用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 韓國國際學校
樓主: siuwing6
go

韓國國際學校   [複製鏈接]

其實我諗我唔係太合適去評論有乜改變,因為我仔都係轉左去呢間學校幾個月,但我聽到既係呢位校長係教育方面係好落心機想做好,專登搞一個升中event令我地了解IGCSE除左外國升學,本地升學都可以,IG同IB分別等等,詳情可睇返學校website, 我自己覺得呢間學校人唔多,所以相對師生比例好好,集中教學,加上IB唔易讀亦唔係所有小朋友都岩讀IB課程,相對IG比較易讀同輕鬆,呢個係好大優點,我仔仔話好鍾意呢間學校,會繼續讀上去,希望小小意見幫到大家

少少分享 上星期去左school tour 校長親自介紹學校 學生非常喜歡校長 由於小朋友報reception 所以有去參觀reception 課室 小朋友見到校長好開心 幫佢貼好多貼紙 校長又記得小朋友名 感覺好warm .
今日收到interview info, 不過冇principle-parents meeting 只要interview 小朋友。

有冇人報了他們的year 2至 year 6 而收到通知面試?
以什麼方式通知?電話/信/電郵?
我們到而家仲未有通知。

minna321@ 發表於 17-3-14 23:08
係17/18 reception class。我地2月尾 interview, 只有1 round interview 就收到 offer letter
...

請問in完後係咪Jenny 約你見校長俾offer,定還是收email offer letter?

回覆 smileykaza 的帖子

你是 17/18 定 18/19, 我小朋友是 18/19, in 是 group in 嗎

rayonabb 發表於 17-4-26 22:21
請問in完後係咪Jenny 約你見校長俾offer,定還是收email offer letter?

只是小朋友 group interview,沒有家長interview. 大約兩星期後收offer 信。

lamsuetwai 發表於 17-4-28 09:34
回覆 smileykaza 的帖子

你是 17/18 定 18/19, 我小朋友是 18/19, in 是 group in 嗎

我小朋友是17/18即今年8月尾入讀 reception. 是4至5個小朋友 group in. 當日有吾少讀 Victoria 康怡分校的小朋友一齊 interview

回覆 minna321@ 的帖子

tks for reply. 易不易收呀? 我都是申請出年的 reception class, victoria 覺得 商業些, kis 似無咁商業

回覆 lamsuetwai 的帖子

想問多樣, 其實reception 要求小朋友到咩英文程度呢

另外想問一問現在家長, kis 有springboard 收 sens 小朋友, 是嗎? 是不是另外一斑定融入正常班一起上課?

看網頁,是分開上課的,有二組。5-11歲一組,中學另一組。混齡的。

lamsuetwai 發表於 17-5-2 09:58
回覆 lamsuetwai 的帖子

想問多樣, 其實reception 要求小朋友到咩英文程度呢

老師係用英語問問題,所以我諗小朋友最少要用英語句子回答。另外,老師有叫我小朋友串自己個英文名,同埋用鉸剪剪紙。

Y12-13是否行GCE A level制?難唔難入?

ktv 發表於 17-4-24 13:15
有冇人報了他們的year 2至 year 6 而收到通知面試?
以什麼方式通知?電話/信/電郵?
我們到而家仲未有通知 ...
我報左YR 2, 未收到通知話INTERVIEW......仲等緊.

lamsuetwai 發表於 17-5-2 13:07
另外想問一問現在家長, kis 有springboard 收 sens 小朋友, 是嗎? 是不是另外一斑定融入正常班一起上課?
...

不會一起上堂,但有時候會一起assembly, 我覺得安排很好,我個女見到他們一些反感也沒有,也有跟他們玩,好過local school硬要共融,結果兩邊不討好。

網頁話下年"merging class ", 是怎樣group呢?本來每級兩班,現在呢?每group幾人?
到現在還未通知面試!

回覆 ktv 的帖子

merging class 意思係唔會原班同學升上去同一班,會案國籍,成績..等分班, 每級有兩班24-25人,現在會開多一班year 1, 如果你apply year 2 or above 要有人走先會有位. year4-6應該有位.

補充- 如果 apply year 2 or 3, 學位應該得幾個,除非好多人走

咁多位我仔啱啱插班一個月, 想請問下學校舉辦完D活動, 會唔會SHARE D相俾家長睇?  

bvbaby 發表於 17-5-25 10:55
咁多位我仔啱啱插班一個月, 想請問下學校舉辦完D活動, 會唔會SHARE D相俾家長睇?   ...

For my son's class, the teacher will send the picture to the IPTA representative. The rep will send to the class group.
‹ 上一主題|下一主題