用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 分享我的PN行程
樓主: Mava
go

bk-bb 發表於 16-9-28 18:24
回覆 Mava 的帖子

01Oct 已經18個月都唔係細b啦,放鬆d。我個囡仲細,第一個interview 未夠18個月大。我平 ...

多謝你的意見

多謝咁多位媽媽支持,其實本人覺得面試這方面都要配合天時地利人和,面試表現,家長表現,眼緣及運氣都是好緊要!面試表現完全100%但眼緣不合,不代表有Offer ,面試表現不好但是有眼緣,亦可能代表有Offer! 所以各種因素未必會想像得到。

雖然是天時地理人和....但是我覺得作為父母要準備好自己,因為不是次次有機會去體驗面試。所以我哋大家一齊要努力喎!

其實我覺得對報名及面試心情,我係覺得興奮而又緊張!成功入心儀學校當然是好的,入不到心儀學校亦未必是失敗。一切隨緣!

回覆:Mava 的帖子

雖然我明白點解要報咁多,但見倒個list替你頭都暈,希望你保持自己身體健康,好頻撲

回覆樓主:

多謝分享。我同意你的策略。加油。

我仔仔12月超細B...我仲愁XDD

回覆:分享我的PN行程

其實有邊間n較容易入呀?

KKKathy 發表於 16-10-2 08:16
其實有邊間n較容易入呀?

冇話邊間特別易入,因為PN 位遠比K1 位少

Mava 發表於 16-9-28 21:18
多謝咁多位媽媽支持,其實本人覺得面試這方面都要配合天時地利人和,面試表現,家長表現,眼緣及運氣都是好 ...

俾個LIKE 先,態度正確,盡咗力就足夠了^^, 就好好咁同囡囡去學校玩吓遊戲,唱吓兒歌,小朋友有反應已經成功咗一半Ka la^^

多謝媽媽既分享..都理解媽媽既想法.
不過,你好似香港,九龍,新界都殺......
我小朋友.都係2015/4... 有時會咁諗..都睇下佢自己運數..
見到有啲朋友既仔女..符碌地都入到心儀學校..
明白父母都想多爭取一個機會...不過,我個人認為有時都睇睬數....
祝好運.. !!!

想問下greenfield 5/11 同rose hill 都係5/11 interview, 而HKps 又係5/11 DL form? 你點取捨?

dada1709 發表於 16-10-2 00:29
我仔仔12月超細B...我仲愁XDD

今年試下報pn ....呢個係綀習!
下年用超大B名義再報2018-2019 PN

tyson715 發表於 16-10-2 15:49
多謝媽媽既分享..都理解媽媽既想法.
不過,你好似香港,九龍,新界都殺......
我小朋友.都係2015/4... 有時會 ...

現在心情....平常心!因為月想入月冇機會!盡力而為....

heidimiuks 發表於 16-10-2 21:56
想問下greenfield 5/11 同rose hill 都係5/11 interview, 而HKps 又係5/11 DL form? 你點取捨?
...

你都十分清楚行程

9:00 DL application form
11:00 Green field interview

Rose hill 未覆時間

Mava 發表於 16-9-22 19:10
現在住的是大埔村屋,因家人健康問題!

請大家不要見怪!因為我會睇邊間收!我就不租比人,收番自己住!九 ...

嘩,二層樓收租,未報任何名校都贏在起跑線啦!

多謝咁多位媽媽支持,其實本人覺得面試這方面都要配合天時地利人和,面試表現,家長表現,眼緣及運氣都是好 ...

我上年都差唔多,報15-16間去13間,收10-11間,第一間最好俾留位費to secure the place and 你會好安心in餘下的學校,當去見識,了解學校同自己小朋友心態好重要,我見好多家長又同小朋友溫書又壓制小朋友得好緊要,咁成件事就變得好serious,報得多唔monster如報得多有好多offer and paid all registration fee先係monster
加油,期待你的好消息

加油呀,媽媽,作為媽媽都想子女能進入好的幼稚園,去面試除左面試我小朋友外,也是一個機會我去看這間幼稚園的硬件和老師的質素,所以報得多只是準備較充足

bleeblee 發表於 16-10-5 03:28
嘩,二層樓收租,未報任何名校都贏在起跑線啦!

其實家人一早已叫我安排定!自己是名小....現在十分明白父母的苦心!

siuwing2 發表於 16-10-5 11:43
我上年都差唔多,報15-16間去13間,收10-11間,第一間最好俾留位費to secure the place and 你會好安心in ...

如果有好消息,同大家公佈!
不過我好驚冇offer

happybaby12 發表於 16-10-5 15:35
加油呀,媽媽,作為媽媽都想子女能進入好的幼稚園,去面試除左面試我小朋友外,也是一個機會我去看這間幼 ...

是的!我去幼兒園交form....環境及設施十分好!

happybaby12 發表於 16-10-5 15:35
加油呀,媽媽,作為媽媽都想子女能進入好的幼稚園,去面試除左面試我小朋友外,也是一個機會我去看這間幼 ...

亦係好機會再認識多D自己小朋友的另一面