用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 旅港開平商會學校 大抽獎後叩門 ??
樓主: yukisch
go

大抽獎後叩門 ??

回覆 harrya01 的帖子

教育局啲嘢成日朝令夕改,連學校都被它蒙在鼓裡,應該在簡介會時以及填統一派位時,連學校都唔知加人數加到咁多!

小華媽媽 發表於 17-10-2 18:38
回覆 harrya01 的帖子

教育局啲嘢成日朝令夕改,連學校都被它蒙在鼓裡,應該在簡介會時以及填統一派位時, ...

根據2017年2月數據,旅港76人,但當時另外兩間大校(6班小一)亦增加學位,聖安德烈(108),基福(103),不能否認當時有些家長為增加機會率而報讀兩大校,點知原來旅小收得仲多。
(純粹回看以往數據作分析,我不是2017小一家長)

harrya01 發表於 17-10-3 09:59
根據2017年2月數據,旅港76人,但當時另外兩間大校(6班小一)亦增加學位,聖安德烈(108),基福(103),不能否 ...
分析恰當,旅小突然加班,可能會誤導了人,作出左錯誤嘅排位!

ying8 發表於 17-10-3 10:46
分析恰當,旅小突然加班,可能會誤導了人,作出左錯誤嘅排位!

教育局安排有點奇怪,若安排加班應該選校前要公報,若有家長用機會率分析便被誤導。

依家適齡增多,細校舍如旅小就要開5班配合收生,大校舍如瑪神卻仍然開四班。旅小要將一間活動室變為課室,但瑪神又有祈禱室又有空中花園,就係吾需開多間課室..

harrya01 發表於 17-10-3 16:40
教育局安排有點奇怪,若安排加班應該選校前要公報,若有家長用機會率分析便被誤導。

依家適齡增多,細校 ...

原因估計係:
1. 旅小升中及整體表現好過其他大校,教育局以教學質素行先;
2. 區內大校無空置課室,又唔肯將特別室改建為課室;
3. 以旅小為第一志願嘅申請人較其他大校如基福、聖安德烈多,喺旅小擴班會提升滿意率;
但教育局於我地選校前唔公佈,又真的唔係咁公平合理!

harrya01 發表於 17-10-3 16:40

依家適齡增多,細校 ...

佢係選校前通知,開始報名大抽獎前一日網上更新,當日報名學校有派。

加班唔係學校大細同課室多少問題,係學校注冊時已有最多課室班數。空置課室改活動室係無問題,但唔可以將活動室改課室。千禧校舍就係大同多活動室,呢啲硬件上真係無得講。

worldcat 發表於 17-10-22 17:43
佢係選校前通知,開始報名大抽獎前一日網上更新,當日報名學校有派。

加班唔係學校大細同課室多少問題, ...

只是報名前5天在網上公佈新學額,上年2016年11月21日公報自行結果,家長花時間研究在2017年2月11日時點樣排甲一乙一,突然2月5日才改學額數目,會考慮機會率的家長俾佢地攪亂哂。

另學校課室,的確是由40網各學校校長主動上報,但我地又參觀了各千禧校舍,加課室的能力綽綽有餘,最後2017年他們沒有加班,只有旅小加班,但起千禧校舍過億成本是納稅人支付的,社會資源有的不公

ying8 發表於 17-10-3 17:17
原因估計係:
1. 旅小升中及整體表現好過其他大校,教育局以教學質素行先;
2. 區內大校無空置課室,又唔 ...

同意ying8 說法

harrya01 發表於 17-10-22 22:29
只是報名前5天在網上公佈新學額,上年2016年11月21日公報自行結果,家長花時間研究在2017年2月11日時點樣 ...

