韓藉家長都有去聽中學講座,我亦有同韓藉家長傾過,佢地冇人對校長有不滿,相反係好 ...

想了解多點,尤其國際部的中學部有什麼改變?中學部的學生風氣、言行及師資如何?中文程度如何?謝謝!

minna321@ 發表於 17-3-13 15:24
我地剛剛收到reception 嘅 offer, 應該都會accept。我地 interview 時同校長傾過,覺得佢有心想搞好D間學校 ...

請問你個小朋友邊一年出世㗎?即係來年9月入去讀?thx

cheunglai 發表於 17-3-22 18:02
請問你個小朋友邊一年出世㗎?即係來年9月入去讀?thx

2013年。黎緊應該係8月尾開學

Wing(婷婷媽咪) 發表於 17-3-21 23:26
我仔今年y5, 我地班連埋韓藉家長都有去聽中學講座,我亦有同韓藉家長傾過,佢地冇人對校長有不滿,相反係好 ...

聽完中學部講座有什麼意見?我都想知呀!