用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 uk physiotherapy 後
樓主: winniesiu
go

uk physiotherapy 後

jessimm 發表於 16-9-21 09:57
親戚的兒子也到英國讀physiotherapy, 他的DSE 成績是很好的只是中文不幸攞2. 當他滿懷自信可以first honour ...

Deleted

Activehealth 發表於 16-9-21 13:31
工作上教我最多野嘅人,其中一位就係我畢業後第一份工,在澳洲某大醫院當物理治療助理的女仕,她已在同一崗 ...

好多謝你的分享同欣賞物理治療師助理的付出
&講起上黎我算係你'鄰居', 家曾係NZ 讀物理治療, 過程中(3分之一人) 有好多同學已經係second degree /前rest home 跟物理治療師的助理etc 而幫佢地入番大學的就係書本上學唔到的知識etc communication skills , hands on skills, 做replacement時, 呢30%up的學生往往係表現最好的人.
當然我唔清楚aus , aus phty 我個人睇法係全球no.1, 對於學術要求一定會更高, 係呢個case 助理入唔番去degree係好易理解

藍藍mami 發表於 16-9-21 13:54

好多謝你的分享同欣賞物理治療師助理的付出

Deleted

Activehealth 發表於 16-9-21 14:57
多謝讚賞,我亦遇過非常好NZ畢業的physio.

你現在有執業嗎?
我小朋友剛係NZ grad 又番NZ 讀course, 明年可能回港

藍藍mami 發表於 16-9-21 15:44
我小朋友剛係NZ grad 又番NZ 讀course, 明年可能回港

Deleted

ricetaster 發表於 16-9-21 11:39
唔一定,一般女性語言能力較强,處事細心,例如語言治療課程都是女生佔多數。
...

我只知道物理治療是要扶抱病人做康復運動, 英國的肥人多的是, 做評核時一個女生和ㄧ個男生處理這類重磅病人, supervisor 會否手鬆, 直是天曉得.

Activehealth 發表於 16-9-21 13:31
...反而我果年好多其他醫療專業,如護士、放射治療師、自然療法醫生、足部治療師、dental technician 入嚟同我地Year 1 讀起,有啲年紀做得我阿爸有突,俾我地班high school graduate 好大壓力,尤其係clinical placement 果時,好似一班大人同一班細路一齊做一份工,細路要努力攞表現才可過關。
確有其事, 剛畢業或現在就讀英國physiotherapy degree的學生都說有很多post graduate 同一班, 好多時都對課程駕輕就熟.

回覆樓主:

請問如在英國讀職業治療又像不像讀物理治療那樣困難,是不是開學冇耐便要到院舍實習,始終中學不是在英國中學升上,所以有點害怕

winniesiu 發表於 16-9-19 16:01
之前的 post

http://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3064534
Hi WinnieSiu,

You are so kind, nice and generous to share the information.  I would express my heartfelt gratitude to you!

winniesiu 發表於 16-9-25 23:18
我唔知U.K. 職業治療嘅嘢,
而物理治療 placement 就first year 4 weeks, second yr 8 weeks & final year  ...

謝謝您

winniesiu 發表於 16-9-25 23:18
我唔知U.K. 職業治療嘅嘢,
而物理治療 placement 就first year 4 weeks, second yr 8 weeks & final year  ...

你好,

請問除左placement 以外, 校內考試既情況又如何呢?
小女尚未開學聽佢講time table每星期只有兩日半上堂, 咁其餘時間是否要自修或有其他asignment要做?