用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 IB VS 傳統課程
go

IB VS 傳統課程 [複製鏈接]

求求過來人/用家分析
我很苦惱,不知如何為兒子選擇課程

其實現在要否大勢所趨傾向IB課程呢?
小兒性格有點內向, 轉數不算快, 屬深思熟慮型, 不肯定的答案永遠不肯答出口
唯記憶力不錯, 數學思維好, 亦很受教, 但需要人提點
像他這樣的性格是否合適讀傳統課程多一點呢?
其實我一直都覺得他好像比較適合讀傳統課程,
但又擔心傳統課程只會令小兒變得更死板, 更被動
讀IB的學生是否需要積極性強一點? 還是會啟發他變得更主動?
另外, IB課程的學生中文水平是否稍弱一點? 以CKY為例,它中文水平如何?
IB難考嗎? 每年入本港大學的比率是否只有5%?
拿著IB成積到海外升讀大學會比DSE有優勢嗎?

原諒我有很多愚蠢的問題,希望各位幫幫忙解答.萬分感激!!!!

一位單親媽媽上
   13    0    0    0

>>其實現在要否大勢所趨傾向IB課程呢?
國際上是,但通常要轉型都要很長時間。所以都不是必需急於ib. 教改2000年開始,其實都有好多同ib相似的地方

>>小兒性格有點內向, 轉數不算快, 屬深思熟慮型, 不肯定的答案永遠不肯答出口
唯記憶力不錯, 數學思維好, 亦很受教, 但需要人提點
像他這樣的性格是否合適讀傳統課程多一點呢?

Ib是重培養能力多於知識, 睇你想要乜

>>其實我一直都覺得他好像比較適合讀傳統課程,
但又擔心傳統課程只會令小兒變得更死板, 更被動
讀IB的學生是否需要積極性強一點? 還是會啟發他變得更主動?

女兒讀啓思, 學校鼓勵探究,女兒喜歡學習,會成日問同自己找答案。我覺得比起傳統開心同無甘辛苦

>>另外, IB課程的學生中文水平是否稍弱一點? 以CKY為例,它中文水平如何?

不是,可以好深

>>IB難考嗎?

好難,要考得好要真係好自主學習而去睇好多書

>> 每年入本港大學的比率是否只有5%?

不知道

>>拿著IB成積到海外升讀大學會比DSE有優勢嗎?

我覺得是。

yzxz 發表於 16-9-20 02:55
求求過來人/用家分析

IB 課程需要更多資源,一般學費會比傳統貴好多,要計埋可能出國讀大學條數。
小朋友適吾適合,也要看父母的心態,如果家中也是鼓勵探索,凡事open minded, 會好些。如果父母傳統型, 凡亊必須規規矩矩,追求model answer及背誦, 會覺小朋友吾知學乜,好冇安全感。
每個小朋友都有好奇心的,記得小時成日問點解呀?到大個還可保持這顆好奇心的巳不多。

引用:+本帖最後由+yzxz+於+16-9-20+02:56+編輯+\

原帖由 yzxz 於 16-09-20 發表

求求過來人/用家分析
試下簡單D去諗,報左DBS, CKY, 真道先,佢地收得你小朋友,理應可以信吓學校眼光既。 佢地唔收你,直情唔使諗。 IB 較難轉番去傳統, 成本亦係較高。 有D主動學習型小朋友, IB 和 傳統都無問題,况且唔使諗到如坊間一般認為,傳統只有讀讀讀,咁得人驚既

