用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有咩課程岩小一有讀障既小朋友
樓主: hongmi
go

[讀障] 有咩課程岩小一有讀障既小朋友

回覆 FAMILYOFLOVE 的帖子

男家親戚2個仔都係,我女一直成績差,我唔知咩係讀寫障礙,學校無聯絡過我,我一知男家d人有d樣野就番學校搵班主任傾,跟著佢叫我出去搵人評估,快d搞唔好等。

irenelwl 發表於 17-6-26 17:04

男家親戚2個仔都係,我女一直成績差,我唔知咩係讀寫障礙,學校無聯絡過我,我 ...

最終係唔係?

係丫,跟住週圍搵方法幫佢

irenelwl 發表於 17-6-27 11:12

請問有什麼方法?我問過出面d課程,要確診左先有堂上,學校有調適嗎?

irenelwl 發表於 17-6-27 11:12

請問你小朋友有什麼特徵?

我搵個D唔洗, 特徵我如果一早識分個女就吾會咁遲知, 你小朋友多大?

我小朋友都係岩做左評估,嚴重讀寫障礙。我都發覺學校俾噶支援真係好唔夠,教育專家講完個評估報告,俾噶意見同方法都係好官方噶。小朋友宜家小二,我都想幫區轉校啦。

回覆樓主:

可問博思會 Pathways,  有專門教讀障的課程

回覆樓主

我仔黎緊都升小一 情況同你差不多 但我仔係記到 反而寫好差 26個英文字母可能寫到既都只係4、5個度 我都好煩

有好多,你上網搵博思會,油麻地信義會,明愛。社區中心有時有開支援讀寫的課程,有遊樂場協會,救世軍青少年中心

焯男bb 發表於 16-9-19 21:00
我都係教到好勞氣,我仔而家都係連26個字母都記唔晒,有讀障會令到佢無左學習興趣,一見到字就唔想睇,小 ...

我女而家小一,評估左係讀寫,已經係博思會上緊課程,因為上左冇耐,未知成效係點。阿女都係讀緊一線小學,我都見佢讀得好辛苦,雖然學校都有駐校社工,心理學家,言語治療師,不過功課同考試方面調適仍然未夠,都係想同佢轉校,唔想佢太辛苦,壓力又大。但又唔知邊間學校對sen學生有多啲幫助

seven324 發表於 18-5-8 23:49
我女而家小一,評估左係讀寫,已經係博思會上緊課程,因為上左冇耐,未知成效係點。阿女都係讀緊一線小學 ...

打去彩虹的特殊學習協會,向義工了解下你不同學校的調適

回覆樓主

我剛剛收到報告,專家建議加時及讀卷等等。我想了解下,通常local School 會唔會依報告做架?

回覆樓主

我個女現在升小二,同你個仔剛好相反,佢中文完全記唔到,連認字都有困難,因為除了英文和普通話拼音,科科都係中文,所以成績好差,英文和普通話拼音反而冇問,很多人叫我俾佢讀國際學校,但學費太貴,所以只好留在本地主流學校,請問那裡可以做評估?我想知我的女是否也有學習障礙,謝謝(emoji)

jumpjl 發表於 18-6-14 17:31
我剛剛收到報告,專家建議加時及讀卷等等。我想了解下,通常local School 會唔會依報告做架?
...

我仔發展遲緩,讀緊資助學校,有D同學評左讀障的有得讀卷同埋延長考試時間,我個仔就無,其實佢成績都幾差,一般功課跟住做的無問題,但考試就唔合格。而家佢喺一間專補sen的補習社上功課輔導和中文讀寫班,我見佢有明顯進步,嗰個班有D同學都係讀障的,我好想知其實我個仔除左遲緩,係咪都有讀障,請問可以在哪裡找評估?私人的費用大約多少錢?

Pakpak_mama 發表於 18-8-12 18:23
我仔發展遲緩,讀緊資助學校,有D同學評左讀障的有得讀卷同埋延長考試時間,我個仔就無,其實佢成績都幾差 ...

試下要求學校同你評,不過有排等。出面私家都要等半年左右,協康果啲好似7-8千

想問下你個sen補習係邊區?

Angel8 發表於 18-8-23 00:27
試下要求學校同你評,不過有排等。出面私家都要等半年左右,協康果啲好似7-8千

想問下你個sen補習係邊區 ...

在將軍澳

Pakpak_mama 發表於 18-8-27 14:55
在將軍澳

可否pm, 我都住將軍澳,小朋友都係讀寫問題,好想知有咩補習班係專for sen

我懷疑我小朋友係學障(4歲幾),學野比較慢,記憶及專注力都得很弱,攞緝很差,會倒轉b,d,p,q, 3,9,S這些字左右倒轉寫,紏正後寫返啱,但下次又錯,同佢睇書會扒抵或托頭,學野自理都比同齡小朋友慢,介片都比較慢(唔知關唔關事)。曾向老師查詢,話未正式學習未見到,有啲話發展有快有慢,我自己好擔心,我怕擔誤左治療黃金期,而且要揀小學,好想知小朋友係咪學習較慢,因為選校方向都唔同,我問過健康院,而家排等見健康院醫生,如果醫生應為懷疑,先再有得排評估。我想問:1。如果輕微學障,有什麼特徵?
2。除左排政府,可以去邊做評估? 邊間?

回覆 Pakpak_mama 的帖子

我都住tko,都想知補習社的資料!謝謝你