用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一默書我就激到喊
樓主: little_kid
go

一默書我就激到喊   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 16-9-19 17:39
抄寫, 拆字,拼音

little_yolky  應該搵你同校長講下。

应該揾你校長同我校長交流下……

200904 發表於 16-9-19 15:08
正巧這個假期之後,我家兩個都要開始英默了,(我家是中文不錯,英文善待改進類型)。不過,與樓主相反,不 ...
我囡又係甘,默錯「級」字係度

傻瓜黎架!邊有人次次都100分架,係人都會唔小心

Yanamami 發表於 16-9-19 17:59
little_yolky  應該搵你同校長講下。
都係私校,點解爭咁遠...

little_yolky  很多家長思維都唔一樣,好難理解  發表於 16-9-20 08:38
Yanamami  校長思維不同……  發表於 16-9-19 18:25
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

好感激見到呢個post ,仔仔先反小一 ,功課好大困難
佢唔係唔識做 成日做做下功課分心,寫手冊寫錯字,中文字全部唔記得哂,全部幼稚園學過哂以前仲寫得好好,而家佢一路睇字一路抄又唔去記生字 好怕佢第時默書搞唔掂,我教到好努氣 做親功課都齊齊喊

引用:Quote:原帖由+little_kid+於+16-09-19+發表

原帖由 wan_sosin 於 16-09-19 發表
小朋友就係知道自己花好多時間溫都未必溫得識,更加會拖拖拉拉,第一係無乜信心,第二係未溫都預期到要花好 ...
你好明白小朋友心態。 我今日用遊戲形式, 由最易的默起, 佢默啱了幾條好開心。但一 到默錯一個即刻謝哂發脾氣唔温。

我都温到好辛苦! 今個星期都未温哂, 手冊寫下星期由來第二科。

引用:Quote:little_kid+發表於+16-9-19+17:20+小

原帖由 little_yolky 於 16-09-19 發表
抄寫, 拆字,拼音
英文差的

little_yolky    發表於 16-9-20 08:37

引用:好感激見到呢個post+,仔仔先反小一+,功課好

原帖由 波蘿包1 於 16-09-19 發表
佢唔係唔識做 成日做做下功課分心,寫手冊寫錯字,中文字全 ...
佢哋經過一個暑假真係會物都唔記得哂!

little_yolky  我個A-Z都唔記得  發表於 16-9-20 08:54

little_kid 發表於 16-9-19 21:49
你好明白小朋友心態。 我今日用遊戲形式, 由最易的默起, 佢默啱了幾條好開心。但一 到默錯一個即刻謝哂發 ...

都好明白大人同小朋友都辛苦,如果煮一味餸,煮足二十次都唔好食,都會好無心機!
保存信心緊要D,達唔到高分,就以合格為目標,合格就已當滿分,讚下小朋友付出的努力!
用遊戲都是很好多方法,也可以用唔同顏色筆寫字的不同部份,增加視覺剌激,或是將寫錯的部份用顏色筆寫出來,老師也經常會這樣做.
不過如果真係長期好低分不合格,要考慮下是否有讀障的可能.

Bobo1210    發表於 16-9-20 16:49

wan_sosin 發表於 16-9-19 23:09
都好明白大人同小朋友都辛苦,如果煮一味餸,煮足二十次都唔好食,都會好無心機!
保存信心緊要D,達唔到高分, ...
同一味餸我煮第二次都唔好食已經無心機永遠唔會再煮佢了

wan_sosin  你咁唔比機會自己  發表於 16-9-20 08:53

MASAYA 發表於 16-9-19 18:08
都係私校,點解爭咁遠...
我哋學校部份家長(唔係小部份)好奇怪, 覺得如果學校測考默次數少咗, 小朋友會散咗, 會唔keep住溫習。舊年多得TSA爭拗, 學校出咗份問卷係小一家長同全校同學仔, 其中一條問題就係問如果減少測默次數, 是否會覺得小朋友溫習動力少咗, 居然有過半數以上家長表示極之贊同, 好彩極唔同意家長又佔另一半, 答案好極端, 所以學校都唔可以一刀切cut太勁, 因為唔知成效, 校長就算有心, 都要照顧家長既期望同小朋友個業績, 所以, 今年只在初小勁減計分默書同測驗, 高小就測驗次數大部份維持, 但計分默書都減少咗了。

你好明白小朋友心態。 我今日用遊戲形式, 由最易的默起, 佢默啱了幾條好開心。但一 到默錯一個即刻謝哂發 ...
若正規方法冇乜效,就要試下其他另類方法,如你提到的遊戲形式,但留意it will take time,明白小學課程緊迫,也不能操之過急。

波蘿包1 發表於 16-9-19 20:19
佢唔係唔識做 成日做做下功課分心,寫手冊寫錯字,中文字全 ...
其實小一有依D 錯係好平常, 大把人去到小五小六仍然係咁, 慢慢嚟, 小一係家長同小朋友都需要時間適應. 忘記佢讀幼稚園時有幾叻, 因為去到小學係另一回事, 你同小朋友都要加油!

遊戲係一個好方法,可以既話把默書範圍拆細,每曰温少少(例如20分鐘),到默書嗰日剛好溫晒整個範圍。亦可以每次也跟孩子一起定個温習計劃,等佢自小習慣自定温習計劃。唔好一次温晒,佢又辛苦,你又急。

回覆 little_kid 的帖子

嘗試在等小朋友冷靜過後,用輕鬆語氣和她交談,告訴她,人的大腦好奇怪,一定要在開心的情況下,記憶力才會好。媽媽會幫你一起尋找記住它的方法。媽媽以前還沒你聰明,但媽媽現在也會好多字啊。

讓孩子開心地學習,不要怕了學習就好。

引用:Quote:little_kid+發表於+16-9-19+21:49+你

原帖由 wan_sosin 於 16-09-19 發表
保存信心緊要D,達唔到高分, ...
用煮餸比喻好有共嗚。 我會嘗試唔同温默方法, 這裏的JM好好, 不時提供很多方法。希望找到啱我小朋友的。

引用:Quote:little_kid+發表於+16-9-19+21:49+你

原帖由 MrBeast 於 16-09-20 發表
若正規方法冇乜效,就要試下其他另類方法,如你提到的遊戲形式,但留意it will take time,明白小學課程緊 ...
只想佢快點開曉。

引用:回覆+little_kid+的帖子 嘗試在等小朋友冷

原帖由 200904 於 16-09-20 發表
回覆 little_kid 的帖子

嘗試在等小朋友冷靜過後,用輕鬆語氣和她交談,告訴她,人的大腦好奇怪,一定要在 ...
等佢冷靜下來, 也要我冷靜下來先得。 有時我罵完佢自己也後悔。

小一、二就默兩頁書,咁細個梗頂唔順啦。
中、英又每星期默一次,真係幾吃力,仲加小測

little_kid 發表於 16-9-19 12:34
假期想佢快快做完功課温默書。 拖拖下拖到星期先做完,我已經急 . 默書温極都記唔到我就好忟。忟佢唔早啲開 ...

我諗好多有仔既媽媽都係咁....我都係..

little_kid 發表於 16-9-20 10:22
只想佢快點開曉。

現實世界,for most people夢想是要苦幹才可成真,當然還要work smart,找到合適你小朋友的方法是首要。
‹ 上一主題|下一主題