用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問Ritalin同Strattera呢兩款藥的分別
樓主: jcdad
go

[過動] 請問Ritalin同Strattera呢兩款藥的分別 [複製鏈接]

jcdad 發表於 16-10-30 17:48
回覆 Hopeful2010 的帖子

抱歉現在才回覆.
Strattera 是每日吃一粒,只要早上讓他吃便不會忘記,我發覺要每天同一時間吃才有效,就算加藥後也要過一段日子才發揮到效果

兩隻仔都有試, 對佢來講, 佢話一樣, 所以最後咩都唔食....

好明顯唔食後肥左好多. 佢發緊育

TTeresa 發表於 17-5-17 18:04
兩隻仔都有試, 對佢來講, 佢話一樣, 所以最後咩都唔食....

好明顯唔食後肥左好多. 佢發緊育 ...

其實都有友人同我傾過佢小朋友嘅問題,不過我唔係專家,唔敢亂講答。

佢小朋友食咗兩年藥,呢兩年間佢主診醫生有轉過藥有加個藥分量,但小朋友都係不停被老師投訴,無好轉過,友人都好頭痛,開始覺得自己小朋友究竟係咪真係ADHD?因為如果根本唔係ADHD而係性格問題使然,咁就算點轉藥點加藥份量上去都只會係徒然。
友人想不如停藥了,反正有副作用之餘又幫唔到改善行為表現。佢正爭扎中......請問可給點意見嗎?

lololala 發表於 17-6-5 23:02
其實都有友人同我傾過佢小朋友嘅問題,不過我唔係專家,唔敢亂講答。

佢小朋友食咗兩年藥,呢兩年間佢主 ...
個人認為同行為有關, 但要找到適合的行為治療課程是不容易的.不知各位有無介紹?

Sorry del

Hopeful2010 發表於 16-9-29 14:58
是ADHD誘發出來的tics,以前沒有出現,吃藥後便出現,醫生說是副作用,但轉藥後仍在,只是少了些。 ...

我仔都是tic 成日縮頸,但食R已經食左9個先覺得佢有tic,醫生話R唔會引起tic,但有tic底會加劇tic,我地都轉左S大約一星期,少左d tic但仲有

回覆 katy211 的帖子

請問這兩隻藥係有什麼分別?因為我問過醫生,佢話我小朋友唔係個類,所以唔係食S字頭的藥,佢依家只係食Ritalin,只係返學吃,到放學回家藥力過咗,少少事就鬧脾氣好大,情緒又大

DollyCC 發表於 17-6-20 21:03
我仔都是tic 成日縮頸,但食R已經食左9個先覺得佢有tic,醫生話R唔會引起tic,但有tic底會加劇tic,我地都轉 ...

我仔都係,食 Ritalin 同 Ritalin LA 成年都冇事,係冇胃口。但轉 Concerta 後三星期開始有 tics, 初初係眼球自己碌埋一邊,頻密程度可以係幾秒一下,同佢轉返 Ritalin LA, 眼球係減少咗,但又輪到個鼻同咀戚戚下,又係可以幾秒一次。最後停晒藥,明顯少咗好多,但都仲有,醫生再開 Strattera, 但上網睇,S 都係會有 tics, 又傷肝,又可能增加自殺傾向,所以冇俾阿仔食了。而家停藥兩個幾月,好間中仲見到 tics (其實佢而家間中會 sung 下個鼻,以前係冇嘅,我唔肯定呢啲係咪 tics)

a_for_apple 發表於 17-7-21 01:49
我仔都係,食 Ritalin 同 Ritalin LA 成年都冇事,係冇胃口。但轉 Concerta 後三星期開始有 tics, 初初係 ...

我仔轉咗strattera一個月,但未見成效!
物會傷肝同增加自殺傾向
請問邊度有資料睇到?

我掛念嫲嫲 發表於 17-9-11 12:56
我仔轉咗strattera一個月,但未見成效!
物會傷肝同增加自殺傾向  
請問邊度有資 ...

我唔記得了,之前有睇過中文/英文嘅資料都有提過,你可以 search strattera side effect/斯德瑞副作用睇下

a_for_apple 發表於 17-7-21 01:49
我仔都係,食 Ritalin 同 Ritalin LA 成年都冇事,係冇胃口。但轉 Concerta 後三星期開始有 tics, 初初係 ...

副作用有自殺傾向醫生都會開????

點唔專心, 點失控, 都唔會嚴重過尋死化 !   ????  

bestwish 發表於 17-9-14 10:16
副作用有自殺傾向醫生都會開????

點唔專心, 點失控, 都唔會嚴重過尋死化 !   ????  

醫生當然冇講過呢啲副作用,只係話都係主要胃口問題。

係我自己上網睇返嚟,當然呢啲係最壞嘅 case,相信比例唔算多。

其實任何藥物都一定有副作用,好睇唔同人唔同反應

阿托莫西汀Strattera[size=0.85em]Pronunciation

Generic Name: atomoxetine (AT oh mox e teen)
Brand Names: Strattera

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%98%BF%E6%89%98%E8%8E%AB%E8%A5%BF%E6%B1%80

[size=15.008px]FDA已在2004年發出了警告指出,本藥物可能引起[size=15.008px]肝損害[size=15.008px],建議服藥者(特別是有輕微肝腎功能問題或[size=15.008px]黃疸[size=15.008px]患者)定期追蹤[size=15.008px]肝功能[size=15.008px]。[9][10][11]

我掛念嫲嫲 發表於 16-9-29 15:34
請問食r有咩副作用?

我個女食了8個月,有扙眉毛眼捷毛等情況因此停了藥,太約半年.

回覆樓主:

我女食左R 10個月,開頭食20mg(8小時),無咩胃口,但係晚飯都食到,而家食10mg4小時就差唔多學校午飯時間,佢對食要求唔高,學校啲飯都ok好食,佢就無輕到,反而重左,可能放假食多左野
無頭痛,無失睡,之前有咬手甲都無左,係藥力過左易刺激到。
‹ 上一主題|下一主題