用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 IB VS 傳統課程
樓主: yzxz
go

IB VS 傳統課程 [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 16-9-20 14:07
我對雙軌嘅考慮:
IB本身係要求靈活性,一科有唔同程度俾學生揀,例如同是biology已有幾班。
仲要兼顧DSE的 ...

係有OFFER IB 既直資, 認定兩個課程 **可以** 有共通點, 在COMMON YRS 去教.

事實上, NSS 亦多左D 元素, 呢D 直資教NSS 亦唔再絕對傳統...

其實COMMON YRS 注重既, 係能力既培養而唔係學科... 某程度可以話係LIFE LONG 既...

另一省錢法, 係讀名津傳統最尾轉IS 讀IB.

回覆 retriever 的帖子

請問何時是COMMON YRS?

Charlotte_mom 發表於 16-9-20 14:07
我對雙軌嘅考慮:
IB本身係要求靈活性,一科有唔同程度俾學生揀,例如同是biology已有幾班。
仲要兼顧DSE的 ...
香港又幾多間學校係IB同DSE都同時優勝?

除咗SPCC同DBS (不過佢既DSE成績都算係比同級既差), 暫時未有學校能夠IBDP同DSE兩個Stream都有好成績
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 16-9-20 15:37
係有OFFER IB 既直資, 認定兩個課程 **可以** 有共通點, 在COMMON YRS 去教.

事實上, NSS 亦多左D 元素,  ...
就慳錢係: 讀傳統名官津, 考DSE兼自修GCE
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-9-20 15:54
就慳錢係: 讀傳統名官津, 考DSE兼自修GCE

D 人可以話好醒, 唔少係為避中文 (唔考DSE), 二係求高分入神科.

入唔到神科, 佢地寧願出國.

Upup

回覆樓主:

呢個帖既內容好有用

DBS, CKY等都只是最後兩年才是真正IB課程。香港真正由小學、幼稚園領正牌開始行IB的只有部份國際學校。
一般本地直資或私校行的只是彷IB課程,更好的說,是活動教學。
要提的是DBS, CKY等最後兩年考IB公開試的學校,一般都好多人爭,比較難入。

DBS, CKY等都只是最後兩年才是真正IB課程。香港真正由小學、幼稚園領正牌開始行IB的只有部份國際學校。
一般本地直資或私校行的只是彷IB課程,更好的說,是活動教學。
要提的是DBS, CKY等最後兩年考IB公開試的學校,一般都好多人爭,比較難入。

回覆:IB VS 傳統課程

請注意DBS 聽聞可以揀IB 或DSE。 CKY 是必然要考IB, 而且中文科是為母語, 想避中文科就吾好揀CKY 。

如果揀IB 課程,小朋友性格應該會有所改變,變得較為外向。 甘你想吾想?
如樓上所言, IB 是訓練分析能力、解難能力, 建立信心和多方面思考能力, 而且著重過程, learn how to learn 。 看你想你囝囝將來怎樣?

我沒統計是否只有5% 入香港的大學, 相信應不只此數。 以CKY 2016 年畢業生為例, 56% 畢業生繼續在港進修(,雖然不知道實際有多少人入大學, 但肯定比5% 多好多。

calvinlinda 發表於 17-2-2 15:58
一 ...

請問啟思小學是嗎?

kvvvcheung 發表於 17-2-3 18:17
請問啟思小學是嗎?

啟思是其中一間。

回覆樓主:

對於香港人嚟講IB係比較新既課程,但IB其實己經有五十年歷史,但全世界大约得三千間學校有IB curriculum, 咁既發展速度又係唔係大勢所趨呢? 而喺英國,GCE A-Level仲係主流,無論用DSE或IB成績到美國申請大學仲仍然要考SAT. 究竟IB会唔会成為世界主流就真係見仁見智。
‹ 上一主題|下一主題