上個post出唔到個emoji。
政府野,對佢哋嚟講前一個鐘通知都係有通知。

注冊課室係一早申請,基本開校或改建後申請幾多就幾多,如果改校室數目係要申請同等批,呢啲係講緊一兩年嘅工作。詹校長可能諗住留返個課室正好今年將大班改返細班,但點知40區爆晒要塞多班入嚟。實際上,邊間學校都唔會無端端走去改課室數目,只可以話教局只係解決左佢哋面對嘅問題(人人有學位),實際安排同教學就關佢哋座寫字樓乜事。

據聞今年舊愛德會改做臨時二校,但都未有教學團體認頭,睇下教局又點安排。

我只希望自行就攪掂,唔駛煩.....

joecch 發表於 17-10-23 15:00
我只希望自行就攪掂,唔駛煩.....

你若有20分就好有機會...

worldcat 發表於 17-10-23 14:12

得十年營辦權,那會有辦學團體願意承辧呢?

worldcat 發表於 17-10-23 14:12

旅小一直一百人左右,這屆加到(33x5)165人,要目標七成升英中真是難上加難。

harrya01 發表於 17-10-23 17:51
旅小一直一百人左右,這屆加到(33x5)165人,要目標七成升英中真是難上加難。
...

咁又未必,你有空看下旅小份視學報告先,寫到咁好,唔係間間學校都係咁,次次視學報告都咁靚,並非偶然,整間學校的管理及教學上一定有過人之處,只是地理位置加上校舍細,係有些吃虧,但Pre S one考得咁好,成間學校老師又咁落力,連詹校長都數學科落班教(教一班),加上他又教小五和小六的英文拔尖班,計落每級每週有幾堂(好似時間上每級可選兩堂),還有週六的數學拔尖班都係詹校長教,計下條數,單是詹校長一週都要教十幾小時,計番咪成廿堂有多,咁勤力的校長我都係第一次見。我做曬research, 這間最心儀,所以我會首選旅小。感覺放個小朋友在這間讀,品質有保證咁,其實都擔心入唔到㗎!

小華媽媽 發表於 17-10-26 22:40
咁又未必,你有空看下旅小份視學報告先,寫到咁好,唔係間間學校都係咁,次次視學報告都咁靚,並非偶然, ...

旅小教學質素好是肯定的,只是循著學童人數這個切合點想再討論。這幾年成績突飛猛進好大原因是詹校長幾年前決定小班教學,現變大班或超大班對旅小是一大挑戰,當然今年才第一年實施,效果六年後才有答案,世事難料,或者六年後在40網最多b1生呢,...

正如之前家長所說,好大可能是教局安排,不是旅小或家長所能控制

harrya01 發表於 17-10-27 11:53
旅小教學質素好是肯定的,只是循著學童人數這個切合點想再討論。這幾年成績突飛猛進好大原因是詹校長幾年 ...

記得網友Hoining說他兒子果屆,大概六年前,果屆大班教學都有6成幾英中(132人,不計10個派唐乃勤,其他派b1英中的都有90個),共68.18%b1英中(不計唐乃勤,唐乃勤是英中,英文唔好入去都好麻煩,聽聞佢考TSA在保記成績是第一,所以都唔差),旅小超勁,唔使小班旅小一樣得,小班第一屆好似現在才小六!唔關大班定小班教學,到目前有好成績的都一直是大班,即使每班加了幾個學生,應該影響不大。一句講曬,學校老師教學優質!小班教學成果其實仲未有,聽說小班的學生都好勁好乖!突然間加多了學生,對學校是一個challenge, 正如派位也屆屆都不一樣,但我深信,對於各方面(管理丶教學和課程等)都上了軌道的旅小,不會是問題,但老師真係會辛苦些!
選校同選買邊隻股票一樣;買股票我會選優質的有升值潛力的股票,選學校我會選優質的有正增值潛力的學校,旅小正合我心意,係my cup of tea!

仲有一個月放塝, 開始緊張...

joecch 發表於 17-10-30 16:15
仲有一個月放塝, 開始緊張...

係好緊張,如果入到旅小,仲開心過中六合彩頭奬!

小華媽媽 發表於 17-11-4 12:07
係好緊張,如果入到旅小,仲開心過中六合彩頭奬!

各位家長,今年有15分入嗎?

babyfatleg 發表於 18-6-21 08:43
各位家長,今年有15分入嗎?

冇聽到有