用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有咩課程岩小一有讀障既小朋友
go

[讀障] 有咩課程岩小一有讀障既小朋友

剛升小一,26個英文字母都未能認讀,可以默寫自己名字,但不是記得讀音,係靠英文字母記形狀,就黎英文默書,同佢溫習好困難,我都唔知點幫佢,一叫佢溫就喊同埋好似好攰,大家有冇咩提議有咩比較專門既課程比佢參加?學校只係比調適,但一直都無方法教我點做好

hongmi 發表於 16-9-19 16:48
剛升小一,26個英文字母都未能認讀,可以默寫自己名字,但不是記得讀音,係靠英文字母記形狀,就黎英文默書 ...

我都搵緊我仔情況同你小朋友差唔多,剛上小二,一年班默書時只靠死記,中默成績很好,英文最低試過3×分,最高8×分,但到小二默書深了很多,我都係盡量溫得幾多就幾多,有讀障的小朋友不能勉強,你小朋友做左評估未?

焯男bb 發表於 16-9-19 19:17
我都搵緊我仔情況同你小朋友差唔多,剛上小二,一年班默書時只靠死記,中默成績很好,英文最低 ...

K3時健康院評估左,但小學唔知會唔會再評估呢?唉,對住佢錦簡單英文字母都唔識,我唔知佢關讀障事定佢唔想記。好勞氣
有你每日也精彩~~~

hongmi 發表於 16-9-19 20:24
K3時健康院評估左,但小學唔知會唔會再評估呢?唉,對住佢錦簡單英文字母都唔識,我唔知佢關讀障事定佢唔想 ...

我都係教到好勞氣,我仔而家都係連26個字母都記唔晒,有讀障會令到佢無左學習興趣,一見到字就唔想睇,小一考試會有讀卷,但都唔合格,你可以試下將個字拆開,或者將啲字圖像化,加油呀,要不停鼓勵佢,其實人可能讀10分鐘就識,但佢地可能要多十倍時間去學,我都教得好辛苦我仔仲要讀一線小學 我考慮緊要轉校。

焯男bb 發表於 16-9-19 21:00
我都係教到好勞氣,我仔而家都係連26個字母都記唔晒,有讀障會令到佢無左學習興趣,一見到字就唔想睇,小 ...

我地做阿媽都好慘,唔甘心佢唔識,不停有時間就教,越教越勞氣,阿仔就越讀越攰,我寫信問老師應該點做,大約一個星期都無老師覆我,趁放學問班主任,佢好似趕時間走錦,唉,其實而家連最基本既字母都未搞掂,默書對佢黎講真係好困難,頭先我都忍唔到大聲鬧佢,鬧完自己都好唔開心,自己成日諗,怕老師唔包容佢,將佢標籤,佢長期成績差又怕佢自信心低,怕佢唔開心而家只係剛剛開始,條路點行好?
有你每日也精彩~~~

hongmi 發表於 16-9-19 23:31
我地做阿媽都好慘,唔甘心佢唔識,不停有時間就教,越教越勞氣,阿仔就越讀越攰,我寫信問老師應該點做, ...

好明白,大家係同路人,你仔小學有無支援?如果出面有協康同博思會都有幫有學習障礙的小朋友,不過我無搵,我見收費都唔平,我仔學校有支援的,但我自己都教到好氣餒 都有試過忍唔住會鬧,其他同學家長唔會明教有讀障小朋友有幾困難,不過你都算早發現,我只係啱啱發現到,一年級時仲不停迫佢讀,完全唔知佢有問題,仲怪佢唔努力 ,但係寫字方面我仔是無問題的,你介唔介意pm傾?

焯男bb 發表於 16-9-20 00:01
好明白,大家係同路人,你仔小學有無支援?如果出面有協康同博思會都有幫有學習障礙的小朋友, ...

你上協康會個網頁右手面有個青葱計劃

hongmi 發表於 16-9-19 16:48
剛升小一,26個英文字母都未能認讀,可以默寫自己名字,但不是記得讀音,係靠英文字母記形狀,就黎英文默書 ...
試下學phonics, 呢間東華三院的center 專做讀寫障礙的, 可以試下呀 :-呢度有課程info:-
https://gallery.mailchimp.com/25c9749d3ed01c00d5f08f675/files/%E4%B8%AD%E5%BF%83%E6%B4%BB%E5%8B%95%E9%80%9A%E8%A8%8A_2016%E5%B9%B410%E6%9C%88%E8%87%B312%E6%9C%88.pdf

就係呢間, 但唔知點解見唔到課程info:-
http://www.tungwahepsc.org/

我小朋友K3 , 出年升小一都有同樣問題. 有興趣給你交流一下.

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

回覆 hongmi 的帖子

age 7 先可做讀寫同iq test,

幼稚園做那個係咩評估?

明白你的難處, 但要記住父母係佢最後的支持,加油

tinaleung 發表於 16-9-21 16:52
回覆 hongmi 的帖子

要age 7 先可做讀寫同iq test的,幼稚園做那個係咩評估?

我仔k3轉介左去健康院check,我呢兩日都好失落,好怕佢在學階段自我形象低落,無自信, 慣性比老師同學睇小
有你每日也精彩~~~

引用:Quote:tinaleung+發表於+16-9-21+16:52+ 回

原帖由 hongmi 於 16-09-21 發表
我仔k3轉介左去健康院check,我呢兩日都好失落,好怕佢在學階段自我形象低落,無自信, 慣性比老師同學睇小 ...
做下小義工
人總有優點的

引用:Quote:tinaleung+發表於+16-9-21+16:52+ 回

原帖由 hongmi 於 16-09-21 發表
我仔k3轉介左去健康院check,我呢兩日都好失落,好怕佢在學階段自我形象低落,無自信, 慣性比老師同學睇小 ...
但健康院check 左咩?

焯男bb 發表於 16-9-20 00:01
好明白,大家係同路人,你仔小學有無支援?如果出面有協康同博思會都有幫有學習障礙的小朋友, ...

請問你住邊區學校於那? 我打算幫孩子找有支援的小學, 但沒有頭緒, 上綱又找唔到有 d d 學校既資料。

回覆樓主:

呢樣野,要搵職業治療師教…
阿仔上咗2年"寫字班",不過係政府精神科醫生轉介,去返果到上堂。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

SENS政府學校資源有限, 做得幾多, 真係靠父母。
負擔到, 搵職業治療師評估下小朋友基本能力, TRAIN UP左先, 有無專注問題, 身體不協調, 視覺追踨DD......跟住一定要配合OT訓練, 唔好諗住做左成績會突飛猛進, 只係為未來更長遠的路做定準備。負擔到當然想搵D專門機構上堂, 如傅思會..
如果家長未太認識讀寫障礙, 可以試下參加小童群益會有個計劃, 係比學習困難的兒童, 有中文, 英文同家長組, 因個計劃有機構津貼, 費用唔貴, 不過個目標唔係谷成績, 而係教學生點樣用吾同方法學習, 要試, 而且家長組, 個社工都會同家長講解, 唔同的小朋友用的方法未必一樣, 要試, 佢地會教你去觸摸同減壓。
我女都係讀寫障礙, 小三自費評估先知, 學校好唔公平GA, 同一成績, 人地有得評估, 你無, 好睇你還到咩老師咩人, 家長真係要自己努力, 加油!

irenelwl 發表於 17-6-20 08:34
SENS政府學校資源有限, 做得幾多, 真係靠父母。
負擔到, 搵職業治療師評估下小朋友基本能力, TRAIN UP左先, ...

請問你是自己發覺定老師?我懷疑我小朋友都有