用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 韓國國際學校
樓主: siuwing6
go

韓國國際學校   [複製鏈接]

Rubyykyip 發表於 18-3-27 08:06
大家好,爬文睇左好多韓國國際學校嘅意見,大部分comment 都係正面的,但相信每間學校都會有好有唔好嘅地方 ...

Admin, d通告資料或活動安排有d亂。

回覆 綠荳媽媽 的帖子

請問如何亂?

Rubyykyip 發表於 18-3-27 09:18
回覆 綠荳媽媽 的帖子

請問為何覺得亂?這個post 是否關於此校的都可以問?因為對於我來說,班中多唔同國 ...

有時通告資料可能唔詳細,要再問老師或class REP.

回覆 綠荳媽媽 的帖子

明白,謝謝你

回覆 綠荳媽媽 的帖子

可否問多少少較個人的意見?你會否推薦其他人入讀此校?其實我自己都join 過兩次school tour,另外亦試過特登在放學時段到學校附近觀察,感覺都係良好的。我希望小朋友在學習中愉快享受,多活動,例如outing 參觀、或行山camping 、水上活動及運動,唔想好似傳統學校咁咁死板,一個星期先得一節PE堂咁唔健康。
謝謝你的意見

想問問有沒有韓國國際學校嘅whatsapp group? 有意加入,thanks a lot

Rubyykyip 發表於 18-4-10 22:20
想問問有沒有韓國國際學校嘅whatsapp group? 有意加入,thanks a lot

2018 year 1 group?

回覆 Cherry2012 的帖子

Yes thanks, or reception class, as I plan to enrol my son into reception class  in next cohort, so I would love to join the whatsapp group to understand more about the school, especially lower form

請問面試有沒有分幾輪面試的?我仔星期一面試之後星期二收到通知需要安排第二次面試!有沒有家長有類似情況的?

rita0622 發表於 18-4-17 19:50
請問面試有沒有分幾輪面試的?我仔星期一面試之後星期二收到通知需要安排第二次面試!有沒有家長有類似情況 ...

我囡囡只係一輪面試就收到offer

回覆 Cherry2012 的帖子

我仔是插班!我看好多家長都講一次過的!不知我仔要兩次?

回覆樓主:

我有機會同阿仔考 KIS, 見佢 Summer School Program 已出,請問 KIS 嘅 Summer School 如何?

回覆樓主:

另外,請問由藍田地鐵站行去藍田校車站係咪全部有蓋?等車位置係咪有蓋定露天?因為可能叫小朋友自己去藍田搭校車,想預算一下,謝謝!

a_for_apple 發表於 18-4-21 15:33
我有機會同阿仔考 KIS, 見佢 Summer School Program 已出,請問 KIS 嘅 Summer School 如何?
...

我覺得幾好,乜都有啲,唔係淨係得學術嘅嘢。我個仔上過一年year 2,佢好鍾意,同埋佢唔算貴.

綠荳媽媽 發表於 18-4-23 20:52
我覺得幾好,乜都有啲,唔係淨係得學術嘅嘢。我個仔上過一年year 2,佢好鍾意,同埋佢唔算貴.
...

請問出咗New school year calendar for 2018/19未呢?可以參考一下嗎?

綠荳媽媽 發表於 18-4-23 20:52
...

Thank you!  

Unibb 發表於 18-4-23 22:28
請問出咗New school year calendar for 2018/19未呢?可以參考一下嗎?

你指Summer school ? Summer school KIS website已有,但下年學年嘅資料未有

綠荳媽媽 發表於 18-4-24 19:53
你指Summer school ? Summer school KIS website已有,但下年學年嘅資料未有

May I ask if anyone can share your experience with the summer school of Korean International School? Is it good for English learning? Thanks a lot!

回覆 rita0622 的帖子

請問考幾年級?要做卷?

回覆 Unibb 的帖子

You can refer to the school website - they publish the calendar there. You can also refer to 2017/18 one as point of reference.
‹ 上一主題|下一主題