求求過來人/用家分析

如其他版友所言,報D HYBRID 既學校,最後可以選IB/DSE 既,如: SPCC,DBS,LOGOS

其實呢D 直資可以行HYBRID,亦証明某程度FOUNDATION YEARS 係可以共通的。 而家D 學校亦較重LEARN TO LEARN。

有朋友兒子由傳統名校轉去國際學校IB 最後2年,成續優異,如魚得水。

他在原校成續不錯(中上)但吃力。佢亦認同如沒有在傳統學校訓練,應不可能有現在IB 的好成續。

求求過來人/用家分析
係香港,讀IB就要考慮係錢,因為只有俾錢讀既直資/私校會開辦IB。
如果要有小學就開始係IB,只有私校先有提供。

其實小學階段小朋友係咪應該讀IB,家長心態會更重要。如果家長唔認同IB課程既模式,無論勉強。

係香港,目前可透過IB取得資助大學學位既機會,的確係相對地低D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:yzxz+發表於+16-9-20+02:55+求求過來

原帖由 hkpapa852 於 16-09-20 發表
係香港,讀IB就要考慮係錢,因為只有俾錢讀既直資/私校會開辦IB。
如果要有小學就開始係IB,只有私校先有提 ...
係香港,讀IB就要考慮係錢

True

hkpapa852 發表於 16-9-20 10:29
如果要有小學就開始係IB,只有私校先有提 ...
層經有JM~POST过, 子女讀係紧IB, 最后學校要佢轉DSE, 唔知有几多學生同样咁样被安排

回覆:cecilia.wilson 的帖子

謝謝你的解答,請問你女兒是否比較活潑好動?你女兒有否一些較被動的同學?他們成績會較遜色嗎?

回覆:IB VS 傳統課程

選擇IB課程是否風險大一點呢?

yzxz 發表於 16-9-20 12:14

money money money... 無論學制定方式...

當你係相對小眾, 自然風險大些, 貴些.

知道唔少家長, 選IB, 1 為入神科, 2) 想避中文.

回覆 retriever 的帖子

其實我擔心的不是學費問題,而是怕選錯路..

yzxz 發表於 16-9-20 12:43

其實我擔心的不是學費問題,而是怕選錯路..
點樣先係錯?

我女兒是非常內向的。但我睇住佢上小學後就越來越放胆去做,這是學校的功勞。可能因為老師鼓勵他們表達自己意見,加上ib 好多也是自己睇法, 個個同學答案可以不同,没有絕答案,个个也有机會發表,所以佢信心反而大左。先不論成績,我覺得對佢人生也有幫助。

另外ib 在外國找大學—定有用。因為近年ib 認受性越來越高,有condition offer 易d 又放榜早過dse. 當然回歸後本地升學會否dse好好多就不知了。

Ib要成績好,我反而覺得同性格未必太大關係。ib要求好自主學習同强分析力。阿女d功課答—兩句又得,有動力做成頁又可以。迫不來的,要佢地學習真的興趣才可以。所以我覺得最難係要成曰陪下佢一齊去探究,等佢慢慢越做越多

另外我覺得ib有樣野几好:
成績好不是因為操得多,成績好果d通常係好有興趣自己找答案果班。

不過每間學校也会有—班求其交功課的学生,所以成績上落可以好大。

我是傳統名校出身,比較下傳統學校縂会操到有d保證

醒目開學勳章 王國長老

我對雙軌嘅考慮:
IB本身係要求靈活性,一科有唔同程度俾學生揀,例如同是biology已有幾班。
仲要兼顧DSE的話,其實所而資源係勁多。尤其當你想像每一科都要做到呢個效果。
咁俾幾錢學費至夠support?事實上,香港又幾多間學校係IB同DSE都同時優勝?萬一到時讀左多年後發現自己仔女被編排入唔鐘意/成績明顯較差嘅stream,你制唔制先?

yzxz 發表於 16-9-20 12:14

我覺傳統只要肯坐定背書操練,成績也不會太差,但學吾到其他野。IB會學下自己解決問題,組織,分析,但做完啱吾啱老師口味是有點風險。但未試過點知吾得?如果得便會得著更多,這不就是學習精神嗎?

可吾可以話如小朋友對自己有要求的,求知動力較強較積極的會比較適合IB?

不合適,令他讀唔上,

回覆 jantan28 的帖子

我就是覺得我小朋友的求知慾很低
‹ 上一主題|下一主題