用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一默書我就激到喊
樓主: little_kid
go

一默書我就激到喊   [複製鏈接]

回覆:一默書我就激到喊

我仔都係咁,小學階段默書,10次都無一次合格,初初我都用盡方法要佢溫熟,但成效不大又大家辛苦,後來功課愈來愈多,我都放手由佢做完功課就算,測驗考試出默書範圍先專攻溫範圍,佢成績一直中上,因為其實默書只佔非常少分數,唔太影響成績表分數。
我心得係,每個人長處短處唔同,我果個記憶力係佢弱處,又係用盡好多方法都係成效不大,但隨住佢成長,佢會慢慢搵到佢獨有既記憶方法⋯

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-9-20+14:11+樓主:

原帖由 little_yolky 於 16-09-20 發表
點解阿妹知道家姐叻係因為勤力, 但佢仲係咁懶??????
呀妹心諗:咁鬼勤力做乜啫!又唔係一樣有得食有得玩有得瞓!懶D仲可以玩多D添呀!

little_yolky    發表於 16-9-20 14:50

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-9-20+14:38+不嬲話

IloveJJ 發表於 16-9-20 14:50
「觀察力強」都係天生架喎!講個例子: 我細仔幼稚園有默書,佢呢啲聰明仔,當然次次100分啦!咁慢 ...
觀察力可以透過視藝培養, 所以點解視藝要呈分。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-9-20+14:50+「觀

IloveJJ 發表於 16-9-20 14:59
但你讚佢「觀察力強」既時候,係咪佢原本唔喜歡視藝,跟著透過視藝提升了觀察力先?如果唔係,咁佢即係無努 ...
千祈唔好咁講, 我家兩個孩子都係從小畫畫畫到大的, 觀察力就係咁練返嚟..............不過, 佢哋自己知唔知又係另一回事。
阿妹, 我真係從來無見過佢努力做過任何一件事。

引用:Quote:原帖由+little_kid+於+16-09-20+發表

原帖由 IloveJJ 於 16-09-20 發表
如果是這樣,即是她已掌握了phonics,只是解決唔到phonics以外的小問題,咁佢係咪全部vocab都串到大部分, ...
係喎,我試下先。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-9-20+14:59+但你

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-09-20+發

原帖由 wan_sosin 於 16-09-20 發表
呀妹心諗:咁鬼勤力做乜啫!又唔係一樣有得食有得玩有得瞓!懶D仲可以玩多D添呀!

...
你哋好好笑。 有方法教, EQ又高。

IloveJJ 發表於 16-9-20 15:14
咁你讚佢「觀察力強」時,咪話呢個就係因為你從小學習畫畫既結果囉!跟著加多句,証明有恆心就會成功,例如 ...
游水例子你係話我定阿妹? 如果係阿妹, 佢已經識游自由式了。位教練太厲害了。

MASAYA  叫教練教埋妳囉  發表於 16-9-20 18:10

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-9-20+15:14+咁你

睇完樓上我都試下學下唔鬧人 平心靜氣教
再係咁鬧我都驚自己情緒差 希望有進步啦

little_yolky 發表於 16-9-20 08:46
我哋學校部份家長(唔係小部份)好奇怪, 覺得如果學校測考默次數少咗, 小朋友會散咗, 會唔keep住溫習。舊年多 ...

好簡單姐!你同校長講,由下學年度開始,贊成多默多考多功課就編埋一班,想少功課的就另一班。每班功課默書測驗量不同,少功課的班就以閲讀爲主;甘就全部人happy 啦!順便做埋實驗,到畢業時就知道功課默書系唔系有用?

little_yolky  我哋功課好少,係測默多。  發表於 16-9-21 08:41

我囝小一明天第一次默中文,呢幾日努力同佢溫,每日溫三個詞語,但發覺昨日溫過的今日又會唔記得,本來日日都溫到發火,咁啱睇到呢個舖,真係諗通好多。 我囝問我默書唔識會有咩後果,佢應該係驚比老師罰留堂,我於是同佢講:「媽咪盡力同你溫,你都要盡力記,到時盡力諗吓點寫,不過如果真係唔記得都唔緊要唔駛驚,唔識果啲老師會要你改正,寫多啲等你識囉!」 想起佢幾個月前還是幼稚園學生,其實呢兩個幾星期嘅小學生活真係同以好唔同,睇電視/玩/食飯/做功課/沖涼/睇書/瞓覺,真係每一樣都好趕好唔夠時間咁,佢都要時間適應,得果6歲人囝,真係唔想比咁大壓力佢。

little_yolky  默書唔識最大既後果係要改正,無端端又多一樣功課做。  發表於 16-9-21 08:42
TwinWong   好好嘅返思, 大人細路都有得著  發表於 16-9-21 08:42

白費了我一星期同佢温書! 明天默,今日再温點解可以全部錯哂! 點解佢個腦好似漏斗,入幾多漏幾多? 我真係唔明!

回覆:little_kid 的帖子

身同感受,日日默一次都錯真係激到你到爆血管, 真係唔知可以點幫佢,仲要發脾氣,我細個默書通常都100分,從來唔使父母擔心

susi1024169 發表於 16-9-20 14:41
我仔都係咁,小學階段默書,10次都無一次合格,初初我都用盡方法要佢溫熟,但成效不大又大家辛苦,後來功課 ...

請教, 默書的目的係儲字庫, 答測卷其實當不供詞或作文時, 你小朋友點面對,

謝謝

little_kid 發表於 16-9-21 22:40
白費了我一星期同佢温書! 明天默,今日再温點解可以全部錯哂! 點解佢個腦好似漏斗,入幾多漏幾多? 我真 ...
其實你試過什麼方法?有冇一邊個方法可以入到短期記憶(ie 記到幾個鐘至一兩日)?之後通常點錯?

回覆:MrBeast 的帖子

小學 階段只是態度問題,要從小培養!

MrBeast  你冇見過唔代表冇  發表於 16-9-23 08:12
‹ 上一主題|下一主題